Podravka u Orelansu, na slici: devet A i tri kadetske reprezentativke // Foto Ivo Čičin-MašanskerOd ponedjeljka na okupu je ženska rukometna reprezentacija Hrvatske koja od četvrtka do subote nastupa na tradicionalnom Croatia cupu u Umagu. Podsjetimo da je sponzor ženske rukometne reprezentacije Podravka d.d., da je direktorica reprezentacije Ljerka Vresk iz Podravke s.d.d, da je izbornik Goran Mrđen, a kondicijski trener Alen Marošević, obojica iz Podravke Vegete. Veliki je doprinos Koprivnice našoj ženskoj vrsti, a i razumljiva je ta koncentracija koprivničkih rukometnih djelatnika i Podravkina sponzorstva, jer Podravka Vegeta najjači je ženski rukometni kolektiv u Hrvatskoj, aktualni državni prvak i pobjednik Kupa, u njoj su okupljene manje-više najbolje rukometašice koje igraju u Hrvatskoj.

Iako zbog toga ima prozivanja.

SADAŠNJE PODRAVKINE IGRAČICE POZIVANE U REPREZENTACIJU OD DRUGIH IZBORNIKA I KAD NISU BILE U PODRAVKI VEGETI

Spisak je od 20 igračica, a među njima je 90 posto igračica iz Hrvatske lige i logično je da ima dosta igračica Podravke, mada nakon utakmice s Lokomotivom i prije po medijima to je stalno apostrofirano kao nešto što je nepotizam, ili ne znam kako bih to više nazvao – kaže izbornikGoran Mrđen, koji je ujedno i trener Podravke Vegete – E, sad, od tih devet pozvanih igračica njih sedam bilo je pozivano u reprezentaciju kad nisu bile Podravkine igračice. A četiri ili pet i od bivših izbornika Canjuge i Zovka. Od tih devet sve osim Kapitanović i Vidak, a Kapitanović se valjda iskazala na kvalifikacijskoj utakmici za EP protiv Slovenije. Ispada da je bilo u redu ako je igračica bila u reprezentaciji kad nije bila članica Podravke to, ali kad je članica iz Podravke, onda to ne bi bilo u redu.

NIJE BILO DOBRO KAD SU U PODRAVKI BILE STRANKINJE, PA ZAŠTO SADA, KAD SU DOMAĆE, NE BI BILE U REPREZENTACIJI

– Nije da se nekoga protežira. Podravka se iz razno raznih razloga okrenula pravcu domaćih igračica. Na kraju krajeva, godinama smo slušali i čitali kako Podravka preferira igračice sa strane, kako troši na igračice sa strane, strankinje, kako Podravka neće domaće igračice i onda kad Podravka pozove domaće igračice, onda je logično da pozove i one koje su bile reprezentativke. Sad kad sve one dođu u Podravku, najedanput ih je veliki broj. Ne vidim razloga zašto sada kad su u Podravki ne bi bile i u reprezentaciji.

Reprezentacija se u odnosu na početni spisak za ovu akciju malo promijenila zbog ozljeda i obaveza rukometašica, pa će tako u reprezentaciju i dvije iz Lokomotive, dok se jedna Lokomotivina ispričala obavezama na fakultetu.

– Ivana Dežić je otpala zbog ozljede leđa. Otpala je Marta Žderić, poslala je liječnički nalaz da ima kroničnu upalu nečega. Ja se u to neću petljati, nisam liječnik, pa neka liječnička služba prosudi o tome je li ozljeda ili nije. Andrea Čović se prije dva-tri dana ozlijedila na treningu Vardara s muškima, bukvalno s avionskom kartom u rukama, pa nije bila ni u sastavu za utakmicu Vardara u Ligi prvakinja.

PENEZIĆ NA PRETRAGAMA, VIDJET ĆE SE KAKO REPREZENTACIJA FUNKCIONIRA BEZ NJE

– Već prije smo znali i dogovorili s Andreom Penezić da ovu akciju preskoči i da obavi cjelovitu kontrolu, pregled leđa, magnetsku rezonancu svih tegoba koje ima. Bit će prigoda da se vidi kako to izgleda bez nje, jer se stalno pitalo što će to biti kad neće biti Andree. Pa hajde da vidimo! Volio bih da je zdrava, pa da, s druge strane, vidimo kako ukomponirati neke nove igračice kojesu kraj nje igrale manje. Na ovom spisku dobar je dio igračica koje jesu konstantno pozivane, ali nisu imale puno minuta nastupa. Sad je vrijeme da dobiju te minute i da proširimo kadar reprzentativki u budućnosti.

Umjesto Žderić iz redova pričuva pozvana je golmanica Razum iz Lokomotive, umjesto Penezić je iz Sesveta Agroproteinke Blažević, umjesto Čović je Debelić iz Lokomotive. Umjesto Dežić trebala je biti Dora Kalaus, ali je otkazala zbog obaveza na fakultetu. Neće biti zamjene za Dežić, pa će ostati 19 igračica.

Nije na odmet spomenuti da osim devet, trenutno osam, seniorki, Podravka daje u kadetsku reprezentaciju i šest kadetkinja, od kojih su četiri na popisu prvog sastava.

REPREZENTATIVNA STANKA DO OŽUJKA

Ciklus kvalifikacija za EP u Švedskoj 2016. godine nastavlja se tek u ožujku.

– Iduće okupljanje je u ožujku, nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Švedskoj 2016. S Makedonijom i Slovenijom smo odigrali i pobijedili, a u ožujku igramo sa Crnom Gorom. S jednom pobjedom iz dva susreta bili bi blizu plasmana na EP – zaključio je Goran Mrđen.