Press reprezentacije // Foto HRSIzbornik ženske seniorske rukometne reprezentacije Vladimir Canjuga objavio je popis 20 igračica na koje računa za nadolazeće Europsko prvenstvo koje će se u Hrvatskoj i Mađarskoj održati od 7. do 21. prosinca. Također, izbornik Canjuga iznio je plan i program priprema, koje Hrvatska započinje u ponedjeljak, 24. studenoga te ciljeve i želje za nadolazeće EP.

Popis 20 rukometašica za Europsko prvenstvo:

1. Jelena Grubišić (Györ)

2. Marta Žderić (Budućnost)

3. Ivana Jelčić (Lokomotiva)

4. Maja Sokač-Zebić (Vardar)

5. Tea Grubišić (Lokomotiva)

6. Aneta Benko (Lokomotiva)

7. Anita Gaće (Dinamo Volgograd)

8. Katarina Ježić (Lokomotiva)

9. Vesna Milanović Litre (Györ)

10. Andrea Čović (Podravka Vegeta)

11. Dragica Džono (Podravka Vegeta)

12. Lana Franković (Sesvete)

13. Andrea Penezić (Vardar)

14. Ćamila Mičijević (Zamet)

15. Miranda Tatari (Podravka vegeta)

16. Maja Kožnjak (Lokomotiva)

17. Kristina Elez (Podravka vegeta)

18. Sonja Bašić (Lokomotiva)

19. Žana Marić (Bietigheim)

20. Lidija Horvat (Lokomotiva)

OKUPLJANJE ZA 14 DANA

– Do okupljanja reprezentacije preostalo je manje od 14 dana, dakle, bit će to 24. studenog u ponedjeljak. Međutim, imamo tehničkih problema s nesretnim ždrijebom Lokomotive i Podravke u Ligi prvakinja, naime, cure se s gostovanja vraćaju tijekom noći. U ponedjeljak se okupljamo bez obzira na sve i kompletirat ćemo se tijekom ponedjeljka kako bi u utorak krenuli s normalnim radom, kao i ostvarivanjem zacrtanih plana i programa.

PRIREME U DVIJE FAZE

– Same pripreme odvijat će se u dvije faze. Prva faza traje od ponedjeljka do nedjelje da bi sve kulminiralo utakmicom u subotu 29. studenoga protiv Crne Gore. Kolega Adžić i ja dogovorili smo se da će to biti utakmica punih sastava i generalna proba pred punim gledalištem u Varaždinu. U nedjelju ujutro bit će utakmica zatvorenog tipa u kojoj će igrati igračice koje imaju manju minutažu, kako u manje od 24 sata previše ne istrošimo udarne igračice i to samo sedam dana do početka EP.

PUNO TRENINGA I UTAKMICA DO OČETKA EP

Nastavio je potom Canjuga s pojašnjenjem druge faze natjecanja te zanimljivostima u redovima reprezentacije po pitanju priprema.

– Nakon toga u nedjelju cure dobivaju slobodno poslijepodne, kao i ponedjeljak ujutro, nakon čega se okupljamo u hotelu poslijepodne te imamo večernji trening. Održat ćemo dakle devet treninga u prvoj fazi, uz dvije utakmice. Nakon toga od 1. prosinca do početka Europskog prvenstva igra se svaki dan s time da mađarske skupine počinju igrati 7. prosinca, a hrvatske 8.rosinca. Dakle, svaki se dan igra u dvije skupine i u tom drugom dijelu priprema za EP imat ćemo deset treninga uz jednu međusobnu utakmicu zatvorenog tipa, dakako uz suce i vođenje internog zapisnika kako bi četiri dana prije početka EP podigli natjecateljski duh na višu razinu.

Mala zanimljivost jest da ćemo u dva treninga koristiti kadete lokalnih klubova GRK Varaždina i Ivanca, kako bi nam pomogli što se tiče obrambenog dijela. Ta dva kluba osigurat će vanjsku liniju šutera kako bi kvalitetno trenirali. Taj način treninga prakticiramo od prvih dana priprema, još za OI u Londonu i pokazalo se da smo nakon takvih treninga bili agresivniji, da je obrana bila bolja i da smo bili puno kvalitetniji u kontaktu.

KONAČNI POPIS 18 IGRAČICA U PONEDJELJAK, OSTALIH 10 BIT ĆE U PRIČUVI

Konačni popis od 18 igračica Canjuga je obavijestio da će biti poznat u ponedjeljak, nakon novih susreta domaćeg prvenstva te Lige prvakinja.

– Imamo već večeras Hrvatsku ligu, dok u subotu i nedjelju slijedi Liga prvakinja te se nadamo da neće biti ozljeda. U ponedjeljak ćemo dostaviti iz ureda HRS-a koje dvije igračice neće doći na okupljanje, dakle tamo ih dolazi 18, dok ih deset ostaje u pričuvi, naime, jedino one mogu biti na EP te se van šireg popisa ne može koristiti nikoga.

