Trener Thüringera Herbert Müller // Foto EHF Uroš HočevarPredstavljamo prvog suparnika Podravke Vegete u Ligi prvakinja HC Thüringera, četveostrukog prvaka Njemačke. Tekst u slobodnom prijevodu i obradi preuzet je od www.eurohandball.com, autora Björn Pazena.

Jedan gol promijenio bi povijest – Thüringer HC imao priliku zabiti pobjednički gol u zadnjem napadu u presudnom susretu u glavnoj rudni protiv Vardara prošle sezone, gol kojim bi postale prva njemačka ekipa u polufinalu EHF Lige prvakinja. No, utakmica je završila velikim antiklimaksom, padom: neriješeno.

Nakon najuspješnije sezone u međunarodnoj povijesti kluba, THC momčad izgubila je tri svoje najvažnije igračice. Alexandrina Cabral Barbosa, koja je bila najbolja igračica Bundeslige sezone 2013/14., otišla je u CJF Fleury Loiret Handball. Obrambeni as, njemačka internacionalka Anja Althaus, uhvatila je priliku da se bori za svoj treći trofej EHF Lige prvakinja (nakon dvije u Viborgu) sada s Vardarom. Golmanica Maike März je prestala s rukometom.
Osim nekih igračica iz klupskog programa za mlade, jedino pojačanje ove sezone je ukrajinska internacionalka Yuliya Snopova, koja je došla iz Craiove u Rumunjskoj.

Gubitak tri top zvijezda nije jedini problem za THC, jer su austrijsko krilo Sonja Frey i nizozemsko Martine Smeets morale na operaciju prije početka sezone.

Najveća odgovornost stoga će biti stavljen na leđa dvije igrčice: kapetanice ekipe Kerstin Wohlbold i slovačke internacionalke Lydie Jakubisova, koje nisu mogle igrati prošle sezone u glavnoj rundi, jer su im popucali križni ligamenti.

Povratak tih ključnih igračica unio je zadovoljstvo u klub, a pomogao je i da Vlada savezne države Thuringia donese odluku o povećanju kapaciteta Bad Langensalza arene s kapacitetom od 1100 na 1700 gledatelja.

THC je izvučen u teškoj skupini. Suočit će se s Vardarom, Budućnosti i – Podravkom Vegetom iz Koprivnice, a ne, kao što je očekivo Müller, s Midtjyllandom.

Team manager Maik Schenk ima osjećaj ponosa što je klub ponovno dio EHF Lige prvakinja, nakon četvrte uzastopne titule u Njemačkoj (u 2013/14. su bili prva ekipa koja je ostala neporažena cijelu sezonu), ali zna da je njihova skupina teška.

– Nažalost, mi nikada nismo sretni sa ždrijebom, ali se radujemo napretku ekipe i susretima s vrhunskim europskim ekipama, a težimo za što više bodova. Nadamo se da ćemo imati koristi i od novog sustava za igru, imajući na umu da ćemo nakon grupne faze natjecanja svakako nastaviti natjecanje na međunarodnoj razini, bez obzira na naš konačni plasman u grupi – objasnio je Schenk.

– Ova grupa je gotovo neprobojna, ali i dalje smo optimistični i puni borbenog duha – kaže kapetanica ekipe Kerstin Wohlbold – Dokazali smo u protekloj sezoni da možemo biti ravnopravni s vrhunskim ekipama. Naš cilj je pobijediti kod kuće i dobiti neke bodove vani. Naravno, bili bismo zadovoljni da pobijedimo Vardar i našu bivšu igračicu Anju Althaus.

Također, i u Budućnosti ćemo vidjeti poznato lice, njemačku internacionalku Claru Woltering, jednu od najboljih svjetskih vratarki. Strašno je teško probiti njenu izvanrednu obranu – zaključila je Wohlbold.

TRENER HERBERT MÜLLER // Slabiji smo ove sezone

Tri pitanja za trenera Herberta Müllera:

– Što su vaša očekivanja za nadolazeću sezonu?

– Naša prethodna sezona bila je fantastična, ali mi smo očito slabiji ove godine, jer smo izgubili kvalitetu s transferima Barbose i Althaus i činjenicu da März je završila karijeru. Osim toga, bili smo ponovno izvučeni u udarnu skupinu s mojim osobnim favoritima u Skoplju i Podgorici. Siguran sam da će jedan od njih podići trofej Lige prvakinja u Budimpešti. No, mi ćemo se boriti – i nitko od naših protivnika ne bi trebao misliti da će nas lako tući.

– Što sudjelovanje u Ligi prvakinja znači za vas i vaš klub?

– Čini se kao da je trebalo postati normalno da budemo dio Lige prvakinja, jer je to naša četvrta sezona, ali suprotno je. Biti među onih 16 najboljih europskih ekipa je definitivno najveći uspjeh za naš mali klub.

Privilegija je za nas da se natječemo s tim protivnicima i predstavljamo Njemačku i Thuringiju na međunarodnom sudu. Mi se stvarno radujemo tim utakmicama i vjerujemo da ćemo razveseliti sami sebe i naše fanove.

– Koje ekipe su vaši osobni favoriti za sudjelovanje u Final Fouru ove sezone i zašto?

– Ja doista vjerujem da ćemo ove sezone vidjeti nove pobjednice Lige prvakinja – ekipu iz naše grupe. Usudio bih se reći da će Vardar i Budućnost igrati finale u Budimpešti, iako će Györ definitivno biti na Final 4. Četvrti sudionik završnog događaja mogao bi biti Larvik.

Lijevi vanjski (184) Nadja Nadgornaja // Foto EHF, Uroš Hočevar

STATISTIČKI PODACI O THÜRINGERU

Ligu prvakinja u sezoni 2014/15 kvalificirao se kao njemački prvak.

DOŠLE U KLUB

Meike Schmelzer (1. FSV Mainz 05)
Yuliya Snopova (SCM Craiova)
Josephine Kessler , Victoria Gramma, Katharina Mack, Larissa Platen (svi iz THC podmlatka)

OTIŠLE

Anja Althaus (HC Vardar Skoplje)
Alexandrina Barbosa (CJF Fleury Loiret Handball)
Maike März (kraj karijere)
Trener: Herbert Müller (od 2010.)

LIGA PRVAKINJA

Uključujući i sezonu 2014/15. – 4 puta
Glavni runda (1 puta): 2013/14.
Grupna faza (2 puta): 2011/12. i 2012/13.

OSTALI EUROPSKI NASTUPI

KUP POBJEDNIKA KUPOVA

Polufinalist 2012/13.

CHALLENGE KUP

Finalist 2008/09.

NJEMAČKA LIGA

Četiri naslova: 2011, 2012, 2013. i 2014.

NJEMAČKI KUP

Dva naslova (2011, 2013.)