130729-podravka-daruvarObjavljujemo reportažu s priprema Podravke Vegete u Daruvaru, koja je objavljena u najnovijem broju Glasa Podravine pod naslovom ”Nova Podravka na vrućem daruvarskom suncu udara temelje za dugu i napornu sezonu”.

IZDAVAJAMO:
• Igračice u Daruvaru treniraju dva puta dnevno, ujutro kombiniraju teretanu, trčanje u šumi i na nogometnom terenu te vježbe snage na otvorenom, a popodne se uglavnom druže s loptom.
• Mrđen namjerava igrati više vrsta obrana, osnovna bi trebala biti 6-0. Ne želi mijenjati igračice obrana-napad, ako se baš ne mora, a iz tog razloga želi u igri koristiti što veći broj igračica. Što se tiče rezultatskih ambicija, najvažnije je hrvatsko prvenstvo.

Najteži, bazični dio priprema obavljaju rukometašice Podravke Vegete u Daruvarskim toplicama. Tamo su od nedjelje 27. srpnja do subote 3. kolovozan u posebnom režimu treninga, a za rad imaju vrlo dobre uvjete. Sve bi bilo idealno da ih je i vrijeme poslužilo, no temperature su i u Daruvaru ovih dana iznimno visoke, kao i u ostatku Hrvatske. U ponedjeljak, kad smo dio dana proveli prateći njihov rad, živa u termometru popela se do 36 stupnjeva Celzija u hladu, dok je na suncu bila i nekoliko stupnjeva viša.
– Treneru, a da mi sutra to trčanje obavimo u sedam sati?
Bio je to prijedlog Dine Havić, među suigračicama zvane Soraya, nakon što ih je Goran Mrđen ”natjerao” na 12 krugova oko nogometnog igrališta u razdoblju od 9 do 10 ujutro. Mi smo se uglavnom držali hlada, no igračicama doista nije bilo lako, jer veći dio staze bio je na suncu.
– To je tako, ovaj dio mora se obaviti. Radi se vrlo kvalitetno i vidi se da se igračice podižu iz dana u dan – kaže fizioterapeut Bojan Savić, dugogodišnji član stručnog stožera čije ”zlatne” ruke imaju puno posla masirajući bolne mišiće nakon velikih napora.
Igračice u Daruvaru treniraju dva puta dnevno, ujutro kombiniraju teretanu, trčanje u šumi i na nogometnom terenu te vježbe snage na otvorenom, a popodne se uglavnom druže s loptom. Za ovaj dio priprema angažiran je kondicijski stručnjak Igor Pajač s kojim je Mrđen radio i u Zelini.
– Dosta je novih igračica, ekipa je mlada, i ako nismo tjelesno spremni, onda objektivno nemamo što tražiti. Moramo biti spremni kako bismo izbjegli ozljede i izdržali ritam utakmica – naglašava Podravkin trener.
U stručnom je stožeru i pomoćni trener Filip Turk, donedavni rukometaš Koprivnice, koji je odlučio završiti igračku karijeru. A u ekipi je puno novih lica, od kojih su neka zapravo stara, a to su Antonia Jukić, Lea Vukojević, Anita Poljak i Dina Havić, koje su se vratile u Podravku nakon nastupa za Zelinu, Lokomotivu i Zamet. Zasad je atmosfera u ekipi na visokoj razini, svi se nadaju da će tako i ostati. Nad novom je Podravkom puno upitnika, ali nema dvojbe da će sve igračice imati puno motiva za dokazivanje svoje vrijednosti, osobito u Ligi prvakinja.
– U stvaranju ekipe koja ganja visoki rezultat uvijek je dobro da postoji nekakav kostur ekipe na koji se nadograđuje kvaliteta s dvije-tri nove igračice. Mi nismo bili u toj situaciji, krećemo od nule, i nadam se da ćemo u što kraćem roku svi odjednom ući u istu filozofiju igre. Igračice su došle s nekakvim svojim navikama koje ćemo probati iskorisiti u pozitivnom smislu. Što je više novih igračica, teže je uigravanje, ali s druge strane možda svatko donese nešto svoje dobro. Ako stanu jedna iza druge, onda će te njihove pozitivne strane doći do izražaja. Sigurno će doći i do određenih razmimoilaženja, bit će i trenutaka kad nam neće biti ugodno. No, ako se sad spremimo za to i ako ćemo imati međusobni faktor tolerancije, onda ćemo prije i s manje problema takve stvari prebroditi.
Mrđen namjerava igrati više vrsta obrana, osnovna bi trebala biti 6-0. Ne želi mijenjati igračice obrana-napad, ako se baš ne mora, a iz tog razloga želi u igri koristiti što veći broj igračica. Što se tiče rezultatskih ambicija, najvažnije je hrvatsko prvenstvo, u kojem će Podravka igrati samo u doigravanju, tek na proljeće. Regionalna liga poslužit će za uštimavanje, a Liga prvakinja je na neki način bonus i prilika za potvrdu vrijednosti. Sezona će biti duga i naporna, zato je iznimno važna kvalitetna priprema.
– Tražit ćemo način da ostanemo barem na trećem mjestu i prezimimo u Europi. Podravka je i dosad doma pobjeđivala Krim i Viborg, zašto to ne bismo nastavili i dalje. Lokomotiva ima odličnu ekipu punu iskusnih igračica, ali ja mislim da mi imamo ekipu koja može zadržati oba naslova. No, jaka Lokomotiva je u svakom slučaju dobra stvar za hrvatski ženski rukomet i želio bih da prođu i u Ligu prvakinja.
Za ovu mladu ekipu vrlo bitna mogla bi biti i potpora s tribina.
– Liga će biti zaninmljivija s obzirom na igrački kadar Lokomotive, ali i ostalih klubova. Rekao sam igračicama da ćemo imati podršku onda kad je na terenu ”isprovociramo” svojom borbenošću i bacanjem na glavu za svakom loptom. Odnos na terenu mora biti pravi, i ako uspijemo pridobiti navijače i javnost na našu stranu, to će nam sigurno biti veliki plus – rekao je Mrđen.

