Rukometašice Podravke Vegete će ove subote put Mađarske gdje ih u nedjelju, 7. siječnja očekuje prva utakmica grupne faze Europske lige s mađarskom ekipom Praktiker Vac. Možda i najvažnija utakmica u grupnoj fazi koja će zasigurno imati veliki utjecaj na sve ono što slijedi. Važna je za motivaciju i samopouzdanje. Trenutak povratka je također pomalo nespretan s obzirom da je Svjetsko prvenstvo prilično usporilo klupski tempo. Bez obzira na to treniralo se i igrale su se trening utakmice koliko je to bilo moguće uz mali broj igračica na raspolaganju. Podravkašice su u kompletnom sastavu prije nove godine odigrale i jednu trening utakmicu s Lokomotivom u Prelogu gdje rezultat nije bio u prvom planu no bilo je važno da obje ekipe vide i osjete gdje su u ovom trenutku. Praktiker Vac je ekipa s kojom Podravka Vegeta nije igrala punih deset godina i puno toga se promijenilo, kako u njihovim redovima tako i u redovima podravkašica. Danas su to potpuno drugačije ekipe, a moglo bi se reći i jedan drugi rukomet koji se posljednjih godina gleda pod svjetlima sportskih arena. Karakterizira ih brzina, a velika prednost im je domaći teren i uvijek glasni navijači te ritam bubnjeva koji ne staje od prve do zadnje minute. Prilično su jaki na vanjskim pozicijama, posebno na lijevoj strani i u sredini, a opasne su s devet-deset metara što znači da će i vratarke uz obranu imati veliku ulogu u ovoj utakmici. Trener Ivica Obrvan, više je puta naglašavao kako stalno potiče djevojke da imaju vjeru u sebe i da pruže neke dobre igre, a želja su naravno i bodovi koji bi ovu sezonu učinili uspješnijom od one prošle kada je ovo natjecanje završeno bez bodova bez obzira što su djevojke pokazale prilično dobru igru u nekim utakmicama. Posebno pamtimo Debrecen gdje je na gostujućem terenu za dlaku izmakao bod, a ni pobjeda nije bila isključena uz malo sreće. Današnjoj konferenciji prisustvovali su trener Ivica Obrvan i igračice Nikolina Zadravec te Katarina Pandža. Pričalo se o željama, motivaciji, ali i o trenutnom zdravstvenom stanju u ekipi.

Sve skupa na početku lijepo pozdravljam i želim sve najbolje u novoj 2024. godini uz puno zdravlja i uspjeha u poslu. Ulazimo u jedan period koji je dosta problematičan za klubove u ženskom rukometnom svijetu. Imamo kalendar koji, ne samo nama nego i svim klubovima daje puno nelogičnosti. Nakon Svjetskog prvenstva, nekompletnosti ekipe, blagdana i praznika gdje svaka ekipa mora imati neki odmor i uz isprekidane treninge tu je i činjenica da je prošlo mjesec i više dana od zadnje službene utakmice sa švicarskom ekipom u kvalifikacijama za Europu. Nama je prva službena utakmica u novoj godini gostovanje i utakmica grupne faze europske lige. Nelogično je da je to tako iako je praksa već godinama. Sve ono iza 15. siječnja nema logike, ali kako drugima tako i nama. Igramo vrlo važnu utakmicu protiv ekipe koja je dobra i spada u gornji dom mađarske lige te su trenutno pete. Imaju dobru ekipu, domaćinski su nastrojeni i bolje igre pružaju na domaćem terenu pa nas čeka težak posao. Mislim da se možemo suprotaviti ako budemo u dobrom ili vrlo dobrom izdanju. Rezultat ne mogu prognozirati zato jer je i sam EHF sa smještanjem Podravke u četvrtu jakosnu skupinu kazao što trenutno misli o našoj snazi i što kažu brojke. Postavili smo pred početak sezone jedan cilj da uđemo u Europsku ligu i to smo uspjeli, a sada postoji želja i cilj da igramo što kvalitetnije i skupimo što je moguće više bodova.  Za svaki bod će trebati iskrvariti i izrudariti da se dođe do njega, a onda da dalje maštamo ako budemo u dobrom izdanju i ako cure budu zdrave da prođemo među prve dvije ekipe i odemo dalje. Vidjet ćemo što će donijeti utakmice, a i kakvo će biti zdravlje igračica koje nije najidealnije u ovom trenutku dok razgovaramo no to je sastavni dio sporta i ozljede ne možemo predvidjeti. Ja se nadam da ćemo u nedjelju pružiti dobru utakmicu sa pristupom i volio bih da djevojke budu pune samopouzdanja, da vjeruju u ono što one mogu – rekao je trener Ivica Obrvan i dodao kako unatoč malo drugačijem protokolu treninga nakon Svjetskog prvenstva i blagdanskih pauzi ekipa iščekuje prvu utakmicu motivirano i žele dočekati utakmicu što spremnije te žele pokazati dobru igru i vjeruju da to mogu. 

