Trening u Viborgu: Gaće, Milanović Litre, Damnjanović, Tatari i Petković dovijau uoute trenera HrupcaPodravka Vegeta u Danskoj nastavlja natjecanje u Ligi prvakinja. Zbog naznaka dobrih igara u prve dvije utakmice, s Krimom i s Larvikom, makar samo u nekim dijelovima, ova ekipa Koprivničanki ima izgleda, ali pristup i koncentracija moraju biti u skladu s rangom natjecanja. Podravka Vegeta ušla je u natjecanja kao jedna od 12 najboljih ekipa u Europi i bilo bi dobro da nakon završetka prvog kruga u tom poretku i ostane.

To znači da se barem ostvari nastavak natjecanja u Kupu kupova. A za to treba osvojiti treće mjesto.

Utakmicom u Viborgu završava prvi dio natjecanja u grupama. Krim Mercator ima 4 boda, Larvik i Viborg po 2, Podravka Vegeta je bez bodova. Krim Mercator gost je u Norveškoj, u nedjelju igra s Larvikom. Podravka Vegeta u subotu u 14,30 sati igra u Viborgu, gdje nikada dosad nije pobijedila. Statistika je uvjerljiva, ali pobjede nad istim suparnikom u Koprivnici govori da je Viborg opasni domaćin.

STATISTIKA SUSRETA PODRAVKE VEGETE I VIBORGA

LP 1996/97, četvrtfinale

Podravka – Viborg 25:24

Viborg – Podravka 25:22

Kup EHF 2003/04, osmina finala

Viborg – Podravka 37:27

Podravka – Viborg 35:34

LP 2006/07, skupina

Podravka – Viborg 32:31

Viborg – Podravka 32:25

LP 2008/09, drugi krug

Viborg – Podravka 32:26

Podravka – Viborg 26:31

LP 2009/10, skupina

Podravka – Viborg 31:27

Viborg – Podravka 36:26

Viborg je pobijedio šest puta, od toga samo jednom u Koprivnici, u prošloj sezoni, Podravka Vegeta pobijedila je četiri puta, sva četiri puta u Koprivnici.

Mlade i iskusna Pušić: Dragišić, Kapitanović, Čović, Pušić-Koroljević, PongracNE OČEKUJE SE PUNO GLEDATELJA

Kompletna atmosfera u dvorani mogla bi donijeti prevagu u situacijama izjednačenosti. No, ni u Viborgu se ne očekuje navala na tribine. Isprike su slične onima iz Larvika: lijepo je vrijeme, Skandinavci vole vikende i ne propuštaju škrte zrake jesenskog sunca. Administratorka Viborga, koja vodi brigu u Podravki Vegeti, Inger Fog, prognozira 1000 do 1500 gledatelja.

VRLO UGODAN PUT

Trener Neven Hrupec poveo je u Viborg 15 igračica, nisu pošle Šenvlad i Vidak, Kapitanović je priključena kao treća golmanica. Dakle, Jelčić, Žderić, Kapitanović, Gaće, Pušić-Koroljević, Pongrac, Dragišić, Milanović Litre, Čović, Damnjanović, Tatari, Horvat, Petković, Kožnjak, Havić. Uz Hrupeca na klupi su Golub i Savić, a na inozemnim utakmicama službena predstavnica Podravke Vegete je direktorica Božica Palčić. Uz ekipu su i liječnik Narančić, tajnica Rušak, zatim glasnogovornik kluba (koji piše i slika za vas), dok je HRT poslala dugogodišnjeg pratitelja Podravke Vegete novinara Slavka Cvitkovića, koji će komentirati izravni prijenos.

Putovanje do zrakoplovne luke u Aaarhusu bilo je izuzetno ugodno, jer se letjelo samo na relaciji Zagreb – Kopehagen i Kopenhagen – Aarhus. Smještaj je poznat od ranijih gostovanja: Golf Hotel Viborg iz lanca Best Western. U Viborgovoj dvorani održan je jednosatni trening.

Malo nogometa u krugu: Žderić, Damnjanović, Pušić-Koroljević i PongracUtakmicu sude finski suci Jan Erik Leandersson i Mikael Lindroos, dok je delegat Jerzy Eliasz iz Poljske. TV prijenos utakmice je na danskom TV2 Sportu, HTV2, na tri kanala Laola1.tv, austrijskom, njemačkom i švicarskom te na rumunjskom Digi Sport 3.

IGRAČICE ODRŽATI SVJEŽIMA SVIH 60 MINUTA

Trener Neven Hrupec rekao nam je svoja očekivanja nakon večere u petak:

– Relano, očekujem jako tešku utakmicu. Znamo što nas čeka u Danskoj, puno puta smo ovdje gostovali. Ako me dobro sjećanje služi nikad se nismo iz Viborga vratili s pobjedom. Malo smo potreseni zbog visokog poraza u Larviku. Puno smo se na to vraćali i gledali i sagledavali, shvatili smo da stvarno ipak nismo trebali izgubiti s tolikom razlikom. Do 51. minute bili smo na 3-4 gola minusa, što se objektivno moglo smanjivati. Kad su djevojke osjetile da se utakmica može dobiti, počele su raditi ono što smo se dogovorili da se ne smije. Pričuve nam nisu donijele ono što bi trebalo. Znači, morat ćemo na drugačiji način probati ovdje u Viborgu. Neke cure ćemo morati odmarati, jer jednostavno, u takvom tempu 60 minuta teško se može izdržati, pa ćemo ih probati sačuvati svježijima, da imamo svježinu do kraja utakmice.

