Vesna Milanović Litre na pripremama snimljena u hotelu Picok u Đurđevcu // Foto Ivo Čičin-MašanskerNa kraju godine kapetanica Podravke Vegete Vesna Milanović Litre otvorena srca i s puno optimizma razgovarala je s nama za klupsku internetsku stranicu. Ne, ne boji se ni Regionalne lige, niti Kupa kupova, a ni Lokomotive u prvenstvu. Podravka Vegeta je mlada, ali s velikom voljom i željom za osvajanje trofeja. Red je da se i drugi naraštaji okite domaćim medaljama i igračice izrastaju za neke buduće europske uspjehe!

Naravno, bolno pitanje hrvatskog ženskog rukometa je nesudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Srbiji, gdje je hrvatskoj reprezentaciji po kvaliteti njenih igračica bilo mjesto. Vesna Milanović Litre članica je te repezentacije.

– Tema: hrvatska reprezentacija. Malo vas je iz Podravke, a sve druge, sada bivše, otišle su, osipale se, ostala si ti, Havić, povremeno Pongrac i tu i tamo Čović, a bila je i Kapitanović. Nismo bili na SP…

– A, nažalost. Gledali smo nakonadno na CD-u kvalifikacijsku utakmicu s Francuskinjama, s kojima smo ispali, a koju smo odigrali doma i mislim da smo trebali ići do kraja, do zadnje minute, borit’ se i tuć’ da smanjimo gol-razliku, ali rezultat je na kraju bio kakav je bio, povratka nema, što je bilo, bilo je. Žao mi je što nisam bila na Svjetskom prvenstvu. Mislim da bi tamo mogle nešto napraviti, ali o tom po tom.

– Izgubljeno vrijeme. Ali hrvatska reprezentacija ima visoku kvalitetu?

– Da. Evo, u reprezentaciju su se vratile i Ivana Jelčić i Lidija Horvat. Mislim da su to imena igračica koje su bile dugi niz godina u reprezentaciji i mislim da, stvarno, s ekipom s kojom raspolažemo i kroz dobre pripreme za Europsko prvenstvo, koje će se igrati kod nas i u Mađarskoj, možemo napraviti neki rezultat. Cure imaju godinâ iskustva i znanja i kad se sve to skupi na hrpu, mislim da raspolažemo s dobrim kadrom.

– To je bilo i iduće pitanje, dijelom si odgovorila, no, to što smo, Mađarska i mi, domaćini europskog prvenstva sigurno da je i čast i pogodnost, ali i odgovornost?

– Hrvatski ženski rukomet nema toliko natjecanja kroz domaću ligu i klubovi gube na jačini, pa je domaćinstvo motiv i razlog da ponovno podignemo ženski rukomet. Uoči SP u Srbiji bile smo i mi tamo na turniru i odigrali prijateljske utakmice i vidjeli smo kako su mediji dobro izreklamirali rukomet, puno plakata, a u novinama i časopisima bile su slike i razgovori s njihovim curama. Nadam se da će isto tako i hrvatska javnost za Europsko prvenstvo podići medijsku prašinu oko našeg, ženskog rukometa. Tako da na taj način privučemo gledatelje, navijače, a mediji bi mogli biti zaslužni da nam dvorane budu prazne, već pune.

EKIPA JE MLADA, ALI S OGROMNOM ŽELJOM I MOTIVACIJOM

– Kad govorimo o europskom rukometu, ma što tko rekao Podravka Vegeta je opet otišla korak dalje nakon Lige prvakinja, kao i prošle sezone. Ostala je u Europi.

– To je za našu ekipu veliki korak. Kad pogledamo s kakvim je kadrom Podravka raspolagala prošle sezone, jačim i kvalitetnijim igračicama u odnosu na danas, a napravila je isti rezultat u Europi, odnosno u Ligi prvakinja i ušla u Kup kupova, gdje smo i mi sada, onda je to veliki korak. S igračicama s kojima raspolažemo, s prosjekom od nešto više od 20 godina, za takvu ekipu ne možemo reći da ima puno iskustva, puno znanja, ali imamo želji, motivaciju. Stvarno smo motivirane time što smo ušle u Kup kupova.

– Motivaciju i želju smo zaista vidjeli barem na dvije utakmice u punom sjaju, s Bera Berom i Larvikom u Koprivnici.

