Lidija HorvatNa konferenciji za novinstvo, što je u srijedu 15. lipnja održana u prostorijama RK Podravke, predstavljena je, kako je to za nju rekla direktorica Božica Palčić, novo-stara Podravkina rukometašica, reprezentativna ljevoruka desna vanjska igračica, Lidija Horvat. Horvat je u Podravku došla iz Lokomotive, zatim je otišla u rumunjski Rulmentul iz Brašova i crnogorsku Budućnost iz Podgorice i na kraju u francuski Metz, a sada je ponovno tu.

– Lidija se ponovno vratila k nama. Ugovor je potpisan na godinu dana i nadam se da ćemo biti zadovoljni i ona s nama i mi s njom, pa ćemo nakon godine dana i produžiti vjernost Lidije prema našem klubu. Lidija je prva desna vanjska igračica naše reprezentacije i na kvalifikacijskim susretima sa Srbijom za odlazak na SP predstavila se dobrim igrama – rekla je Palčić.

HORVAT: PRESUDILO JE TO ŠTO SAM DOMA I U KLUBU S TRADICIJOM

Horvat je potpisala ugovor za vrijeme boravka reprezentacije u Varaždinu. Nije to smetalo njenim igrama na terenu, niti je, kaže, to za nju bio šok, jer je sve ranije dogovoreno i sve se znalo. Sliku-dokument nažalost nemamo, jer vodstvo reprezentacije nije bilo raspoloženo da se na taj način uznemirava igračica.

– Uvijek sam govorila, ako bih se vraćala, vratit ću se u Podravki i, eto, ispunila mi se ta želja. Ipak je to klub s tradicijom, igra Ligu prvakinja i – doma sam, s domaćom sam ekipom, gdje sve igračice poznajem, i to je najviše presudilo – obrazložila je Lidija Horvat razlog svog dolaska baš u Koprivnicu.

Iskustva iz inozemstva su različita i, kako kaže, bilo je svega i svačega, i lijepih i teških trenutaka.

– Dosta je potrošeno živaca, ali sve u svemu ispalo je jako lijepo. Mogu se pohvaliti s Kupom kupova s Budućnosti, s prvenstvom u Francuskoj,  što nije mala stvar, jer tamo je dosta jaka liga. Za mene je to ukupno jedno iskustvo više, drugačiji je sustav treniranja, igranja.

Nema problema s ozljedama, iako, kaže, ozljede su, nažalost, uvijek prisutne, ali sreća da nisu bile takve da bi bilo duže izostajanje. Da je potpuno zdrava vidjelo se po igrama za reprezentaciju. U Koprivnici će imati kondicijskog trenera. Otkad je klubu počeo pomagati prof. Bojan Golub iz Varaždina, Podravkine igračice nisu imale ni jednu ozbiljniju ozljedu.

– Neka bude i dalje tako – kaže Lidija.

LIDIJA HORVAT PROFILIRALA SE I U OBRAMBENU IGRAČICU

Pratila je svoje bivše suigračice u sezonama kad je nije bilo u Hrvatskoj.

– Žao mi je za prošlu sezonu. Stvarno je falilo sreće da se prođe u drugi krug, ili da se barem nastavi Kup kupova. To je velika šteta, a opet, s obzirom na grupu kakva je bila (Györ, Krim i Zvezda)… Žao mi je, ne znam što bih rekla, navijala sam. Falila je neka mala sitnica. No, sad je to iza nas, idemo u novu sezonu i nadam se da ćemo preskočiti tu prepreku i otići dalje.

U igračkom smislu Horvat se promijenila na bolje. Svestranija je, igra i obranu i napad.

– Igram obranu i to mi je drago, nadam se da ću i tu dobiti prilika da igram u obrani, da pokažem da nisam samo napadački tip igrača, nego i obrambeni. Igrom u obrani zadovoljna sam jednim dijelom, a, naravno, postoji mjesto za napredak, no, dajem sve od sebe kad sam u tom poslu.

Trener Hrupec se nada da će dolaskom Horvat i Damnjanović ubrzati igru.

– Pa to dosta znači u današnjem rukometu, a brzina se postiže i time ako igračice igraju u oba smjera – kaže Horvat.

Novinari su pitali hoće li joj predstavljati problem što je Hrvatska liga dosta slaba.

– Sigurno da će faliti jačih utakmica, ali s dobrim treninzima, turnirima, neće se toliko osjetiti taj nedostatak, a i reprezentacija ima kvalifikacije, pa će biti dosta jakih utakmica. A, opet, sve će biti u nama, odnosno koliko ćemo dozvoliti da nas to opusti ili ne opusti.

HRUPEC: LIDIJA JE KVALITETNA IGRAČICA I BIT ĆE OD VELIKE POMOĆI

Trener Neven Hrupec izrazio je zadovoljstvo što se Lidija Horvat vratila u klub, a, uostalom, to je bila njegova želja još i prošle sezone.

Božica Palčić, Lidija Horvat i Neven Hrupec na presici u klubu– Nažalost, u tome tada nismo uspjeli. U Lidiju imam puno povjerenje. Vidjeli smo na utakmicama reprezentacije da Lidija ima stvarno dobar kvalitet i da će nam biti od velike pomoći. Nadam se da s njom i sa Sanjom Damnjanović, koja je ovdje bila jučer, dobivamo dobar tandem bekova. U suradnji s Tatari, dva odlična krila Pušić i Gaće i s Milanović Litre na pivotu, nadam se da ćemo stvoriti dobru i brzu ekipu, koja će, nadam se također, biti za osjetni postotak snažnija nego prošle sezone. Stečeno iskustvo, to što je prošla vani, za Lidiju jako puno znači i sigurno je da, kad se igračica vrati, to donosi i ovdje. U najzrelijim je godinama. Toplo se nadam da ćemo naći zajednički jezik i u treninzima i na utakmicama i, ako bude moguće, da nakon toga Lidija ostane u Koprivnici dulje razdoblje – rekao je Hrupec.

Inače, u domaćoj ligi igrat će se 13 utakmica ove godine, ali tu treba pribrojiti 16-17 međunarodnih utakmica što jakih prijateljskih, što jakih turnira i novoformiranu Superligu te utakmice Lige prvakinja, tako da će, uz prvenstvo, biti između 20 i 25 drugih utakmica i bojazni od  pada forme zbog slabije Hrvatske lige ne bi smjelo biti.

– Nadam se da je to dovoljno i da ćemo do početka Lige prvakinja biti uigrani i dobro pripremljeni za željeni iskorak u Europi, za bolji i kvalitetniji rezultat i ostanak u Europi i na proljeće – završio je Hrupec.

RAZMIŠLJA SE O MEDALJI NA SP, ALI OLIMPIJADA JE SAN

Još jednom Lidija: uz čestitke za plasman na SP u Brazilu i pitanje je li došlo vrijeme za neki pravi rezultat i može li Hrvatska doći do medalje.

– Neću govoriti o tome unaprijed, ali normalno je da nam je primarno osigurati kvalifikacije za Olimpijadu u Londonu. Normalno je i da razmišljamo o medalji i da bi htjele da osjetimo tu draž, taj doživljaj stupanja na postolje, ali primarno je osigurati kvalifikacije za OI.

Zasad je dosta i ovo. Neka cijelog ljeta rukometašice uživaju u ovom uspjehu generacije.