Iva Pongrac, Neven Hrupec i Marta Žderić // Foto Ivo Čičin-MašanskerUoči 7. memorijalnog turnira Josip Samaržija Bepo u klupskim prostorijama RK Podravke održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili trener Neven Hrupec i igračice Iva Pongrac i Marta Žderić. Izbor sugovornica sigurno je diktiralo ljeto, u kojoj je Iva Pongrac bila kapetanica ”zamjenskoj” ekipi, a Marta Žderić na golu najbolja pojedinka u pripremnim utakmicama.

NEVEN HRUPEC: VELIKA JE STVAR IGRATI BEPOV TURNIR, KOJI JE JEDAN OD NAJJAČIH U EUROPI

Neven Hrupec je naglasio je da je apsolutno zadovoljan ovim dijelom priprema.

– Ostvarili smo sve što smo planirali, a bili smo u sastavu takvom u kakvom smo mogli biti i još jedanput naglašavam da teško bi uspjeli obaviti ovaj dio priprema da nam mlade igračice Podravke Lino nisu pomogle. Ovim putem im još jednom zahvaljujem, bile su stvarno korektne i dobre, i nadam se da će i dalje raditi i napredovati. Mi smo svoj dio obavili, odigrali smo i prve pripremne utakmice u kojima su cure dobile veliku minutažu u odnosu na koju inače imaju. To su prilično dobro iskoristile, a sada smo dočekali i povratak reprezentativki koje su bile na odmoru nakon Olimpijskih igara. Tek smo imali četiri-pet zajedničkih treninga, uključili smo se u normalan rad. Međutim, rad nam nije fokusiran isključivo na turnir, nego smo nastavili dalje s pripremama, usredotočeni smo na početak Lige prvakinja, a ovaj turnir će nam poslužiti za daljnje uigravanje.

Neven Hrupec // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Kakvi cu ciljevi i zadaci na turniru i kakva je jačina suparnika?

– Kao i u svakoj utakmici do sada mi idemo na pobjedu, što ne znači da ćemo igrati na maksimumu. Moramo biti pametni, ove rukometašice koje su se vratile sigurno će dobiti određenu minutažu, ali još nisu spremne za 60 minuta ritma i utakmice. Mi ćemo raditi ono što smo radili dosad, s tim da ćemo pokušati ukomponirati djevojke da vidimo koliko su one ovog trenutka spremne. A velika je stvar igrati turnir Josipa Samaržije Bepa, jer to je jedan od najjačih turnira u Europi, s tradicijom, a imamo i veliku čast da nam je ponovno ovdje i prvak Europe, podgorička Budućnost. S Krimom smo opet u grupi Lige prvakinja, s deset novih igračica, stvarno su ekipa za veliki respekt. Tu je i Hypo, koji je maltene reprezentacija Brazila, a sad im se vratila i Gorica Aćimović. Sigurno će nam biti kvalitetni sparing, imat će ljudi što vidjeti, možemo ih pozvati da dođu u što većem broju. Sigurno će imati prilike gledati vrhunski rukomet.

IGRA SKRIVALICA S KRIM MERCATOROM

– Hoće li se što skrivati u susretu s Krimom ili nema potrebe za to?

– Ovo su pripreme, u kojima svatko traži nešto svoje, hoće isprobati neke stvari. Sigurno da će utakmica biti različita od one u Ligi prvakinja, drugačije se rasporedi minutaža, možda je i drugačija taktika. Sigurno da nećemo ići s najjačim kartama koje imamo, nešto ćemo ostaviti i za tu utakmicu Lige prvakinja. Gledam to kao svaku drugu pripremnu utakmicu, vjerojatno i oni imaju svoje zamisli, što hoće probati, vidjeti. Imaju svoje probleme, vjerojatno će igrati bez Andreje Penezić koja se još nije oporavila. Isto tako, ni Linea Torstensson im nije igrala na turniru u Budimpešti ovog vikenda, tako da ni oni neće biti kompletni, neće to možda biti prava slika, ali će sigurno biti dobre utakmice. A opet to ništa ne znači. Prošle godine smo ih pobijedili na turniru, pa smo izgubili prvu utakmicu Lige prvakinja doma. Daj Bože da ove godine izgubimo, pa da ih dobijemo u Ligi prvakinja. To je relativno, ali sigurno da ne gledam to tako. Idemo svaku utakmicu pobijediti, ali ta utakmica na turniru i ona u Ligi prvakinja bit će dvije različite utakmice.

