Djevojčice Podravke 3 (rođene 2006. i mlađe) nakon posljednjeg odrađenog treninga u ovoj polusezoni i tradicionalne podjele poklona kluba i Podravke svojim mlađim uzrastima, su u petak 20.12.2019. i subotu 21.12.2019. nastupile na Božićnom turniru Sesvete 2019. Na turniru je sudjelovalo devet ekipa 2006. godišta. Podravka je bila u grupi s RK Dalmatinka iz Ploča i RK Krim iz Ljubljane.

Prvi dan:

Utakmicu s Dalmatinkom Podravkašice su odigrale kao i na njihovim prethodnim susretima na Završnici prvenstva Hrvatske te turniru u Trogiru. Od samog početka djevojčice Podravke igraju u grču te u startu utakmice zaostaju dva gola. Do poluvremena Podravkašice uz silan napor uspijevaju preokrenuti rezultat i odlaze na odmor s prednošću 7 : 6.  Do kraja utakmice Podravkine igračice su u stalnoj prednosti od jedan do dva gola i pobjeđuju 11 : 10.

Početak utakmice protiv Krima donosi prednost Slovenkama 5 : 2, kada Koprivničanke napokon zaigraju u svom normalnom izdanju te od sredine prvog poluvremena smanjuju prednost Slovenki i odlaze na odmor s izjednačenjem 6 : 6. Drugo poluvrijeme probuđene Podravkašice odmah prave prednost od dva gola koju do kraja održavaju i pobjeđuju 14 : 11.

Kao prvoplasirane u ”B” grupi Podravkine djevojčice čekaju najbolju treću ekipu za razigravanje u četvrtini finala. Nakon dužeg iščekivanja, koje je bilo posljedica kasnijeg odigravanja utakmice u grupi „A“, kocka je pala na RK Dalmatinku. Ta druga utakmica s Dalmatinkom je preslika prve, sve do posljednje tri minute kada Podravka ima prednost od dva gola, ali radi nekoliko nesmotrenih pogrešaka (bačena lopta u ruke protivnika, nerezonski šut preko gola, prijestup,..). Pločanke koriste ”poklon bon” Podravkašica i dvadesetak sekundi prije kraja utakmice postižu pobjedonosni gol za konačnih 15 : 14.

Drugi dan:

Utakmica za razigravanje od petog do osmog mjesta odigrana je drugo jutro u 9.00 sati protiv ŽARK Split, u kojoj Podravkašice postepeno grade prednost od 10 : 5 na poluvremenu i konačnog rezultata  16 : 12.

Pobjeda protiv ŽARK Split osigurala im je borbu za peto mjesto, gdje ponovno susreću RK Krim Ljubljana. Polazak sa centra, u prvom napadu jedva da se došlo do protivničkog gola, ispada lopta za kontru Slovenki i, -1. No, to nije dugog vijeka. Slijedi izjednačenje 1 : 1 i 2 : 2, a sve ostalo u prvom poluvremenu, nakon dan i pol čekanja, je bila prava igra Podravke. Do poluvremena Podravka podiže rezultatsku razliku i odlazi na odmor s prednošću 10 : 5. Krim u drugom poluvremenu pokušava napraviti preokret, no Podravkine djevojčice drže prednost do samog kraja, kada malo popušta koncentracija u obrani te s dva nesmotrena isključenja dozvoljavaju Ljubljančankama smanjenje rezultatske razlike do konačnih 15 : 12.

Nažalost, sustav natjecanja je bio takav, da su djevojčice Podravke nakon odigranih pet utakmica i četiri pobjede te jednog poraza osvojile peto mjesto. Bez obzira na taj jedan poraz, koji se dogodio u najnezgodnijem trenutku, četvrtini finala, ova ekipa Podravke je pokazala da je na pravom putu, jer na turniru na kojem su nastupile sve kvalitetne ekipe, većina utakmica je završavala od jednog do četiri gola razlike. Nakon odigranog jednog tako jakog turnira, vidljivo je da u odlučujućim trenucima nedostaje mirnoće i racionalnosti u igri, što je posljedica manjka iskustva te zrelosti, koja je za te godine sasvim prirodna pojava. Igranjem višednevnih i zahtjevnih turnira te sazrijevanjem igračica, steći će se više samopouzdanja i iskustvo pobjeđivanja kada se igra umoran i pod pritiskom.

Slike: Dražen Cvelber

Tekst: Nenad Smiljanec