JELENA ŽIVKOVIĆ : Spremna sam preuzeti teret, volim izazove

Ljevakinja Jelena Živković trebala bi biti najveće pojačanje Podravke Vegete u novoj sezoni.
– Spremna sam preuzeti teret, zašto ne? Volim izazove!
Iako su joj tek 22 godine, ova desna vanjska igračica iza sebe već ima nekoliko sezona u vrhunskom rukometu. Nakon nastupa za Zaječar, s mađarskim Ferencvárosom osvojila je Kup EHF-a, a potom je u Budućnosti igrala Ligu prvakinja. Uz to nastupa i za reprezentaciju Srbije.
– Mlada smo ekipa i od nas se može očekivati svašta, ali se i ne mora očekivati ništa. Sve ovisi o tome kako se budemo pripremili, kako budemo radili, tako ćemo i igrati. Možda je trenutno i nerealno očekivati neki veliki rezultat, ali nadam se da će već u ovoj sezoni rezultati ipak biti dobri – kaže Jelena.
Suzdržala se od bilo kakvih prognoza jer se zapravo tek upoznala s novim suigračicama.
– Larvik je iskusna ekipa koja dugo godina radi u istom sastavu i to će nam sigurno biti najteža utakmica. Vardar je doveo dosta po imenima jakih igračica, a pitanje je kako će se uklopiti ako prođu kvalifikacije. Kod nas nitko nije neko veliko ime, nitko se neće isticati u prvi plan, pa tko zna, možda možemo iznenaditi i taj Vardar. Ja se nadam najboljem, vidjet ćemo kako će biti.
Koprivnica joj se svidjela na prvi pogled.
– Grad je lijep, čist. Baš je lijep, meni se sviđa jako!

{vsig}vijesti/2013-07/galerija-daruvar{/vsig}