DANAŠNJA OLJEZDA A. ČOVIĆ OZBILJNIJE JE PRIRODE

– U kakvom su stanju reprezentativke

–  One su relativno OK, sigurno da sad malo teže podnose napore za razliku od cura koje su obavile kompletne pripreme, ali još jednom napominjem, mi smo sad u takvom ciklusu i takvom procesu da ne gledam koliko će one imati svježine za igrati na turniru, one se moraju pripremiti za početak sezone, vidjet ću koliko će uspjeti izdržati. Malo ćemo morati kombinirati, jer ne mogu ni ove cure odigrati same u tri dana tri teške utakmice. Iskombinirat ćemo, ali ćemo to dozirati. Što se tiče Tatari, mislim da se vraća, ona je bila jedina upitna, jer je imala ozljedu koljena, ali bit će to OK. Nažalost, danas ujutro na treningu je lakat ozlijedila Andrea Čović, a Ivana Dragišić ima rupturu kvadricepsa od utakmice s Erdom, kad je dobila udarac. Nadam se da će s njima biti sve OK.

Međutim, nakon pregleda u bolnici utvrđeno je da je lakat Andreje Čović ozbiljnije ozlijeđen. No, vratila se Vesna Milanović Litre, na pivotu je i Sara Šenvald, a desno krilo će umjesto Dragišić igrati Dora Kalaus iz Podravke Lino.

– Je li se među mladim igračicama priključenima prvoj ekipi netko posebno istaknuo?

– Ima ih puno, ne bih ih posebno isticao, mislim da sve imaju dobru perspektivu, a sad o njima dalje ovisi. Koristit ću ih sigurno u sezoni i na treninzima. Volim mlade igračice, volim s njima raditi, dat ću im prilike sigurno, a o njima najviše ovisi. Materijala i predispozicije definitivno imaju, a o njima i njihovom daljnjem radu ovisi hoće li dospjeti do ovoga što je stvarno jedan visoki nivo. Teško je i procijeniti, jer su u sasvim drugom režimu treninga.

– Mi ove godine ne igramo hrvatsko prvenstvo, tek doigravanje. Da nastupamo u 1. HRL od početka, onda bi mlade vjerojatno dobile puno veću minutažu, no ove godine imamo jake utakmice Regionalne lige koje će nam biti priprema za Ligu prvakinja. Tu se moramo uigravati, i vjerojatno ćemo igrati da se probamo spremiti najbolje što možemo. Tu ovog trenutka prostora za mlade neće toliko biti, ali tijekom sezone sigurno da hoće, dat ću im šansu.

IVA PONGRAC: PRIPREME TEŽE NEGO PROŠLE GODINE

Iva Pongrac // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Kako je bilo na pripremama, kako su cure to prihvatile?

– Po mom mišljenju, i mišljenju većine cura, pripreme su ove godine bile nešto teže nego prošle godine, ali sve smo uspjele izdržati normalno. Trenirali smo u dvije skupine, kad su bili teži napori trener je odvojio mlađe cure koje su trenirale malo lakšim intenzitetom, dok smo mi starije odradile puni program. Sve je bilo u redu, one su zadovoljne odrađenim pripremama, dobro su se uklopile, slušale su starije, i sve su obavljale maksimalno korektno, koliko su mogle – rekla je Ivan Pongrac, kapetanica u ljetnom razdoblju.

– Kakva je sadašnja ekipa Podravke Vegete?

– Mislim da je ekipa kvalitetnija, mislim da imamo više izgleda ostvariti neki rezultat. Mislim da smo i bolje kao kolektiv, a i igrački smo puno bolje. Kompletirali smo se, popunili smo ona mjesta koja su nam nedostajala, i mislim da može biti samo bolje u odnosu na ranije.