– Ma ništa nam drugo ne preostaje nego da ostavimo srce na parketu i samo time možemo napraviti pozitivni rezultat, a to smo i pokazali. Malo sam pričala s Kikom Franić, Elez, koja igra u Rostov-Donu, i ona je rekla da imaju stvarno dobar igrački kadar i što se tiče mjerenja nas i njih, rekla je da su puno bolji. S druge strane, razgovarala sam i s trenerom Matom Matijevićem, koji je bio u Rusiji i imao malo bolji pogled na rusku ligu i rekao je da imamo velike izglede. Mi ćemo se dobro pripremiti. I ovdje u Đurđevcu to su mini pripreme za Kup kupova. Važno je da skupimo općenitu formu i da uđemo u pravu igračku formu za te dvije-tri utakmice na početku sezone i s analizom Ruskinja gledajući njihove utakmice na CD-u, vidjet ćemo kakva su ekipa i na kakav način igraju. Ono što znamo i što mi možemo primijeniti je naša jaka, agresivna obrana. Ako budemo u te dvije utakmice imale pravi pristup, ako krenemo agresivno s našim najjačim oružjem, a to je, spomenula sam već, naša obrana, mislim da onda kroz to dobivamo Mirku, mislim Mirjanu Milenković, dobivamo golmanicu-golmanice, što nam donosi polukontru i kontru.

AKO SE SPORTAŠ NE SMATRA FAVORITOM I NAJBOLJIM, NEĆE POSTIĆI USPJEH

– A u ožujku krećemo u domaće prvenstvo. Šest ekipa je, a tvoja bivša Lokomotiva je najveći konkurent, kažu da su favoriti, već bi doveli igračice (Penezić) za Ligu prvakinja, s Podravkom se ne računa ozbiljno. Što ti misliš o nadolazećem prvenstvu?

Pokazivanje mišića u vježbaonici u hotelu Picok u Đurđevcu // Foto Ivo Čičin-Mašansker– To što oni kažu da su favoriti? Pa svaki sportaš kad se natječe i kad se bavi sportom, ako ne smatra da je favorit, ako se ne smatra najboljim, neće napraviti neki veliki uspjeh! Oni su okupili stvarno dobru ekipu i imaju dobrog trenera. Bila sam u ekipi kad je bio trener Šoštarić, a pojačane s Horvat, Jelčić, Gaće znam da imaju neku dobru vibru, rade na kolektivu, na zajedništvu i to im zasad dobro ide. Ali mislim da ne trebamo toliko gledati njih i njihovo izlaganje u novinama i najave za osvajanjem domaćeg prvenstva i kupa, nego jednostavno okrenuti se sebi, svojim mogućnostima i svojim ambicijama. A znamo da je Podravka višestruki prvak Hrvatske i da ćemo probati osvojiti prvenstvo i ove godine. Iako raspolažemo s mlađim igračicama naša želja i volja nije upitna. Ako se na terenu pruži sve što se može bit će napeto. Odigrali smo na početku sezone jednu utakmicu Regionalne lige, gdje je naš pristup bio stvarno vrlo loš i znamo da se to ne smije ponoviti. Uzvratnu utakmicu Regionalne lige, redovito kolo, igramo 25. siječnja u Koprivnici i nadam se da ćemo se ”posložiti” i da će to biti neka druga utakmica.

IMA DANA ZA MEGDANA

U pravu je Vesna. Ne treba se trošiti na junačenje i pokazivanje mišića (osim na slici u teretani koju prilažemo, a koju smo snimili u Đurđevcu u hotelu Picok), već raditi na sebi i svojem napredovanju. Jedna utakmica nije bitna. Bitan je niz utakmica u kojima se izrasta.

Hrvatska liga završava 15. ožujka i tek tada kreće doigravanje. Do 9. veljače Podravka Vegeta igra četiri utakmice Regionalne lige (Vardar, Lokmotiva doma, Danilovgrad, Budućnost vani) te dvije s Rostov-Donom u Kupu kupova. Do svibnja će trebati odigrati i nekoliko utakmica Regionalne lige (GEN-I-Zagorje, , Vardar, Danilovgrad, Metalurg vani, Krim Mercator doma).

Dosta posla za Vesnu i suigračice i njihove trenere.

Da ih ”skockaju”.

Bit će još dana za megdana!

SRETNA NOVA GODINA