Klub financira i odgoj rukometnog podmlatkaObjava liste poreznih dužnika ima odraza i u sportskim klubovima. Pogled na listu frustrirajući je sa stajališta našeg najboljeg ženskog sportskog kluba, Rukometnog kluba Podravka. Naime, kad se pogledaju ti silni milijuni duga, mora se prisjetiti da je RK Podravka prvi i jedini klub u Hrvatskoj kojem je Porezna uprava ušla ”u utrobu” i iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu tražila i traži svaku lipu. Istodobno nogometni klubovi su se bahatili svojim uspjesima, transferima, a nitko ih nije dirao zbog poreznog duga od nekoliko desetaka milijuna kuna. Država (čitaj: politika) ima više mjerila.

Dobra volja RK Podravke da vraća dug obročno od države nije prihvaćena, već se morao dizati jedan (pa je porez platila u cjelosti), pa drugi kredit (za plaćanje naknadno pronađenih stavki, opet u cjelosti), a bit će ih još. Dug koji ima RK Podravka je rezultat nereda poslovanja rukovodstva iz ranijih godina, koje ovaj Upravni odbor pokušava sanirati i još postizati sportske uspjehe s proračunom ”na najgi”. Nema olakšanja ni od sponzora, jer je sponzorski ugovor smanjen. Normalna Uprava digla bi ruke od svega i ugasila klub. Ali ova Uprava ”nije normalna”, već se treću godinu bori sa šlampavošću prethodnika. I nitko nikad nije spomenuo ni jedno ime krivca. Poreznu upravu to niti ne zanima, ona traži svoje. Jer država ne oprašta ni lipe: zaradit će i na flašici Studene. Osobito od Rukometnog kluba Podravka.

Ima tu i nelogičnosti u državi. Pitanje: kako to da država ne pristaje na obročnu otplatu, nego se susreće sa zatezanjem uplate duga, koje je moguće prigovorima i drugim administrativnim mogućnostima? Dok će se voditi prepiske i rješavati žalbe, obročnom otplatom država bi polako dobivala svoje.

RK Zagreb osiguranje ima 39 milijuna kuna duga. Ne zalazimo u poslovanje bilo kojeg kluba, ali zar ta situacija, koja traje već dulje vrijeme, nije mogla nagnati nekoga da počne razgovor o tretmanu sporta u Hrvatskoj. Ne postoje nikakve olakšice. Odredbe su drakonske, kao da se radi o ugostiteljskom objektu, koji potajno drži ”mirogojca” (brandy) ispod šanka. A dužnici-sportaši uredno i pokorno drže ruku pokraj srca za sviranja himne kad (besplatno!!!) nastupaju za državne reprezentacije, dok ih kod kuće čeka obavijest o blokiranju tekućeg računa od te iste države. Situacija je takva da će se u skoroj budućnosti raspuštati klubovi, dečki i cure otići u inozemstvo, a reprezentacije praktički neće ni biti, jer neće biti ni klubova koji će pripremati sportaše, kao što Podravka priprema reprezentativke i daje ih (besplatno!!!) na četiri mjeseca godišnje državi, tj. reprezentaciji. Pa ne znaš je li Podravku trenira Hrupec ili je to izbornik Canjuga. Zašto bi se to bojali reći? Treba dići glas, pokrenuti krovnu rukometnu organizaciju, krovno ministarstvo, a zamoliti i saborske zastupnike i državne dužnosnike iz Podravine da pokreću neke stvari, a ne da se samo svade na relaciji župan-zastupnik ili dužnosnik.

REAGIRANJE LJUBITELJA SPORTA

Direktorica RK Podravke Božica Palčić proslijedila nam je e-mail prepisku.

Ide ovako:

MILAN: ”Poštovani,

Molim Vas da ako ste u mogućnosti objasniti janosti …

ZAŠTO STE VI PLATILI DUG DRŽAVI, A OSTALI SPORTSKI KLUBOVI NEMAJU, ODNOSNO NISU IMALI TU OBAVEZU…

lp,

Milan”

RK PODRAVKA: ”Poštovani,

Molim da mi pojasnite da li Vi tražite pojašnjenje za neke novine, portal ili neki drugi informativni medij.