Četiri kružne napadačice sigurno neće ići, a koje će igračice ostati moramo pričekati da vidimo današnju Hrvatsku ligu i za vikend Ligu prvakinja. Ostalo je zaista dilema, nisam siguran hoće li otpasti vratarka, ali ne brinem jer ćemo tijekom EP-a moći raditi tri izmjene tako da se u sljedeći krug može pozvati igračica koja nije s nama u Varaždinu.

DOBRO JE TO SE IGRA LIGA PRVAKINJA, ALI STRAH JE OD UMORA

Prokomentirao je potom izbornik Canjuga i suparničke ekipe u skupini C EP-a, kao i nastupe hrvatskih klubova u Ligi prvakinja.

– Saznanje da jedino mi i Nijemci imamo dvije ekipe u Ligi prvakinja imponira, ali kada pogledamo u kakvim se grupama nalaze to baš nije ohrabrujuće. Dakle, igranje u Ligi prvakinja ima dvojaku ulogu. Cure će odigrati šest utakmica na visokoj razini i to je pozitivna strana priče. Bolje je to nego da igraju Hrvatsku ligu sa znatno slabijim ekipama. Igranje u Ligi prvakinja podiže ljestvicu kvalitete na višu razinu. Bojim se da će igračice doći umorne i iscrpljene i trebat će nam puno znanja i umijeća da ih osvježimo i počnemo pripremati. Želimo li do polufinala moramo igrati osam utakmica svaki drugi dan, osim kada u Zagrebu igramo posljednje dvije utakmice dva dana za redom.

TAKTIČKE PRIREME, VIDEO, KOD KUĆE

– Cure su na posljednjem okupljanju dobile materijal koji sam pripremao cijeli kolovoz i rujan, dakle, 70 minuta izrezanog video materijala s pet, šest utakmica Švedske, 15-20 minuta igre u obrani te potom i napada. Naime, dolaze top igračice Švedske koje su njena najjača strana. Sve su reprezentativke taktički dobile da se pripremaju u svom slobodnom vremenu bez obzira na obaveze u klubovima, dakle da svakodnevno 20 minuta pogledaju Švedsku i sve smo usredotočili na utakmicu protiv Švedske. Druga je utakmica protiv Njemačke s kojom smo igrali i na Croatia cupu u Umagu gdje smo prvo poluvrijeme igrali do daske 10:10 i imali smo loš šuterski dan kada nam je Njemica obranila 12 zicera. Drugo poluvrijeme sam odlučio ne forsirati udarnu postavu kako ne bi sve otkrili, a poslije smo pobijedili Srbiju. Treća utakmica u nizu posljednja je u skupini i zaista ne razmišljamo o njoj jer će to biti još punih sedam dana za pripremu i ne želim košmar u glavama cura. Dakle, da se maksimalno koncentriraju na prvu utakmicu i da se malo dotaknemo druge nakon čega idemo iz utakmice u utakmicu.

CILJ JE POLUFINALE

– Sve reprezentacije su u istim uvjetima, tako je i u muškom i ženskom rukometu i na to ne možemo utjecati. Jedino da EHF pomakne početak Lige prvakinja tjedan dana ranije. Ovo mi je šesto veliko natjecanje s reprezentacijom, znamo se u dušu, imamo sve posloženo, trebamo samo poraditi na detaljima, dakle, trebat će nam više samopouzdanja. Vjerujem da angažiranjem psihologinje Bojane Jeličić iz Novog Sada koja već tri mjeseca radi u Podravki, kao i zdrav bilten te motiviranost mogu donijeli izuzetno dobre rezultate.

Na kraju je Canjuga otkrio ciljeve reprezentacije za nadolazeće Europsko prvenstvo.

– Cijela Hrvatska očekuje medalju i, ako kao domaćin ne uspijemo napraviti ništa u tom pogledu, teško da će se popularizirati ženski rukomet. Najosnovniji cilj je polufinale, jer sve četiri reprezentacije izravno će se plasirati na SP u Danskoj. Znamo da se polufinale igra u Mađarskoj, a ne u Hrvatskoj. No, kada bi se ušlo među četiri ekipe, imali bi dvije utakmice borbe za medalju. Polufinale je, dakle, realni cilj i kako bismo dobili lakši put prema OI.

Peto i sedmo mjesto bili bi također izuzetno dobri rezultati jer izbjegavamo prvih osam najtežih protivnika za kvalifikacije za SP, a sve osim toga je neuspjeh i domaćinstvo se mora pokušati iskoristiti na što je bolji mogući način.