Foto iz Cluja TRENERI SURADNICI // Reportažni zapis Gorana Trajkovskog iz Rumunjske

U rumunjskom gradu Cluj¬-Napoca od petka do nedjelje održane su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj između reprezentacija domaćina Rumunjske, Hrvatske, Ukrajine i Gruzije. Hrvatske boje branile su i igračice Podravke Vegete Magdalena Ečimović, Ivona Mrđen, Korina Karlovčan, Lea Franušić, dok je naš trener i pisac ovoga teksta Goran Trajkovski bio član stručnog stožera.

Trajkovski u Areni u ClujuU prvoj utakmici susrele su se ekipe domaćina Rumunjske protiv Hrvatske. To je bio dvoboj koji zapravo bio i najlakši, jer nije odlučivao o plasmanu. Naime, na Svjetsko prvenstvo trebale su se plasirati prve dvije reprezentacije, stoga je susret s Ukrajinom bio najvažniji za obje ekipe. Rumunjska je slavila rezultatom 33:25 i pokazala da je u ovom trenutku moćnija ekipa od nas.

PRESUDNA ULOGA MAGDALENE EČIMOVIĆ

Cluj NapocaTrener Ivan Jerković odlučio je podijeliti minutažu da bi sačuvao ekipu za idući susret, s Ukrajinom, koji je bio na rasporedu sljedećeg dana ujutro. Upravo to se pokazalo pravim pogotkom, jer je utakmica bila odlučena tek u zadnjim minutama susreta rezultatom 29:23. Vodstva su se izmjenjivala da bi nakon rezultata 23:23 Hrvatska napravila seriju od šest pogodaka prednosti.

U tom susretu naša vratarka Magdalena Ečimović imala je presudnu ulogu obranivši 19 udaraca, no, i ostale cure pomogle su odličnom igrom u obrani. Mrđen, Franušić i Karlovčan odigrale su na visokoj razini i imale značajnu ulogu u ovoj bitnoj utakmici.

Protiv Gruzije je nastupilo svih 16 igračica podjednakom minutažom, a pobjeda nije dolazila u pitanje: Hrvatska je slavila s 33:18.

Ukrajina je, pak, pružila velik otpor domaćinu te minimalno izgubila rezultatom 28:27 te omogućila Hrvatskoj plasman na Svjetsko prvenstvo.
Time je Hrvatska juniorska reprezentacija potvrdila nastup u svim velikim natjecanjima, što je vrlo bitno za stjecanje iskustava na takvim velikim smotrama.

SENIORSKU SELEKCIJU RUMUNJSKE GLEDALO 10.000 NAVIJAČA

Rumunjska - Rusija Treba naglasiti da su cure imale priliku prisustvovati i jednom velikom meču između A reprezentacija Rumunjske i Rusije gdje je nazočilo i više od 10.000 vatrenih rumunjskih navijača te, za razlike od utakmica naše A selekcije, imale su priliku vidjeti kako to rade druge zemlje gdje je ženski rukomet spada u nacionalni projekt. Možda nakon takvog iskustva počnu gledati ovaj sport na drugačiji način.

Juniorke su se vratile kući u ponedjeljak pred večer, taman na trening pred kup susret Podravka Vegeta – Split 2010 što slijedi u srijedu.