Već tradicionalno EHF tijekom Europskog i Svjetskog prvenstva organizira međunarodne edukacije u kojima sudjeluju treneri iz svih država. Ove godine takav Master Coach Course održao se tijekom EURA 2020 u Beču.

Osam dana 35 kandidata iz 14 europskih država skupili su se u Beču te su na marginama EURA 2020 sudjelovali na jednom od tri modula koje moraju proći svi budući licencirani Master treneri. Sljedeći modul održat će se u lipnju u Mađarskoj, a posljednji treći u Danskoj tijekom ženskog EURA 2020. U Danskoj će svi kandidati prezentirati svoje radove i teze te će primiti Master certifikat. Time će zaokružiti naporan rad od 600 sati predavanja.

Od sljedeće sezone (2020./2021.) svi klubovi u Ligi prvakinja obavezni su imati člana stožera s Master Pro licencom kako bi imali pravo nastupa. Master licenca nema rok trajanja, no potrebno ju je obnavljati svake četiri godine.

Podravka Vegeta posljednje dvije sezone sudjeluje u Ligi prvakinja i EHF kupu, a u planu je zadržati kontinuitet natjecanja u Europi. Pomoćni trener Podravka Vegete Antonio Pranjić prisustvovao je prvom modulu predavanja u Beču te će do kraja ove godine postati licencirani Master Pro trener.

“U prvom modulu na predavanjima učili smo od vrhunskih stručnjaka poput Ojede (ŠPA), Bojesena (DAN), Kovacsa (MAĐ), Šibile (SLO), Petronijevića (SRB), Marczinka (MAĐ), Gunnarssona (ISL), Pollanya (AUS) i Walzela (NJEM).  Sve su to predavači koji iza sebe imaju bogato iskustvo. Također, od EHF stručnjaka slušali smo o tome kako se iBall (pametna lopta) može koristiti kao alat za praćenje igrača i njihovog napretka. Predavanja su bila o kondicijskoj pripremi u elitnom rukometu, mentalnoj pripremi, taktičkoj pripremi i načinima pravilne selekcije od samog početka treniranja do završne faze.  – ispričao je Pranjić.

Također spominje i kako su radili grupne zadatke analize kontri i obrane te su svoje rezultate prezentirali ostalim sudionicima nakon čega su imali konstruktivne rasprave.

“Nismo se bavili samo teorijom već smo i u dvoranama imali konkretna iskustva. Proučavali smo razne sustave obrane, napade sa 7 igrača ali i načine testiranja pripremljenosti rukometaša. Bili smo podijeljeni u radne grupe, moja grupa je bila zadužena za analizu Španjolske. Analizirali smo sve segmente njihove igre. Analizirali smo svaku njihovu utakmicu koju su igrali u Beču u glavnoj skupini te smo svako jutro prije početka novih predavanja morali prezentirati svoju analizu pred svima – nastavio je Pranjić te istaknuo kako svi sudionici svoje završne teze trebaju napisati na engleskom jeziku kako bi se one mogle pohraniti i objaviti u arhivu EHF-a.

Drugi modul tečaja planiran je u lipnju 2020. godine. Ovaj će se dio usredotočiti na individualizaciju kao što su postavljanja golmana, fizička priprema, mentalna priprema, prevencija, kao i komunikacija te novi trendovi u treniranju.

„U mađarskom Gyoru svaki sudionik mora kratkim videom prikazati segmente svog treninga nakon čega će uslijediti zajednička analiza i rasprava. Također, to je i krajnji rok kad se moramo odlučiti za temu svoje završne teze.“

Treći dio planira se održati tijekom EURO-a za žene u Danskoj / Norveške u prosincu 2020. Glavni sadržaji su taktički pristup analizi utakmica i obrani teza od strane sudionika.

Između prvog, drugog i trećeg dijela tečaja polaznici će morati izvršiti nekoliko zadataka priopćenih tijekom 1. i 2. modula.

FOTO: Uros Hocevar / EHF