Horvat i Milanović Litre u akciji u Metkoviću // slike snimio Ivo Čičin-MašanskerKao što smo predmijevalii: nezahvalne su prognoze o polufinalnim susretima 10. spomen turnira u Metkoviću, a još je nezahvalnije na temelju dosadašnjih utakmica donositi ocjene o jačini (Zaječara i Metalurga) ili slabosti (Budućnosti i Podravke Vegete). Jer, u finalu u nedjelju u 17 sati igraju – Budućnost i Podravka Vegeta, obje ekipe koje su u svojim grupama zauzele druga mjesta.

Podravka Vegeta pobijedila je dotad neporaženi skopski Metalurg 32:23 (18:8), uz maksimalnu upotrebu mladih snaga. Budućnost je u uzbudljivoj, dopadljivoj, gledljivoj utakmici, pobijedila Zaječar s 28.25 (15:13), iako je Zaječar u 2. poluvremenu imao prednost od četiri gola 20:24. Tako će pobjednici grupa Zaječar i Metalurg igrati tek za 3. i 4. mjesto.

Lov za Vesnom Milanović LitrePodravka Vegeta potpuno je podredila Metalurg svojoj igri. Igralo se staloženo, mirno, obrana je funckionirala dobro, stvarala se razlika, a kad je stvorena onda su priču završile Čović, Vidak, Kožnjak, Šenvlad, Havić, Dragišić, a 40 minuta i Žderić na golu. Sanja Damnjanović dobro je koristila ponuđeni prostor u obrani Makedonki, koje nisu bile ni sjena pobjedničke ekipe A grupe. Ivana Petković očito ”caruje” u Neretvanskoj dolini, jer je opet odigrala snažno i efikasno, najkonstantnija u formi Vesna Milanović Litre napadala se na metkovski pod, vuku je sa svih strana, a Miranda Tatari je u sve četiri utakmice bila pokretač akcija i dobar strijelac. Vjerojatno najkorisnija, najkompletnija, pa i najbolja igračica turnira. bez obzira na rezultat finala.

PREURANJENO STVARANJE ZAKLJUČKA

Bojan Savić pomaže Tatari, Horvat asistira, a Liščević čeka da se ispričaNo, kad se gledaju sve te utakmice, jednako su važne i dobre i one za plasman od 3. do 8. mjesta i nije sramota u tri dana izgubiti jednu ili dvije utakmice. Turniri se zato i igraju. Ljubljanski Krim Mercator nimalo se ne uzrujava što će igrati za 5. mjesto. Prave utakmice počinju tek u listopadu, pa u tom smislu vjerujemo da nestrpljivi nisu očekivali da Podravka Vegeta ”pojede” za gablec sudionike Lige prvakinja, dva kvalifikanta i još ponekog. Turniri su zgodni za isticanje početnog uspjeha, ali se na osnovi njih ne mogu stvarati preuranjeni zaključci, ni euforični, ni negativistički. Svaka je utakmica sama za sebe, a nakon fajrunta zbraja se profit. Istini za volju, koliko se u Hrvatskoj daje za ženski rukomet ovo Podravkino finale i pobjeda na turniru u Mađarskoj mogu zadovoljiti apetite. Eh, kad bi svi dušobrižnici sporta još i sjedili u dvoranama, ne bi bilo dovoljno mjesta. No, dvorane su i dalje otužno prazne ili polupopunjene. A nuđaju europski rukomet.

NEOBAVEZNI ZAPIS IZ PLOČA I METKOVIĆA: VIROZE KRIMA I BUDUĆNOSTI, KUPANJE PODRAVKE

Ekipe smještene u Metkoviću imaju posla s nezgodnim virusima koji stvaraju probavne probleme i uzrokuju opću slabost. Krimova Andrea Šerić završila je na hitnoj, Ana Đokić je bila iscrpljena, jedva je govorila, trener Budućnosti Dragan Adžić misli da je u pitanju voda iz slavine, a netko je rekao da je virus donesen i prenesen međusobnim druženjem.

