Hrvatska ženska juniorska reprezentacija poražena je u i susretu razigravanja za 15./16. mjesto od Sjeverne Makedonije 26:31. Tako su naše rukometašice završile na posljednjem mjestu, što je najslabiji plaman Hrvatske u povijesti tih natjecanja. Time su ostale i bez izravnog plasmana na Svjetsko prvenstvo 2024. godine pa će u siječnju morati u dodatne kvalifikacije.

Najslabije poluvrijeme na cijelom prvenstvu odigrala je Hrvatska protiv Sjeverne Makedonije. Ništa nije funkcioniralo u igri naše reprezentacije. Ni obrana koja je u prvih 30 minuta primila 18 pogodaka, ali ni napad koji je postigao samo 8 pogodaka.

Hrvatska je povela 1:0 pa onda primila pet pogodaka u nizu. I tako Makedonkama otvorila put do mirnije igre. Ipak, do sredine prvoga dijela bila je to koliko-toliko ravnopravna igra. Ali onda opet slijedi neobjašnjiva crna rupa od čak 10 minuta kada naše suparnice rade niz od 0:7 i rješavaju, ne samo prvo poluvrijeme, nego i pitanje pobjednika. U 27. minuti Makedonke su imali pomalo nevjerojatnih plus 11 (7:18). Na predah su pak odnijele deset razlike (8:18).

U nastavku smo vidjeli bolje izdanje Hrvatske. Za nepunih osam minuta naša reprezentacija je napravila niz od 6:3 i djelomično uhvatila priključak. I nastavila pritiskati svoje suparnice. Tako su 13 minuta prije kraja uspjele doći na minus četiri (20:24), a pet minuta prije isteka vremena i na minus tri (24:27). Ali za potpuni preokret nije bilo snage, ali ni dodatne rotacije koje bi oplemenila taj silni napor djevojaka. Završilo je 26:31, što je bio sedmi poraz u sedam nastupa hrvatske reprezentacije. U svih sedam susreta ekipa je primila 30 i više pogodaka, a imala je odlične vratarke. Protiv Sj. Makedonije, Ema Novosel je skupila 16, a Lea Zetović 1 obranu. Prvi strijelkinje Hrvatske bile su Iva Zrilić (bez dvojbi naša najbolja igračica na prvenstvu) i Nika Gavrilović s po 7 pogodaka. Kod Makedonije prvo ime Emilijana Rizoska s 9 pogodaka iz 9 pokušaja.

Hrvatska je tako Europsko prvenstvo završila na posljednjem, 16. mjestu što je njezin najslabiji plasman u povijesti. Da bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine morat će u studenom u dodatne kvalifikacije s poraženom ekipom iz susreta Srbija – Island koji se igra kasnije tijekom dana, odnosno pobjednicama dva prvenstva B razreda koji se igraju u Prištini i litavskoj Klaipedi.

EUROPSKO PRVENSTVO: RAZIGRAVANJE ZA 15./16. MJESTO

HRVATSKA – SJ. MAKEDONIJA 26:31