Goran Mrđen u Nordhausenu // Foto Ivo Čičin-MašanskerU nastavku analize trenera Podravke Vegete Gorana Mrđena o protekloj sezoni, nastupi u Europi zauzimaju ono mjesto s kojeg i trener i igračice odlaze nezadovoljni. Smatraju da su mogli više. Nedosatajo je jedan koračić da se napravi korak više u odnosu na prošle sezone. Je li nismo bii dovoljno zreli, ili dovoljno jaki?

EHF LIGA PRVAKINJA – NASTUP DEBITANTICA

– Uvijek možemo kukati ili ne kukati. No, ostao mi je žâl od Europe. Nismo dovoljno vjerovali u sebe. Puno je bilo debitantica u Europi, o Ligi prvakinja da i ne pričam. Praktički su s iskustvom bile Nikšić, Džono, Nemaškalo i vratarke. Vanjska linija, osim Vidak, nije nikad igrala Ligu prvakinja. To se pogotovo vidjelo u prvoj utakmici protiv Ferenvárosa u Mađarskoj. Vanjska linija, koja u principu vodi igru, bila je debitantska. Žao mi je za drugom utakmicom s Thüringerom na kojoj smo odigrali maestralnih 45 minuta. Otprilike kao Zamet i mi: 45, ali nije dovoljno. Tih smo 45 minuta pokazali da možemo.

FLEURY: VJEROVALI SMO DA MI TO MOŽEMOFleury - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Fleury u Francuskoj bio je potvrda da svakome možemo biti nezgodan protivnik i da se ekipa ne predaje ni u jednom trenutku utakmice, jer smo gubili, a došli na kraju na samo minus dva gola. Bila je to utakmica u kojoj nismo vjerovali da možemo. Tamo sam bukvalno poludio u prvom poluvremenu, a pogotovo u poluvremenu u svlačionici. Jer, bilo je jasno da Fleury nije nepobjediv, a imao sam osjećaj da su igračice došle odigrati dobru utakmicu, da nas ne napraše, jer je to ipak velika ekipa za nas. Tek u jednom ludilu i svađi u poluvremenu, izašli smo u drugom dijelu s minus pet na jedan razlike, i to kad smo počeli vjerovati da mi to možemo.

FERENCVÁROS – KVALITETNIJA EKIPAPodravka Vegeta - FTC // Foto Ivan Brkić

S Ferencvárosom doma je isto bila dobra utakmica. FTC je stvarno u ovom trenutku kvalitetnija ekipa. Mi smo mislili da možemo s njima, borili se, nekoliko minuta prije kraja bili smo u egalu, ali bilo je konačnih tri razlike za njih.

THÜRINGER – SOLIDNA EUROPSKA UTAKMICAThüringer - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Thüringer? Vani je bio šok. Mi smo u nedjelju igrali doma s FTC-om, izgubili u srijedu s Lokomotivom, išli u Nordhausen i tamo smo išli ublažiti poraz od Lokomotive, koji nas je baš pogodio i presjekao. Odigrali smo solidnu europsku utakmicu.

MRĐEN // EHF KUP KUPOVA – NISMO PODBACILI, ALI BILO BI MI DRAŽE DA SMO OTIŠLI KORAK DALJE

Kup kupova. Prvo poluvrijeme u Parizu: onako… početak loš, ali ‘ajde, došli smo mi tamo na dva razlike. Nisam nikad to dosad spomenuo, ali suđenje dvije Njemice bilo je ispod razine Kupa kupova, više nama nego njima, pogotovo sedmerci na kraju, nisu dobro brojile žute kartone, nisu bile prisutne, pa situacije koje su li-la pod pritiskom publike idu u tuđu korist i nakon naše greške s igračicom više završilo je minus četiri razlike. A nije smjelo toliko biti, najviše dva.

Issy Paris - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-MašanskerDoma smo opet pokazali da možemo u obrani. Recimo, 11 minuta one nisu zabile ni gol. Na kraju mislim da je nemoguće da mi u jednoj takvoj utakmici, u kojoj stižemo rezultat, nemamo ni jedan sedmerac, nemoguće da nama zadnji napad može biti pasivan, a mi trebamo zabiti gol da pobijedimo. Kakva pasiva?! Drugo je da nećeš, ali mi smo htjeli i tu smo jedan gol izgubili. To se može tumačiti kako se hoće. Možmo reći da smo izgubili prelazak u iduće kolo za jedan gol, ili da nismo znali zabiti gol, možemo tumačiti kao grešku trenera i igračica. Uvijek poslije možemo nešto naći. Ja sam poslije odmah našao tri stvari u kojima smo mogli drugačije. Ali to na stranu. Tu smo utakmicu igrali bez Dragice Džono, koja je imala slomljen palac i igrla samo nešto u obrani, a bez Dore Krsnik nakon ozljede u 12. minuti. A njih dvije su nam u Francuskoj bile dvije najbolje igračice, uz Kapitanović koja je branila u Francuskoj dobro, a i doma kad je Mirka ušla, onda ih je još ”zakopala”.

Issy Paris - Podravka Vegeta // Foto Ivo Čičin-MašanskerA možda smo mi bili na svojem maksimumu s obzirom na suparnika s kojim smo igrali. Pri kraju utakmice Milenković obrani tri zicera i mi smo u željenom rezultatu, tri razlike i imamo loptu. Obranila je tri zicera, a da smo dobili prva dva gola, ne bi pričali o jednom golu. Fleury je došao do svoje dvije-tri prigode, no Poljakinja Zalewska koja je reprezentativka godinama, Oftedal koja je najbolja srednja vanjska Svjetskog prvenstva nisu zabile zicere. Ovako smo otišli gorkog okusa, jer smo vidjeli da smo mogli. Možemo to tumačiti svakako, ali žao mi je što nismo napravili taj iskorak, jedno kolo više u odnosu ne samo na prošlu godinu, nego i na prošle godine. U Europi bi to bila stepenica više. Nismo napravili stepenicu niže, ali bila bi stepenica više. Dakle, ne možemo reći da smo u Europi podbacili, ali bilo bi mi draže da smo otišli još jedno kolo dalje.

SUTRA: KAKO SE STVARA EKIPA ZA 2016-2018. GODINU