Podravkini treneri: Mrsđen, Trajkovski, Marošević, snimljeno u Orleansu // Foto Ivo Čičin-MašanskerIduća sezona počinje krajem srpnja, kada počinju i treninzi, pa u kolovozu turniri (zasad su uglavljena tri: Dunaújvaros, Ljubljana, Koprivnica). Uprava, tj. direktorica Božica Palčić redovito je izvještavala o postignutim dogvorima s igračicama oko nove sezone. Međutim, posao kompletiranja ekipe nije završen. Razgovara se i dalje, negdje je dogovoreno, negdje je zapelo ili otpalo. U nekim slučajevima mendažeri su igrali odlučujuću ulogu. Nije tajna da je Podravka Vegeta već drugu godinu željela da u njenim redovima izraste i da se profilira Zametova Ćamila Mičijević. Nije ostvareno.

U prelascima igračica ima dosta smutnje oko plaćanja odšteta za mlade igračice. Nama se čini na štetu igračica. Nekima će to štetiti za daljnji napredak. Veliki novčani apetiti ne mogu biti zadovoljeni. Da je na raspolaganju ”velika lova” onda se ne bi ulagalo u školovanje i izrastanje igračica iz domaće lige, nego bi se kupile gotove igračice iz inozemstva. No, nije tako i Podravka je usmjerena na vlastito dvorište i tu i tamo poneko popunjavanje uz rizik koje nosi prilagođavanje i školovanje u višem rangu natjecanja, što nastupi u europskim natjecanjima svakako jesu.

Trener Goran Mrđen ima ugovor do 31. svibnja. Čeka se riječ Nadzornog odbora o produljenju ugovora, kao i eventualnom sklapanju ugovora s novim igračicama, osim dosad u više navrata spominjanih.

POSUDBA ZNAČI MINUTAŽU I PODIZANJE KVALITETE IGRAČICA

– Možemo reći kako stvari stoje. Možemo reći da su golmanski par Kapitanović i Jukić, a treća golmanica priključit će se iz druge ekipe. Lijeva krila ostaju Nemaškalo i Karlovčan, da su desna krila Nikšić (u drugom stanju), Pavlović i – vidjet ćemo što će biti na toj poziciji. Kružne napadačice su Džono i Debelić – kaže Mrđen.

– Što je onda sa Sarom Šenvald?

Podravka-Vegeta---Ðakovo– Šenvald bi trebala ići na posudbu, ali bit će kako odluči Nadzorni odbor u ponedjeljak. Za nju je šteta da ne igra više minuta. Ista stvar je i s Ivanom Dragišić. U povijesti kluba puno je igračica otišlo da bi se vratile još bolje i ja ne vidim problem u smislu da netko ne bi valjao. Imamo primjer Tatari, koja je otišla na dvije godine u TVIN da bi se vratila. Dora Krsnik nije uspjela u Lokomotivi, ali je otišla u Zelinu, pa je sada jedna od najboljih igračica Hrvatske lige. Ana Debelić – slično. Nemaškalo je kao klinka bila u Lokomotivi, pa je otišla u Sesvete.

VANJSKA MOŽDA GUGIĆ, IGRAČICE U LOKOMOTIVI OSTAJU NA POSUDBI

No, da se vratimo na slaganje ekipe. Na vanjskoj liniji su Vidak, Milošević, Krsnik, Dežić, najvjerojatnije ljevoruka Gugić iz Zameta te Ivona Mrđen i Papac. Kad se to zaokruži bilo bi dobro da se prvoj ekipi na pripremama priključe na vanjskoj liniji i mlađe, i Petika i Franušić, na pivotu Leonarda Šenvald. No, pitanje je gdje će biti s obzirom na reprezentativne obaveze u kadetskoj reprezentaciji.

– Što je s igračicama koje su u drugim klubovima na posudbi, Maljak u Zrinskom, Dora i Larisa Kalaus, Krmpotić, A. Oremović , Zagorščak…

– Djevojke koje su u Lokomotivi na posudbi studiraju. Odluka je Nadzornog odbora da mogu biti na posudbi i dobro je da djeca studiraju i koliko znam mislim da će i ostati u Lokomotivi. Ne mogu se na početku ili na pola školovanja vraćati. No, uvijek će netko reći, kao što je bilo kad smo odigrali utakmice na jedan razlike, vidiš – stisle su Podravku, a Podravki nisu valjale.

A istina je da u ovom trenutku na toj razini ne mogu zarađivati takav novac da ih to odgovori od studiranja. Logično je da idu studirati. To mogu reći, ako ne kao trener, onda kao otac. Kad djeca završavaju gimnaziju s odličnim ocjenama logično je da neće ostati u Podravki. No, uvijek se mogu vratiti natrag. Zato i jesu na posudbi, a nisu raskinuti ugovori, ako ih je bilo.

– Bi li tako planirana Podravka Vegeta bila jača nego ove sezone?