OPSEŽNE PRIPREME ZA VIBORG: UOČENO JE DA SPREMAJU TAKTIKU ZA TATARI

– Mislim da smo se dobro pripremili. Analizirali smo njihovu zadnju prvenstvenu utakmcu s KIF Vejenom. Po toj snimci, a i po riječima Maide Arslanagić, iznenađen je bio i Vejen, jer su očekivali čvrstu obranu 6-0. Međutim, igrali su, ne mogu čak ni reći da je to bila 5-1 obrana, nego nekakvu između 5-1 i 4-2. Vjerojatno su se pripremali na Podravku, očito da su vježbali pritisak prema Tatari, presing i oduzimanje lopte. Pokušavali smo na treningu simulirati te situacije. Moramo se puno kretati, ne smijemo ni slučajno stajati, gubiti lopte, ”prodavati” lopte. Nadam se da ćemo se u svemu tome snaći. Rukometašice su svjesne, dobro nije zadnja šansa, u igri je još osam bodova, ali realno, ako hoćemo nešto napraviti, trebamo uzeti bodove, ta dva boda koja nam fale – od Krima. jer, ako ne uzmemo bodove oni će svi otići na četiri boda, mi ćemo ostati na nuli. Pobjedom bi se vratili u igru, znam da će nam biti jako teško, ali ćemo se potruditi. Cure su toga svjesne i, kako se kaže, poginut ćemo na igralištu. Otkloniti pogreške iz zadnjih 10 minuta utakmice u Larviku, održati koncentraciju svih 60 minuta – uz te uvjete možemo se nadati da možemo nešto napraviti.

Gdje je Tatari, tu je i smijeh; Golub, Savić pumpa loptu, Tatari i KožnjakNAJOPASNIJA SKOV, SLIJEDI JURACK, A AHLM ZAMIJENJUJE GULDÉN

– Pripremili smo se dobro. Pregledali smo 10 ovogodišnjih DVD-a Viborga, od njihovih kvalifikacija za Ligu pravkinja, do prvenstvenih utakmica. Poznamo ih dobro, vidjeli smo koliko je Viborg jak u utakmici 1. kola Lige prvakinja s Larvikom. Moćne su doma, tu je teško igrati. Treba biti mirne glave. Ako imamo kontru i polukontru u čistoj situaciji treba povući, ali ni u kom slučaju ne prihvatiti jurnjavu, jer to sigurno ne može dobro završiti.

U obrani posebnu pozornost obratit ćemo na Grit Jurack i pokušat ćemo igrati 6-0 s dubljim izlaskom prema njoj. Međutim, isto tako opasnost nam prijeti s lijevog vanjskog, gdje je najjača i najopasnija igračica Rike Erhardsen Skov. Budući da im nedostaje Guldén, srednju vanjsku igra druga Šveđanka, Johanna Ahlm. Slično kao i Norvežanke, prelaze na dva pivota. Kako one igraju obranu u kojoj vrebaju trenutak da naprave razliku, navodi nas na to da ćemo možda morati usporiti ritam utakmice.

GOLMANICE MORAJU OBRANITI VIŠE, I OD HORVAT SE OČEKUJE VIŠE

Razgovori: dr. Narančić (skriven), Palčić, Cvitković, Rušak i Viborgova administratorica Inger Fog– Rekao sam i golmanicama, dobivale su puno golova iz vana, da nema ni teoretske šanse da u Europi napravimo rezultat ako nam golmani ne budu imali od 15 do 20 obrana. Mi s osam ili devet obrana ne možemo konkurirati. Znači, i one moraju biti na višoj razini. Ne mogu staviti neku veliku primjedbu na igru krilnih igračica, niti pivota, niti Sanje Damnjanović, niti Mirande Tatari, ali očekujem puno više, s obzirom na ono što je pokazala na turnirima, od Lidije Horvat. Nakon prve utakmice mislio sanm, ‘ajde, nakon svih onih dobrih igara na turnirima to je jedna lošiji dan, u Larviku je opet dobro otvorila prvo poluvrijeme, dobra dva šuta. Mora povući i u drugom poluvremenu. Ona je jedna od najiskusnijih igračica, a onda je najedanput jednostavno nema. Ivana Petković ju je zamijenaila, imala šuti 4-0 i to su nam kontre za suparnika. Možda nam Maja Kožnjak može biti jocker, ako će Vibrog igrati duboku obranu, da stane na desnog vanjskog, pa prođe jedna na jedan, ako ne dođe u fazu da gubi lopte – završio je Hrupec.

I ne smiju se pomašivati sedmerci. Eto, puno toga se ne smije, a puno toga se mora. Je li vrijeme da Podravka Vegeta bez straha pokaže svoju vrijednost na jakim suparnicima. A ima ih i dolaze redom: Viborg vani, Larvik doma, Krim vani, Viborg doma.

Te ekipe vas cijene, cure. Počnite i vi cijeniti sebe.