Nakon utakmice s Metalurgom popravilo se raspoloženje trenera Podravke Vegete Nevena Hrupeca, kojeg je nakon početnih utakmica onako smrknutog bolje bilo zaobilaziti, ali ne zna on što su cure sve u stanju: bace te u bed da bi cvilio od muke, a onda ti prirede finale i to s takvom začuđujućom lakoćom da se misli da su se prije samo malo zafrkavale.

Ako i to nije bilo bez računice! Jer, trenerovo srce se omekšalo, pa su Petkovič Jelčić i Žderić dobile dozvolu da prespavaju kod obitelji, cure su dobile izlaz na ribarsku feštu koja se odvija u Pločama, trener je platio piće pobočnicima i vodstvu (direktorica Božica Palčić, tajnica Zlatica Rušak, a i glasnogovornik je popio kavu), a za 10 sati zakazano je kupanje u Gradcu. U Pločama, gdje je Podravka Vegeta odsjela u jedinom hotelu Bebić, nema plaža, niti se tko kupa. Iako su neke hrabrije još u četvrtak skočile u more s stjenovitog zatona. I pokajale se.

Kapetanica Miranda isplivala je iz mora s plikovima i optužila Pločanku Jelčić za prljavo more, a Jelči joj je uzvratila: ”A jesi vidjela mene da se kupam”! Nije mogla, Jelčić i Žderić nisu se u Pločama kupale u moru – nikad. A Miranda i još neke cure držale su se onog ”Nikad ne reci nikad” i skočile u more.

Poslije su skočile u finale.

POLUFINALNA UTAKMICA 10. SPOMEN TURNIRA U METKOVIĆU

METALURG – PODRAVKA VEGETA 23:32 (8:18)

METKOVIĆ – Gradska dvorana. Gledatelja: 200. Suci: Dalibor Jurinović (Zadar) i Marko Mrvica (Biograd).

METALURG: Antikj (-), Andrejeva (3+1), Savko (5+0); Mečevska 1. Gakidova, Grozdanovska 1, D. Gjorgijevska, Bajramovska 3, E. Gjorgijevska 9, Noveska, Mladenovska 3, Nikolovska, Krpež, Trifunović, Liščević 5(2), Mitrova. TRENER: Krsto Petruševski.

PODRAVKA VEGETA: Žderić (14+0), Jelčić (1+-); Čović 1, Kožnjak 3, Pongrac 1, Šenvald, Petković 5(1), Gaće 1, Damnjanović 7(1), Milanović Litre 4, Dragišić, Vidak, Havić 1, Tatari 5, Horvat 2, Pušić-Koroljević 2. TRENER: Neven Hrupec.

SEDMERCI: Metalurg 2(2), Podravka Vegeta 3(2).

ISKLJUČENJA: Metalurg 4 minute (Nikolovska, Liščević), Podravka Vegeta 8 minuta (Čović, Damnjanović, Vidak, Havić).

IGRAČICA UTAKMICE: Miranda Tatari (Podravka Vegeta).

REZULTATI POLUFINALA – METKOVIĆ

Zaječar – Budućnost 25:28 (13:15)

Metalurg – Podravka Vegeta 23:32 (8:18)

PAROVI U BORBI OD 5. DO 8. MJESTA – OPUZEN

DVSC Forum – Katarina 37:20 (20:12)

Krim Mercator – Dalmatinka 29:18 (13:13)

FINALNE UTAKMICE U NEDJELJU 28. KOLOVOZA – METKOVIĆ

11 sati za 7. mjesto Dalmatinka – Katarina

13 sati za 5. mjesto Krim Mercator – DVSC Forum

15 sati za 3. mjesto Zaječar – Metalurg

16,20 sati veteranke Metković – Ploče

17 sati za 1. mjesto Budućnost – Podravka Vegeta

18,30 sati podjela nagrada i proglašenja najbolje sedmorke, igračice, golmanice i strijelca