Bjelovar PV-1-ilustracija– Teško je reći. Ima limitirajućih faktora. Podravka Vegeta ima trening u pet popodne da bi ostale mlađe ekipe mogle trenirati nakon nastave. Ako, primjerice, u 1. ekipu dođe srednjoškolka koja nije u gimnaziji, nego je u Srednjoj ili Obrtničkoj školi, onda nastavu ima jedan tjedan prije podne, jedan tjedan poslije podne. To znači da jedan tjedan ne može doći na trening. Ima tu sto problema koji ne izgledaju da su problemi, a problemi jesu: ili te nema na treningu ujutro, ili te nema poslije podne. A onda poslije očekujemo da to bude – finale Kupa kupova!

OVDJE SE RADI, ZATO PERSPEKTIVNE NAPREDUJU

– Pogled na Podravkin podmladak? Postiže lijepe uspjehe. Ocjena?

– Sigurno da je to – to. Gledali smo ih zajedno i prošle i ove godine u Umagu. Kad god igra Podravka dvorana navija za slabijega. Zašto je netko slabiji – ne razumijem. U mlađim smo uzrastima jedno vrijeme kao klub bili na meti: oni su uz Podravku, imaju novac, pa dovode igračice u mlađim uzrastima iz cijele Hrvatske koje su dobre, oni to lako mogu. Kad to Dinamo napravi, onda je to svjetski potez i to je sve jako dobro, imaju odličnu ekipu. A, onda, zašto to tako Podravka radi, pa opet priča: imaju novac, nema to veze s radom, to je samo novac. Takva je bila priča. Ružna, ali je bila priča.

A Podravka već ohoho godina nema u mlađim uzrastima igračice koje su sa strane. Djevojke 1998. godište iz Koprivnice od sedam puta pet-šest puta su prvakinje Hrvatske. Ako nisu bile prve, bile su dva puta u finalu. Slična priča je i o 2000. godištu. Nisu bile prve samo kad su od Ivanića izgubile u polufinalu kad je Ivanić bio prvi, a mi treći, a sada su zadnje dvije godine prve. Prema tome u Podravki se ipak nešto radi. Kad su djeca došla kao perspektivna u Podravku, govorim za prijašnja vremena, ovdje su se razvila kao igračice tipa Kapitanović, Čović, Žderić i da ne nabrajam. Došle su u osamom razredu. I sad se ne govori da to što su postale prave igračice je kvaliteta rada u Podravki, nego su one Bogom dane.

Podravka-D.-SeloA sad kad i toga nema, kad su Koprivničanke same, opet: lako Podravki. Nije lako. Igraju djeca rođena u Koprivnici, uvjete imaju od nekih klubova bolje, od nekih, bome, i lošije. Govorim o broju treninga i mogućnostima dvorane, a ne možemo se požaliti što se tiče ostalih uvjeta. Radom su pokazale. I Snježana Petika i Đurđica Zečević dobro rade. Podbacili smo u djevojčicama 2002. godišta. Visoko su i mlađe djevojčice koje su završile danas u Umagu. A u svaku tu završnicu došli smo kroz kvalifikacije, igranjem liga. Nismo došli po Wild Card, nego smo se plasirali na završnice.

NAJVEĆI PROBLEM JE NEDOSTATK FAKULTETA, DJECA MORAJU OTIĆI U ZAGREB

Podravka kupuje, Podravka ne kupuje. Ne kupuje, a Podravka je došla do završnica prvenstva Hrvatske u svim tim kategorijama, a Zamet ili Sesvete nisu se pojavili na završnici 98. godišta, što je loše za hrvatski rukomet. Razlog će uvijek, slažem se, biti financije, a u svakom slučaju mislim da bi klubovi trebali ulagati u svoj podmladak koji bi danas-sutra trebao biti prva ekipa. Pogotovo klubovi iz velikih gradova, vraćam se na početak, koji imaju mogućnost fakulteta i da djeca ne moraju odlaziti. Rukometnom klubu Podravka najveći problem je prelaska iz srednje škole na fakultet, jer te igračice koje smo odgojili, ovdje imaju sužen izbor mogućnosti studiranja u Koprivnici. To nismo krivi ni mi, ni oni ili netko drugi, ali činjenica je da tako punimo zagrebačke i neke druge klubove, gdje naše igračice koje su ovdje odrasle, ili kako se kaže prohodale rukometno, odlaze u druge sredine i tamo igraju. Nadam se da će se nakon završetka fakulteta, s obzirom na svoj razvoj karijere i s obzirom na interes Podravke, vratiti natrag u Podravku. Ne možemo (financijski) imati i klub kao što je to Dinamova Lokomotiva. Neću se petljati u to je li nešto u redu ili nije, ali činjenica je da su iz tog projekta izašli veliki igrači u nogometu. Pjaca, Modrić, Badel, Antolić. Negdje moraš igrati bitnu ulogu da bi poslije došao u veći ili veliki klub i tamo razvio i napravio karijeru.

– Što slijedi drugi tjedan?

– U ponedjeljak je sjednica Nadzornog odbora. Ja kao tener moram podnijeti izvješće. Na osnovi toga Nadzorni odbor raspravlja o tom izvješću i vjerojatno donosi odluku o kadru za iduću sezonu. Igračicama i treneru.Podravka---Zrinski-2016.