Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Foto: Ivan Brkić/Uljepšao nam je dan, jedan predivni Jan

Svake godine i Rukometni klub Podravka priključi se obilježavanju ovog jedinstvenog dana koji je posvećen onima koji imaju ljubavi i osmijeha za cijeli svijet.

Ove godine ovaj smo dan upriličili na malo drugačiji način. U posjet našim curama na njihov subotnji trening je stigao Jan Jembrek sa svojim roditeljima Narcisom i Markom te sestrom Lanom. Trogodišnji dječak, prekrasnog osmijeha i bujne sjajne kosice otkrio je svoje talente našim curama, pomogao im u istezanju i pripremi za trening, puno ih nasmijavao te im naravno pokazao koliko je vješt u vježbanju i igrama s loptom.

Ivan Brkić/ Jan nam je poklonio stotine neprocjenjivih osmijeha

Jan je prije tri godine kada je došao na svijet, svojim roditeljima Narcisi i Marku te sestri Lani otvorio vrata predivnog svijeta u kojem svakodnevno zajedničkim snagama i obiteljskom toplinom ruše stereotipe. Toplinom svojih očiju i ljepotom koju u sebi nosi, na prvu je osvojio srca svih članova svoje obitelji. On je razigrani dječak omiljen među vršnjacima u vrtiću gdje ga obožavaju, a sada je postao i dio naše, rukometne obitelji. Njegov je smijeh ispunio sva mjesta i najskrivenije kutke u našoj sportskoj dvorani. Želimo Janu da ta energija koju sa sobom nosi i dalje bude njegov štit s kojim će se, naravno uz podršku obitelji suočiti sa svim izazovima života koji su pred njim. Ne možemo, a da se ne osvrnemo na neke lijepe poruke koje je njegova majka Narcisa Jembrek ispisala na svom blogu.

Vaš prozor u naš svijet, u svijet u kojem je Janov život vrijedan življenja, u svijet u kojem smo zahvalni dobrim ljudima oko nas, u svijet u kojem smo inspirirani trudom i uspjesima malih ljudi, u svijet u kojem se borimo za pružanje prilika ispred dijagnoza. Druga strana medalje.

Vodi me ideja da su koraci do prihvaćanja različitosti u tome da vidimo drugačije, slušamo o drugačijem, kad se usudimo pitati i razgovarati o drugačijem. Tada bolje i razumijemo i otvoreniji smo za prihvaćanje.

U mojoj maloj zajednici Jan je uključen, živi okružen brojnim licima i o njemu ću pričati na sav glas. Razumjeti i prihvatit će oni otvorenog srca i uma. I oni su nam najbitniji. A znam, znam da će predivan Jan dotaknuti mnoge u njihovim zajednicama. To je njegova svrha. Zato želim aktivno sudjelovati u boljem razumijevanju i naposljetku sretnijem suživotu.

Predivnom Janu i njegovoj obitelji s kojom pomiče granice i mijenja svijet, ne možemo poželjeti nešto posebno jer vi ono najvrjednije već imate, jedni druge, a ta snaga neizmjerne ljubavi koju dijelite otvorit će vam sve puteve kojima krenete.

Foto: Ivan Brkić

Izvor: predivanjan.com