Srdačan pozdrav,

RK Podravka”

MILAN: ”Poštovani,

Nismo se razumjeli… ja sam samo jedan običan rukometni zaljubljenik i meni je samo puno srce kada znam da postoje i klubovi, odnosno klub koji se tako ponaša… odnosno ispunjava svoje zakonske obaveze… i predlažem da skrenete pažnju javnosti na sebe i iskoristite to….

Pozdrav i puno uspjeha”

RK PODRAVKA: ”Poštovani,

Zahvaljujem na Vašoj podršci, u svakome slučaju slažem se s Vama da treba skrenuti pažnju javnosti na porezna dugovanja sportskih klubova i zašto su neki svoju obavezu platili, a neki nisu. Još veći problem je porezna politika u odnosu na sportske klubove i udruge i u tome dijelu definitivno treba nešto mijenjati, inače ćemo biti svjedoci gašenja klubova koji su sportske institucije ove države.

Sportski pozdrav,

RK Podravka”

KOPENHAGEN JE DANAS BANKROTIRAO

Kada smo rekli da bi moglo doći do gašenja klubova imamo, kako bi se sudskim rječnikom reklo, presedan: danski AG København je danas bankrotirao! A bio je u vrhu europskog klupskog rukometa.
Reagirao je tajnik EHF Michael Wiederer rekavši:

– Uz mnogo žaljenja, uzeli smo u obzir odluku. U kratkom vremenu AG København popeo se na sam vrh klupskog rukometa. Neovisno o ovom pojedinačnom slučaju, Europska rukometna federacija mora raditi na rješenju općeg stanja, posebice u vezi s vlasništvom i financijama klubova, osobito klubova u Ligi prvaka, kako bi se klub očuvao kao proizvod. Rješenje će se naći u zajedničkom naporu između EHF i EHF-marketinga.
Toliko Herr Wiederer.
EHF će analizirati ovu situaciju u kontaktu s danskim rukometnim savezom. Podaci koji se odnose na pravne aspekte i sportske posljedice bit će objavljeni u četvrtak.

Evo, dakle, mogućnosti: državni rukometni savezi i potom Europska rukometna federacija moraju biti upoznati s problemima, moraju to razmatrati, moraju imati svoj stav. Nisu tu samo zato da ubiru ”pinku” (a velika je vjerujte). Za sudjelovanje u Ligi prvakinja Podravka je trebala u roku jednog dana ”ispljunuti” 15.000 eura, a blagajna prazna! Pa je uskočio Belupo, koji nije napustio vrhunski koprivnički sport i zato mu treba skinuti klobuk!

Dakle, ne smeta RK Podravku objavljivanje liste dužnika, ali frustrira, jer takva silina kojom se Porezna uprava obrušila na klub stvara pritisak koji se očitava kao tendencija prema gašenju kluba. Jer, došli smo dotle da i za skromno redovno poslovanje treba koristiti kredit.

Podravka je na početku porezne čistke bila naprosto žrtveno janje. Jer i među poreznicima različita su tumačenja Podravkinog duga. No, kako se mijenja rukovodstvo poreznika od vrho do dna, tako se i pogoršava stanje i povećava neosjetljivost na sagledavanje problema, njegova uzroka i njegova mogućeg mirnijeg i strpljivijeg rješenja.

Sa zanimanjem čekamo Linića hoće li džonom na RK Zagreb i ostale klubove. Ili će najveća hrabrost ostati objava liste i onda pusti vodu neka teče, a svakako treba eliminirati ”panj” koji su smeta. Panj bi po mišljenju autora bila RK Podravka i slijedom toga kvalitetni ženski rukomet.

Dakle, neka bude pravednost: Caru carevo, ali s jednakim dozama. Ili će se sve pretvoriti u farsu ili lutkarsku predstavu u kojoj se lutkarskim koncima zasad izvodi predstava strogoće u provincijskom gradiću.

Urednik www.rk-podravka.hr Ivo Čičin-Mašansker