Švedska reprezentacija // Foto HRSPred hrvatskom ženskom seniorskom rukometnom reprezentaciju dva su kvalifikacijska susreta za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem ove godine održati u Danskoj, a prvi susret na rasporedu je već ove nedjelje u Koprivnici s početkom u 17,15 sati, dok je uzvrat na rasporedu tjedan dana kasnije u Stockholmu s početkom u 18,15 sati.

Švedska ženska rukometna reprezentacija vrlo je dobar suparnik, a pokazala je to i na ne tako davno završenom Europskom prvenstvu u Hrvatskoj gdje je osvojila brončanu medalju. Gledajući u povijest, sredinom devedesetih započelo je švedsko pomlađivanje reprezentacije koje je potom dovelo i do prve europske medalje. Osim srebra na Euru prije četiri godine Šveđanke drže kontinuitet u Europi, a na Olimpijskim su se igrama po prvi puta okušale u Pekingu 2008. godine, kada su zauzele osmu poziciju, a na sljedećim OI u Londonu završile su 11. Ukazale su se švedske rukometašice nekoliko puta i na Svjetskom prvenstvu, a svoje najbolje svjetsko dostignuće pamte još od 1993. i šesto mjesto, dok se na posljednje SP u Srbiji nisu uspjele kvalificirati.

U Varaždinu u skupini C Švedska se na Europskom prvenstvu krajem protekle godine pokazala odličnom te je skupinu završila na prvom mjestu s dvije pobjede te jednim porazom, točnije, s pet osvojenih bodova, a Hrvatsku je na tom putu svladala 30:28 nakon velike borbe. Švedska je potom nastavila s pobjedama i u skupini 2 koju je okončala na drugom mjestu iza Crne Gore s tri slavlja te po jednim remijem i porazom, odnosno sa sedam bodova, dok je u polufinalu zaustavljena od Norveške (25:29) nakon čega je u borbi za treće mjesto svladala Crnu Goru 25:23 te tako osvajila brončano odličje.

Švedsku vodi novi izbornik Thomas Sivertsson kojemu pomaže Helle Thomsen, a ekipa mnogo će se pouzdati u vratarku Ceciliu Grubström, kao i u Linneu Torstenson, Johannu Ahlm i posebno na Isabelle Gullden, najkorisniju igračicu EP 2014. koja se dobro oporavila od ozljede i bit će spremna za Hrvatsku.

Uoči kvalifikacijskih susreta izbornik Švedske Thomas Sivertsson za službene je stranice Švedskog rukometnog saveza kazao kako će predstojeći susreti biti itekako teški:

– Hrvatska je težak suparnik u ovim kvalifikacijama, a i promijenila je izbornika nakon Europskog prvenstva na svom terenu. Očekujemo tešku utakmicu u Hrvatskoj, no osjećamo se sigurni u sebe igrajući na gostujućem terenu i cilj nam je osigurati pobjedu.

U sklopu priprema za Hrvatsku Švedska je zaigrala i u pripremnom susretu s Nizozemskom koju je svladala 30:20 (17:6), pa se sada nastavlja pripremati u Lundu da bi u petak krenula put Hrvatske.

Popis švedskih rukometašica za susrete s Hrvatskom:

1. Cecilia Grbubbström (Skovde)
2. Johanna Bundsen (IK Sävehof)
3. Louise Sand (IK Sävehof)
4. Edijana Dafe (IK Sävehof)
5. Nathalie Hagman (Tvis Holstebro)
6. Michaela Ek (Skovde)
7. Frida Tegstedt (Füchse Berlin)
8. Linn Blohm (Tvis Holstebro)
9. Linnea Torstenson (Bucuresti)
10. Isabelle Gullden (Viborg)
11. Johanna Ahlm (Esbjerg)
12. Anna-Maria Johansson (Skovde)
13. Sabina Jacobsen (Midtjylland)
14. Angelica Wallen (Randers)
15. Jenny Alm (IK Sävehof)
16. Ida Oden (IK Sävehof)

Izvor: www.hrs.hr