U Poreču je od 8. – 11.04.2022. održana Završnica 1. HRL U16 za cure. U četiri dana u dvorani Žatika odigrano je ukupno 40 utakmica igračica rođenih 2005./2006. godine. Na ovoj velikoj smotri svoje su snage odmjeravale ekipe koje su svojim rezultatima u sezoni kadetske lige osigurale plasman među 12 najboljih. Ono što je važno spomenuti jest da su i izbornici mlađe kadetske ženske reprezentacije Vedran Krkač te ženske kadetske reprezentacije Nenad Smiljanec ovom prilikom mogli na djelu vidjeti igračice koje konkuriraju za ove reprezentacije.
Uloga trenera Nenada Smiljanca je na ovom prvenstvu primarno bila usmjerena na kadetkinje Podravke koje ujedno i vodi i s kojima je izborio ovogodišnju Završnicu Prvenstva Hrvatske. Osvajanjem bronce ove su djevojke napravile sjajan rezultat. U ukupno sedam utakmica koje su odigrane u velikom tempu u četiri dana, u grupnoj su fazi izgubile tek jednu od ekipe Zameta, koji na kraju osvaja drugo mjesto. Nakon toga u polufinalu su izgubile od Ivanića koji i osvaja ovogodišnju Završnicu.
Kad se uzme u obzir stanje igračica koje dolaskom na prvenstvo nije bilo najbolje, vrijeme za pripremu koje je zbog školskih završnica i ozljeda bilo ograničeno, osvojeno treće mjesto je uistinu značajan uspjeh i djevojke su definitivno zaslužile sve pohvale za borbu, trud, neustrašivost i svaku kapljicu znoja koja su ispustile. Pohvale idu i navijačima koji su bodrili podravkašice u svim utakmicama. Velika je stvar da naš klub ponovno ima i dvije pojedinke koje su se istaknule svojom kvalitetom. Vratarka Nika Galinec proglašena je najboljom pojedinkom turnira dok je Lea Smiljanec proglašena najboljim lijevim krilom prvenstva kao dio najbolje sedmorke ovogodišnje Završnice. Dokaz je to da se kvalitetno radi i s mlađim dobnim kategorijama što ovaj rezultat i potvrđuje. Vrijedi naglasiti kako su djevojke koje su nastupale za Podravku bile pretežito godinu mlađe od ekipa s kojima su igrale, što je u ovoj fazi velika razlika, no bez obzira na to pokazale su zrelost, spremnost i želju što je trener Nenad Smiljanec pohvalio istaknuvši kako je ponos premala riječ za ono što osjeća.
Trener Nenad Smiljanec//foto: HRS kolektiff images Jozo Čabraja
“Nakon odigranih 7 utakmica na završnici PH ja kao trener mogu biti jako ponosan na ekipu. Došli smo s dosta povreda na završnicu i nismo imali prave pripreme kao prijašnjih godina te su djevojke s jednom velikom željom i voljom nadoknadile sve te nedostatke i došle do medalje koju su zaslužile. Posebno ako se uzme u obzir prošla završnica gdje je bilo 2006. godište i mi smo bili peti, a sada među prve 4 ekipe nema nijedne ekipe koja je 2006.godište već su sve te ekipe 2005. godište. Možemo reći da je ovo jedan lijepi veliki rezultat i potvrda njihovog rada i kvalitete koju one iz dana u dan dižu. Zahvalio bi se našim vjernim roditeljima koji su bili fantastični navijači, klubu koji nam osigurava odlične uvjete i kolegi Pranjiću koji je također bio s tom ekipom, ali nam se pridružio za Završnicu i pomogao u osvajanju bronce – rekao je trener Nenad Smiljanec.
Nika Galinec kao jedna od najistaknutijih pojedinki je proglašena najboljom vratarkom turnira
“Željela bih pohvaliti ekipu, stvarno smo obavile odličan posao. Ovaj tempo utakmica je bio stvarno težak. Grupa nam je bila jaka i zahtjevna, ali smo uz velike napore uspjele proći skupinu i doći do polufinala što sam jako ponosna. Iako smo mogle odigrati bolje protiv Ivanića, ali odradile smo stvarno dobar posao i ponosna sam – rekla je Nika Galinec.
Lea Smiljanec je proglašena najboljim lijevim krilom prvenstva//foto: HRS kolektiff images Jozo Čabraja
”Sretna sam i ponosna na ekipu s obzirom na sve ozljede s kojima smo došli. Zadovoljna kako smo izdržali turnir i što smo osvojile broncu. Sretna sam i zato što sam opet potvrdila svoju kvalitetu kao najbolje lijevo krilo – rekla je Lea Smiljanec.
Poredak klubova:
Najbolja sedmorka prvenstva:
Iva Cerovečki, vratarka, ŽRK Ivanić
Lea Smiljanec, lijevo krilo, RK Podravka
Leona Grgić, vanjski, ŽRK Osijek
Petra Lešković, vanjski, ŽRK Ivanić
Sara Svast, vanjski, ŽRK Zamet
Monika Sikaček, desno krilo, ŽRK Ivanić
Veronika Babara, kružni napadač, RK Lokomotiva
Najbolje pojedinke:
Nika Galinec, vratarka, RK Podravka
Monika Sikaček, najbolja strijelkinja (49), ŽRK Ivanić
Emma Jukan, najbolja igračica prvenstva, ŽRK Zamet
Nika Budić, najbolja obrambena igračica prvenstva, ŽRK Zamet
Najbolji trener:
Igor Gajski, ŽRK Ivanić
Fair play ekipa:
ŽRK Ivanić
Čestitamo svim ekipama i zahvalili bismo se na sjajnoj organizaciji HRS-u. I ovoga puta okupile su se mlade snage hrvatskog ženskog rukometa, a roditelji su imali prilike bodriti i navijati za svoju djecu s tribina. Svi zajedno smo pokazali važnost ovakvih sportskih događanja koja su itekako motiv našim mladim nadama. Sklopila su se brojna nova prijateljstva, klubovi su se družili kao jedno, a na terenu je svatko poštivao protivnika. Neki su medalje dobili ove godine, neki će ih dobiti u sljedećim sezonama, ali jedno je sigurno…Veselimo se svim novim izazovima i velikim rezultatima i velikih i malih. Bravo za sve.
Foto: HRS//photo: kolektiff images Jozo Čabraja