EHFLPLOGOPodravka Vegeta na sjednici Izvršnog odbora EHF-a, što je danas održana u Umagu, dobila je mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvakinja, što će se održati 20. i 21. rujna ove godine. Izravno u Ligu prvakinja ušlo je 14 ekipa, a za još dva mjesta u kvalifikacijama će se boriti osam ekipa.

Izravno su ušli Baîa Mare (Rumunjska), Budućnost (Crna Gora), Dinamo Sinara Volgograd (Rusija), Györi Audi ETO (Mađarska), Krim Mercator (Slovenija), Larvik (Norveška), Lokomotiva (Hrvatska), Metz Handball (Francuska), Hypo Nö (Austrija), Sävehof (Švedska), Selgros Lublin (Poljska), Thüringer (Njemačka), Vardar SCBT (Makedonija) i Viborg (Danska).

Od sezone 2014/15. novi je sustav raspodjele mjesta za natjecanje u EHF Ligi prvakinja. Samo Mađarska i Danska imaju dva fiksna mjesta, dok su ostali savezi imali samo jedno mjesto i moralo se zatražiti dodatna mjesta.

Za dodatno mjesto u kvalifikacijama konkurirali su Byasen Trondheim (Norveška), Leipzig (Njemačka), Podravka Vegeta (Hrvatska), Le Havre (Francuska), Fleury (Francuska) i Zaglebie Lubin (Poljska).

Nakon procjene ovih zahtjeva na temelju niza kriterija, što je uključivalo mjesto, marketing, TV i medijska pitanja, Izvršni odbor EHF je odlučio prihvatiti zahtjeve Byasen Trondheima, HC Leipziga i HC Podravke Vegete . Le Havre, Fleury i Zaglebie Lubin neće, dakle, igrati u EHF Ligi prvakinja u idućoj sezoni. Osim toga odlučeno je da se ne prihvati u Ligu prvakinja turske prvakinje Muratpasa iz Antalye.

Tako će, podijeljeni u dvije grupe, u kvalifikacijama po final four sustavu sudjelovati Byasen Trondheim (Norveška), Leipzig (Njemačka), Midtjylland (Danska), BNTU Belaz Minsk (Bjelorusija), Podravka Vegeta (Hrvatska), Radnički Kragujevac (Srbija), FTC Rail Cargo Hungaria (Mađarska) i Sercodak/Dalfsen (Nizozemska). Pobjednici grupa kvalificirat će se u Ligu prvakinja, a ostali nastavljaju natjecanje u Kupu kupova.

IZVLAČENJE 26. (KVALIFIKACIJSKE GRUPE) I 27. LIPNJA (GRUPE LP)

Pregled natjecateljskog sustava i popis nositelja i ostalih ekipa bit će objavljeni u ponedjeljak, 23. lipnja, 2014. Ždrijeb kvalifikacijskih turnira u EHF Ligi prvakinja održat će se u Beču u četvrtak, 26. lipnja s početkom u 14 sati, a za utakmice u skupini u petak, 27. lipnja. Live streaming će biti dostupan na http://www.eurohandball.com/

Trener Goran Mrđen

GORAN MRĐEN: ČEKAMO IZVLAČENJE, TADA ĆEMO BITI PAMETNIJI

Svoje prve dojmove nakon objave da je Podravka Vegeta prihvaćena za novu sezone u kvalifikacijama Lige prvakinja iznio je trener Goran Mrđen:

– Dobra je vijest da smo prihvaćeni za kvalifikacije. O suparnicima ne možemo govoriti konkretno, jer ne znamo koje će ekipe biti s nama u grupi, ali Midtjylland se pokazao dobrim, igrao je i na prvom Final Fouru Lige prvakinja, a Byasen je bio u finalu Kupa pobjednika kupova. Lakše bi nam bilo da se u grupi Radnički iz Srbije, Dalfsen iz Nizozemske , pa i Minsk iz Bjelorusije, mada se ne zna koliko su se ekipe pojačale. Čekamo izvlačenje, tada ćemo piti pametniji.

Direktorica Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

BOŽICA PALČIĆ: NAGRAĐENI SMO ZA NAPORE, PRIŽELJKUJEMO DOMAĆINSTVO TURNIRA

Direktorica Božica Palčić uložila je s ostalima u klubu veliki napor u sastavljanju opširnog obrazloženja u zahtjevu koji je dostavljen EHF-u za dodatno mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvakinja.

– Zadovoljna sam, isplatili su se svi napori koje smo uložili da ostvarimo taj cilj i to nam je sada nagrada. Sada nam je cilj prolaz u grupu Lige prvakinja, ali nećemo raditi drame kao i ne uspijemo. Ići ćemo u natjecanje Kupa pobjednika kupova.

Što se konkurencije u kvalifikacijama tiče, znamo da je Midtjylland igrao Final Four Lige prvakinja, da je FTC uvijek jak, da je norveški Byasen to također. No, bilo bi idealno da dobijemo domaćinstvo turnira. To si priželjkujemo.