(TEKST PREMA WWW.KOPRIVNICA.NET)

Preoblikovanje: idemo dalje: dio Upravnog odbora i rukometašice // Foto Ivo Čičin-MašanskerGradski vijećnici, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, većinom su glasova prihvatili preoblikovanje RK Podravka u sportsko dioničko društvo te prihvatili financijske tradžbine koje Ministarstvo financija ima prema klubu. Za su bili SDP, HDZ i HSS. Suzdržana su bila četvorica vijećnika, Darko Tetec i Siniša Bosanac iz redova Laburista, Ivica Suvalj (Hrast) te nezavisni Mladen Švaco. Protiv, pak, sudjelovanja Grada u obveznom preoblikovanju, ulaganjem u novcu u temeljni kapital sportskog dioničkog društva i preuzimanjem dionica, bila su već spomenuta dvojica Laburista, a suzdržani Suvalj i Švaco.

Zbog mnogo nejasnoća i nedorečenosti u samim materijalima, prihvaćanju je prethodila jednosatna rasprava, nakon koje je uslijedilo objašnjenje autora statuta dioničkog društva RK Podravka Damira Barišića koji je objasnio kako je preoblikovanje nužno ili slijedi stečaj te kako je ono nemoguće bez sudjelovanja jedinica lokalne samouprave.
– Ovdje se ne radi o ucjeni, već o sili zakona. Postojeće obveze prema proračunu (2,9 milijuna kuna) postaju temeljni kapital te je sportsko dioničko društvo pravni sljednik sportske udruge – objasnio je Barišić. Predsjednik Kluba Jorn Pedersen objasnio kako potpora Podravke i Belupa u idućim godinama nije upitna.
– Dosadašnje godišnje sponzorstvo Podravke i Belupa iznosilo je 7 milijuna kuna, a ove je godine veće za 1,5 milijuna – kazao je Pedersen, dodajući kako je sporan samo dug prema državnom proračunu, koji se nagomilavao određeni niz godina.
Gradonačelnica Vesna Želježnjak izrazila je žaljenje što uopće moraju raspravljati o ovoj temi te što nisu prisutni ljudi koji su klub doveli u ovakvu situaciju.
– Podravka i Belupo u klub su od 2006. do 2009. uložili 91 milijun kuna. Gdje je sad taj novac? Da se poslovalo odgovorno, danas o ovome ne bismo odlučivali – rekla je Želježnjak.
(Više na www.koprivnica.net)