Katarina Pandža igračica koja je svoje iskustvo gradila u Austriji i Njemačkoj, ali je i značajna karika austrijske reprezentacije dala je do znanja kako željno iščekuje utakmicu koja dolazi jer se s dosadašnjim klubovima nije uspjela plasirati u grupnu fazu Europske lige. Trenutno ima i manji zdravstveni problem s koljenom zbog kojeg je jučer i prekinula trening no njezine riječi pokazuju da će dati sve od sebe da do nedjelje bude spremna. 

Mislim da su europske utakmice uvijek nešto jako lijepo i bitno. U Njemačkoj se nisam nikad plasirala u grupnu fazu Europske lige pa je ta utakmica za mene nešto jako lijepo. Svi jedva čekamo početi i igrati. Mislim da smo se jako dobro pripremili i kao što je trener rekao u nedjelju ćemo vidjeti kako ćemo se postaviti – rekla je Katarina Pandža.

Nikolina Zadravec misli da kao ekipa moraju vjerovati u sebe i naglašava dobru atmosferu izuzevši sitne probleme i ozljede. 

Uz primarne ciljeve, kup i prvenstvo, mi treniramo i radimo i za ono što slijedi. Sve smo željne dokazivanja, borbe i sve jedva čekamo ove jače utakmice i da konačno krenemo – rekla je Zadravec. 

Kakva je snaga ekipe u ovoj sezoni i mogu li se nadati pomacima pojasnila je također Zadravec koja ima iskustvo u europskim utakmicama. 

Sad kad pogledamo našu ekipu, mlada je, poletna, puna energije s dobrim stožerom. Mislim da kad pogledamo našu grupu ne mogu reći da se očekuje da ćemo proći skupinu jer bi to bilo prepotentno i nerealno, ali mislim da možemo puno napraviti, da moramo vjerovati u sebe i da moramo biti svoje te ispoštovati sve što dogovorimo s trenerom.  Vjerujem da možemo uzet ta dva boda. Ova utakmica bi mogla biti ključna i dati nam samopouzdanje. Mislim da nam više leži mađarski klub nego skandinavski no mislim da možemo sa svima. Puno bi nam značila ta dva boda – zaključila je Zadravec. 

Trener Ivica Obrvan na kraju je rekao više o stanju u ekipi koje je spomenuo na uvodu konferencije za medije. 

Nemamo puno za otkriti. Dora Kalaus već desetak dana ima problem s lijevim ramenom i gotovo je sigurno da neće biti u sastavu. Nakon povratka iz reprezentacije odradila je normalan trening bez kontakta i osjetila je preko noći bol te je u tijeku ispitivanje, snimanja i sve ostalo no ne želim se upuštati u medicinska objašnjenja. Ono što mogu reći je da ne trenira s nama i da najvjerojatnije neće biti spremna. Katarina Pandža je došla s boli u koljenu koja joj stvara probleme u trenažnom procesu i sinoć je prekinula trening jer je osjetila jaku bol, a kako će biti do nedjelje ne znam. Ana Pandža ima problem s ramenom lijeve ruke i normalno trenira no vidljivo je da se podsvjesno štedi, posebno u obrani kada su kontakti – rekao je trener Ivica Obrvan i dodao kako su to igračice koje su vrlo važne za ekipu i kako se nada da će sve one ipak u nedjelju moći igrati uz paralelno saniranje ozljeda. 

Ostao je velik broj utakmica do kraja, a u prva četiri mjeseca gotovo da i nije bilo problema koji bi ugrozili zdravlje igračica i da ne mogu igrati, a sada se to dogodilo odmah nakon Svjetskog prvenstva. Pojasnio je trener i dodao kako je sve to sastavni dio sporta i ako se ne može računati na neku od igračica neke će druge igračice iz kadra imati priliku da daju svoj maksimum. Vezano na ekipu Vaca trener se na kraju složio kako je Vac nešto slabiji u odnosu na dvije skandinavske ekipe iz skupine u kojoj se nalazi Podravka što ne znači da će ih biti lako pobijediti u bučnoj dvorani na njihovom terenu gdje se igra domaćinski rukomet. Potrebno je i imati samopouzdanje i biti na visini zadatka te na kraju uživati u igri, a trener se nada i vjeruje da će njegova ekipa uspjeti u tome i na kraju nada se da će ekipa biti konkurentna i do zadnje sekunde se boriti za pozitivan rezultat.