ehf--logoNa sjeveroistoku Europe EHF-ova popisa rukometnih prvakinja obuhvaćene su ekipe iz Finske, Bjelorusije, Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Estonije i Moldavije.

Cipar je dobio prvakinje, 12-i puta za redom to je AS Latsia. U Grčkoj Nea Ionia iz Atene prvenstvo je osvojila u dvije finalne utakmice s PAOK-om iz Soluna. Herzilya je prvak Izraela.

U Gruziji naslov je osvojio Pegasi, a u konkurenciji četiri ekipe u Armeniji prvakinje su FIMA iz Erevana. U finalu prvenstva u Azerbejđanum sastala su se dva jedina profesionalna kluba Garadagh Baku i Abu Baku. Garadagh Baku obarnio je prošlogodišnji naslov.

.U Finskoj je Dicken ponovno osvojio prvenstvo u utakmicama protiv HIFK-a, kao i prošle godine. Nakon što je Bjelorusija stekla nezavisnost 1991. godine, BNTU-BelAZ bio dominantna sila u nacionalnom ženskom rukometu. Oni su osvojili domaću ligu 22 puta, a izgubili su naslov samo jednom, od Gorodnichanka 2008. godine. Sada je, pak, novi prvak imenom HC Gomel, koji je napravio mali revoluciju u nacionalnoj ligi. Nakon regularnog dijela sezone Gomel je imao dva boda manje od BNTU-BelAZ, a izgubili su i prvu utakmicu završne serije. No, pobijedio je BNTU u iduće tri utakmice, što je bilo dovoljno da se postanu prvaci.

Prvi put u povijesti prvakinje Rusije su rukometašice Astrahanočke. Uspjeh se pripisuje poznatom treneru i izborniku Rusije Yevgeniju Trefilovu. U finalu prvenstva Astrahanočka (bivši klub Mirande Tatari) svladala je prošlogodišnje prvakinje iz Rostov Dona s 21:20 i 29:26. No, Rostov Don je ipak izravno dobio mjesto u Ligi prvakinja.

Baš kao i prošle godine, Galičanka iz Lvova osvojila je nacionalno prvenstvo Ukrajine.

U Litvi ACME Gaja Žalgiris iz Kaunasa i dalje dominira. Prvenstvo je osvojeno četvrti puta za redom. Od 2011. godine, Stopinu NHK osvojio je četiri od šest nacionalnih prvenstava Latvij: 2011, 2012, 2014. i sada 2016.

U estonskom ženskoj ligi ove godine sudjelovala su četiri klubai. Reval-Sport / Mella i Reval-Sport / Padise igrale su u finalu u Talinnu, a Reval-Sport / Mella osvojila je prvenstvo.

SSSCJ RO-1 Tiraspol u Moldaviji ponovio je prošlogodišnji uspjeh i potvrdio šestu uzastopnu titulu.