Podravsko Sunce, skupna fotografija // Foto Ivo Čičin-MašanskerUoči božićnih i novogodišnjih blagdana rukometašice i treneri Podravke Vegete te zaposlenici i Upravni odbor Rukometnog kluba Podravka individualno, svaki ponaosob vlastitim prilozima, sudjelovali su u humanitarnoj akciji za pomoć djeci putem projekta udruge Debra Croatia/Djeca leptiri i tvrtke Media-plus. Udruga Debra Croatia, društvo oboljelih od bulozne epidermolize osnovano je sa ciljem međusobnog povezivanja i organiziranja pomoći i podrške oboljelima od rijetkih bolesti i njihovim obiteljima.

Rukometašice, uprava i zaposlenici kupili su, svaki, prigodnu majicu izrađenu za ovu akciju, a onda su te majice donirali štićenicima koprivničkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, koje radi pod parolom Svi različiti, svi jednaki.

POSJET PODRAVSKOM SUNCU
Posjet Podravskom suncu rukometašicama će ostati u trajnom sjećanju. Podijeljene su majice zatečenoj grupi polaznika, a majice će dobiti i druga grupa. V.d. direktorica RK Podravke Ljerka Vresk predala je pedagogici Radmili Popović navijački šal Podravke Vegete, a među štićenicima jedan je vatreni navijač i on se najviše razveselio. Domaćini su uzvratli ponudom kolačića, koje su sami ispekli te sokovima.
Majice Leptirića u rukama štićenika Podravskog sunca // Foto Ivo Čičin-MašanskerU nazočnosti voditeljice Monike Međimorec i nastavnika Ranka Celiščaka podijeljene su majice, uprilično zajedničko slikanje i nastavilo se predbožićno veselje pjevanjem božićnih pjesama, ali i pjesmama po izboru domaćina, kao i plesom. Sve uz puno pljeska, smijeha i radosti. Nezaboravnih sat vremena.
Da, svi smo različiti, ali i svi smo jednaki.

O HUMANITARNOJ UDRUZI DEBRA
DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidermolize djeluje već 14 godina i brine o svim oboljelima i njihovim obiteljima iz Hrvatske, kao i iz susjednih zemalja. Imati buloznu epidermolizu znači imati kožu krhku i ranjivu poput leptirovog krila. I običan dodir može značiti novu bulu, novo oštećenje. Svakodnevnica znači nove rane, nova previjanja, začuđene poglede, bol, kirurške zahvate, znači stalnu ovisnost, pomoć, njegu i pratnju drugih. Zato oboljele često nazivam ”Djeca leptiri”.
Bebe se rađaju s bolešću, a većina su 80-100 postotni invalidi već nakon nekoliko godina života. U Hrvatskoj trenutno ima 50-tak oboljelih od EB-a (uglavnom djeca i mladi, jer im je radi bolesti životni vijek bitno smanjen).
DEBRA ulaže velike napore u pomaganju djeci i njihovim obiteljima. Najviše se zalaže za prikupljanje financijskih sredstava za konstantnu nabavku i slanje zavojnog materijala oboljelima, te odgova na sve ostale individualne potrebe članova, te pomaže kod ugovaranja pregleda i potrebnih zahvata.

Snimio: Ivo Čičin-Mašansker

{vsig}vijesti/2013-12/podravsko-sunce{/vsig}

Sretan Božić i Nova godina