MARTA ŽDERIĆ: BILE SMO K’O JEDNA, DISALE SMO K’O JEDNA

Golmanica Marta Žderić osjetila je težinu priprema:

Marta Žderić // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Iskreno, bilo mi je teže u pripremama nego prošle godine, možda najviše zato što se nisam odmorila onako kako se igrač treba odmoriti, ali sve to ima prednosti i nedostataka. Trener Vujović nam je stvarno već sad donio veliki pomak, jer konstantno s njim radimo. Teško je sve, ali bez rada nema nikakvog uspjeha, a to se pokazalo i u Érdu. Imali smo svoj cilj, super smo odradili taj turnir, kao i prijateljske utakmice s Vardarom i Zvezdom. Stvarno smo dale maksimum, s obzirom na to da nismo kompletne. Sve smo igrale kao jedna, borbeno i srčano, i uopće se nije osjetilo da smo mlađe, ili da nemamo puno iskustva. Bile smo k’o jedna, disale smo k’o jedna, i svaku utakmicu smo htjele pobijediti, bez obzira na to što smo znale da je Érd kompletan i da mu počinje prvenstvo za tjedan dana. Znale smo da, ako damo sve od sebe, da možemo pokazati da imamo kvalitetu i da možemo pobijediti.

Je li imala psihički pritisak, jer se ipak nadala Londonu?

– Nadala sam se jer je išlo 15 igračica. Znala sam da ću teško ući u 14, jer su one starije. Znam da je takav sport, prihvatila sam to normalno, vratila sam se u klub sa željom da radim, da ispravim greške koje mogu ispraviti s trenerom Vujom. Dapače, to mi je čak poticaj za veći rad, da pokažem da sam zaslužila biti tamo.

SUPER JE RADITI S VLADIMIROM VUJOVIĆEM

Kod Marte napredak je vidljiv, potvrdilo je to svih pet pripremnih utakmica.

– Prošle sezone specijalizirane treninge radile smo dva puta tjedno, a od početka priprema svaki dan po dva puta. I ja isto osjećam napredak, osjećam da sam puno moćnija, i psihički i fizički. Meni je super raditi s trenerom Vujovićem, makar je teško dva puta na dan po dva sata, ali dok se posao dobro napravi, recimo sad u Érdu kad sam bila proglašena najboljom golmanicom, onda znaš zašto to radiš, sve ima svoje zašto.

Susdionici presice s voditeljicom Zlaticom Rušak // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Što očekuješ na turniru?

– Mislim da ne bi trebali sve otkriti protiv Krima, trebali bi nešto sačuvati. I prošle godine smo pobijedili, veselili smo se, sve je to bilo lijepo, ali prvu utakmicu Lige prvakinja smo izgubili, pa smo bili tužni, još dan danas ne možemo to prežaliti. Mislim da se ni oni neće otkrivati, ali mislim da bi Budućnost i Hypo trebale pobijediti. Pogotovo zato što je to naš turnir, prošle godine smo bili prvi, želimo to ponoviti i ove.

Isto pitanje bilo je i za Ivu Pongrac:

– Mislim da možemo igrati sa svakim, zašto ne bismo obranili prošlogodišnji naslov na našem turniru? Mislim da još nismo uigrani, jer su nam se olimpijke priključile kasnije, ali smo mi ostale pokazale da ih možemo kvalitetno zamijeniti. Trener može računati na nas, cilj nam je osvojiti taj turnir, nadam se da i hoćemo.

– Bit će to revanš Brazilkama u Hypu?

Marta je zaključila:

– Mi ćemo im vratiti.

NA TURNIRU ČETIRI EUROPSKA PRVAKA

Na turniru sudjeluju europski prvak Budućnost T-Mobile iz Podgorice (Crna Gora) i bivši eruopski prvaci Hypo Nö iz Beča (Austrija), Krim Mercator iz Ljubljane (Slovenija) i Podravka Vegeta iz Koprivnice (Hrvatska).

Igra se sustavom svaki sa svakim, liga-sustav s bodovima, a novost je što u goste dolazi druge ekipa Hypa iz Beča, koja će u petak i subotu odigrati po jednu utakmicu s Podravka Linom.

RASPORED UTAKMICA NA TURNIRU

Petak, 31. kolovoza

17 sati Hypo Nö – Krim Mercator

19 sati Podravka Vegeta – Budućnost

20,30 sati prijateljska utakmica Podravka Lino – Hypo Nö II

Subota, 1. rujna

9,30 sati Podravka Vegeta – Krim Mercator

11 sati Buydućnost – Hypo Nö

14 sati Podravka Lino – Hypo Nö II

17 sati Krim Mercator – Budućnost

19 sati Podravka Vegeta – Hypo Nö

Ulaz je slobodan.