Napad Podravke Vegete // Foto Robert ŠoštarićU prvoj utakmici osmine finala EHF Kupa pobjednica kupova Zvezda iz Zvenigoroda kao domaćin u Koprivnici s 24:21 (13:12).

Uzvrat se igra u nedjelju 8. veljače u 18 sati, također u Koprivnici. Nije nedostižno, ali…

Da bi se stiglo i prestiglo, pa eliminiralo Zvezdu treba igrati sve drugačije nego u petak. Kao prvo, od početka je potreban hrabriji pristup. Loša igra u napadu uzrokovala je brze kontre Ruskinja i početnih 3:0, a u 20. minuti i 11:6 (tih istih 3-0 dogodilo se i na početku 2. poluvremena, do 32. minute, u samo dvije minute). Obrana je bila loša kao i napad.

Zvezda - Podravka // Foto Robert ŠoštarićTokom utakmice Podravku Vegetu izvlačile su golmanice, Milenković do 38. minute 9 obrana, u što ubrajamo i dva sedmerca, ali onda je počelo loše, pa je izmjena vratarki bilo pogođena. Naime, Kapitanović je skinula nekoliko važnih lopti, ali obje golmanice imale su i sjajne obrane i primile nekoliko pacerskih golova. I taj dio može se i mora se popraviti.

Oko 20. minuti zapisali smo na papir: Kad će Žile pucati na gol; prvi gol Živković je zabila u 33. minuti (16:13).

Zvezda - Podravka // Foto Robert ŠoštarićSvi smo zapazili zbunjenost dubokom rastrčanom obranom Ruskinja, a kad su se povukle, onda su se vanjski nabijali na zonu česti uz prekršaj kontra Podravke. Istodobno krila su bila zapostavljena. Jedino se uspjela izboriti za golove Nemaškalo.

Ozljedom Kristine Elez (koljeno, upitan nastup u nedjelju) do izražaja je došla Marijeta Vidak, jer je bila Sidorovoj očito nepoznata. Nabrajanjem tih Podravkinih igračica završili smo spisak onih koje su ipak pridonijele kakvom-takvom podnošljivom porazu. Uz dodatak sigurnosti Trifunović u realizaciji sedmeraca (za promašeni smo gore na tribini prije šuta rekli da je trebalo promijeniti igračicu na sedmercu, jer krčag i de na vodu dok se ne razbije; to mu dođe kao neka rukometna mantra).

Zvezda - Podravka // Foto Robert ŠoštarićNije išlo ni Dragici Džono, a ni Andrei Čović. Andrea je borbena, svaka čast, ali kad sudac dosudi, nije potrebno dodatno čopavanje s konkurenticom. Onda je to dvije minute ”vanka”.

Još je jedan detalj zapažen: previše se lopta udarala o pod. Pa čak i kad je bilo šest sekundi do kraja, lopta u rukama Podravke Vegete, a cure dva puta udare loptu u pod, umjesto da brzim transferom lopte dođu do eventualnog gola i smanjenja rezultata.

Optimizam se ipak može nazirati. Prije svega nemoguće je da dva-tri dana zaredom Podravka Vegeta odigra tako loše. Drugo, boljim ulaskom u utakmicu moguće je stvoriti razliku koja bi držala vodu do kraja. Lakše bi se igralo, ne bi se moralo stizati. I ako sa sigurnošću tvrdimo da je zagrebačka Lokomotiva bolja od Zvezde, onda tu vidimo razlog optimizmu i zbog čega bi Podravka Vegeta morala proći u četvrtzavršnicu.

Dapače, čvrsto smo uvjereni u to i stojimo iza ekipe koja će nas u nedjelju obradovati u boljem i ljepšem izdanju.

Uostalo, u nedjelju je Podravka Vegeta domaćin, a nadamo se da će doći i njena publika. U petak se izgleda dio onih koji su uzeli karte preplašio snježne bjeline. Možda će naviještena sunčana nedjelja unijeti više raspoloženja u dvoranu.

 

UTAKMICA 1/8 FINALA EHF KUPA POBJEDNICA KUPOVA

ZVEZDA ZVENIGOROD – PODRAVKA VEGETA 24:21 (13:12)

KOPRIVNICA – Sportska dvorana gimnazije Frana Galovića. Gledatelja: .400. Suci: Robert Harabagiu i Silviu Stanescu (oba Rumunjska). Delegat EHF-a: Vladimir Jović (BiH).

ZVEZDA ZVENIGOROD: Basarab (-+0), Sidorova (14+1); Ivanova, Potapenko 2, Burova, Klimantceva 1, Antonova 4, Koroleva 5(3), Kozhokar, Uskova 4, Marennikova 1, Khavronina 7, Amelchenko, Zakharova, Zakordonskaia. TRENER: Alexander Revva.

PODRAVKA VEGETA: Jukić (-), Kapitanović (7+0), Milenković (7+2); Čović, Nikšić 1, S. Šenvald, Živković 3, Džono 1, Nemaškalo 5, Dragišić 1, Vidak 3, Oremović, Maljak, Trifunović 7(5), Elez. TRENER: Goran Mrđen.

SEDMERCI: Zvezda Zvenigorod 7(5), Podravka Vegeta 6(5).

ISKLJUČENJA: Zvezda Zvenigorod 16 minuta (Potapenko i Koroleva 2+2,Amelchenko, Antonova i Zakordonskaia po 2), Podravka Vegeta 10 minuta (Džono 2+2, Čović, Živković, Nemaškalo po 2)..

IGRAČICA UTAKMICE: Maria Sidorova (Zvezda Zvenigorod).

Zvezda - Podravka // Foto Robert Šoštarić