Lokomotiva i Podravka Vegeta igrat će u Regionalnoj ligi // Foto Ivo Čičin-Mašansker 9.5.2012.Podravka Vegeta može utvrditi kalendar za novu sezonu. Hrvatski rukometni savez na sjednici Upravnog odbora održanog u Rijeci u četvrtak, 12. srpnja, donio je odluku kojom se Podravki Vegeti i Lokomotivi odobrava natjecanje u Regionalnoj ligi i uključenje u 1. HRL u završnici, tj. u natjecanje u Ligi za prvaka. O tome je Sportske novosti izvjestio tajnika HRS-a Damir Poljak.

Tako se oslobađa prostor za mirno sudjelovanje u Regionalnoj ligi u kojoj će igrati 8 klubova: europski prvak Budućnost i Biseri Plevlja iz Crne Gore, Jagodina (bivše Svetozarevo) i Zaječar iz Srbije, Vardar u Metalurg iz Makedonije, Podravka Vegeta i Lokomotiva iz Hrvatske. Igra se dvokružnim sustavom uz Final Four.

Hrvatsko prvenstvo počet će s 12 klubova 8/9. rujna, kada počinje i Regionalna liga. Nakon završetka hrvatskog prvenstva prve četiri plasirane ekipe iz tog prvenstva, bez prenašanja bodova, i pridodane Podravka Vegeta i Lokomotiva, igraju Ligu za prvaka. S prenašanjem osvojenih bodova druge četiri ekipe igrat će za poredak, a zadnje četiri za ostanak.

Preostaje samo da se iduće godine usklade Podravkini termini u Regionalnoj ligi i hrvatskoj Ligi za prvaka te eventualno i Ligu prvakinja.

PODRAVKINE REPREZENTATIVKE ČETIRI MJESECA U REPREZENTACIJI!

Na kalendar utječe i okupljanje reprezentacije, koja u prvom dijelu sezone (ove godine) izuzima reprezentativke iz klubova 81 dan, a iduće godine, u drugom dijelu sezone, 33 dana. Ukupno 124 dana ili četiri puna mjeseca. Istodobno, Bulath i Damnjanović boravit će mađarskoj, odnosno srpskoj reprezentaciji.

Ovo tek toliko da se zna koliko je velik doprinos klubova reprezentaciji, jer za sve to vrijeme igračice primaju plaću u klubovima. A to se odnosi samo na A reprezentaciju, dok isto tako u juniorskim i kadetskim reprezentatvnim selekcijama nastupaju rukometašice prve ekipe, pa se brojka angažiranja u reprezentativnim selekcijama penje na fascinirajuću razinu. Nije li vrijeme da se i o toj dimenziji porazgovara…

ZAHVALA HRS-u I KLUBOVIMA

U tom smislu odluka Upravnog odbora HRS-a o oslobađanja Podravke Vegete i Lokomotive prvog dijela domaćeg prvenstva velika je pomoć klubovima, jer bi inače, kraj sezone te igračice mogle dočekati, figurativno rečeno, na ”sve četiri i isplažena jezika’.

Isto tako priznanje pripada i klubovima koji su dali pristanak na takvu odluku, a svi su prištedjeli na putovanjima u Koprivnicu i Zagreb. Istodobno i HRS je izglasao uštedu klubovima, jer će sve pristojbe biti smanjene za 15 posto. A vjerujte, i one puno koštaju klubove. U hrvatskoj ligi, uz naknadno uključenje Podravke Vegete i Lokomotive, sudjeluju Sesvete Agroproteinka, Zelina, Samobor, Arena, Zamet, Koka, Trešnjevka, Umag, Dalmatinka, Osijek PSC, Ivanić i Split 2010. Podravki Vegeti tako otpada pet putovanja na Jadran, koja su se, zbog štednje, obavljala u jednom danu. Stvarno se za preživljavanje klubova mora štedjeti do iscrpljenosti.

SKUPA NATJECANJA – NIKAKAV PRIHOD

Ukupno uzevši, natjecanje Podravke Vegete u Ligi prvakinja, Regionalnoj ligi i hrvatskom prvenstvu skupo je. Treba platiti kotizacije, a organizatori na kraju ne dijele nikakav novac klubovima. Nije to (europski) nogomet. Zato ćete povremeno čuti glas klubova koji nisu zadovoljni krovnim organizacijama, koje raspolažu novcem, a klubovi sve siromašniji. Odustajanjem od Lige prvakinja španjolski Itxako je odaslao signal. Ali: koga briga!