UtakmicaRostov1Rostov-Don pobijedio je u prvoj utakmici osmine finala EHF Kupa kupova s 24:19 (14:7), ali pravilno bi bilo reći da je Podravka Vegeta pobijedila samu sebe. Moglo je biti sasvim drugačije, da nije bilo kukavičkog pristupa u početku, lošeg dodavanja ili dodavanja lopte suparnicima u ruke, a često se bilo ‘teško sagnuti’ da se pokupi lopta u obrani, pa su se dobivali strahovito jeftini golovi.

Za uzvrat u Koprivnici – nema prognoze. Trebalo je obaviti veći posao u Rostovu. Sve su igračice razočarale.

Utakmica Rostov // Foto Ivo Čičin-MašanskerGoran Mrđen i klupa // Foto Ivo Čičin-MašanskerProblem je ostao u onome na što je trener Goran Mrđen višekratno ukazivao: u početku se dobije 5-6 golova, pa ti onda stiži tu razliku cijelu utakmicu. Već u 7. minuti, kod 4:0 morao je zvati minutu odmora, da bi odmah nakon toga Rostov zabio još dva gola za 6:0. Prvi gol Podravka Vegeta dala je tek u 10. minuti preko Havić. Nakon gola Artamonove, visoke vanjske pucačice (drugo ime susreta nakon golmanice Barjaktarović) pokazao se tračak nade za mirniju utakmicu, jer je Gavranić zabila za 7:2, a Živković iz sedmerca za 7:3, pa Milanović Litre za 7:4. Nakon što je Vukojević promašila cijeli gol, Kapitanović je obranila sedmerac Ukrajinke Shymikute. Važno je spomenuti da je u prvom poluvremenu Barjaktarović obranila 9 lopti, Milenković 4, u drugom je Barjaktarović zaokružila na 17 obrana, Milenković na skormnih 6.

TAMAN SE PROBUDI NADA, A ONDA SE STEČENO PROSIPA

Podravka dobiva gol s krila, Živković promašuje zicer, Artamonova u 19. minuti zabija za 9:4. Produžava se nada o ”održivost razvoja” utakmice, jer Havić pogađa za 9:5. Ali, darovana lopta i Ukrajinka Mangarova zabija jedan od svojih 5 golova iz kontre. Do tog vremena bilo je strašno puno izgubljenih lopti Podravke, ali i Rostov je bio u najblijeđem izdanju od kada ga stručni stožer Podravke Vegete prati, i one povremeno nisu znale što će s loptom, imale su pasivne napade, izgubljenih lopti.

U 26. minuti Dragišić je pogodila za 10:6, a kontra i crta Rostova dižu na 12:6. Potpuna dekoncentracija i dezorijentacija gošći. Ali, uvijek se zabije gol nade, pa je Trifunović smanjila na 12:7. Ne zadugo, jer je Borošenko pucala prizmeno i između nogu i Milenković ugurala loptu za 13:7, a nakon izgubljene lopte Živković Mangarova iz kontre postavlja rezultat poluvremena, 14:7.

Nakon Time Outa // Foto Ivo Čičin-MašanskerDRUGO POLUVRIJEME AKTIVNO U KORIST PODRAVKE, ALI PREMALO

Mrđen u svlačionici dijeli lekcije. Ne primjenjuje se dogovoreno.

A možda je to i pomoglo, jer u 2. poluvremenu do 35. minute golove zabijaju za smanjenje na 14:10 (odlična serija) redom Havić, Živković i Milanović Litre, ali Rostov, već kao da je to ustaljeni ritam, diže na 17:10. Opet Havić, pa Živković iz sedmerca i 17:12 je. Milenković sjajno brani zicer, a na odbijenu loptu nitko iz obrane Podravke nije savio leđa, pa je lopta ukradena i Rostov povećava na18:12. Zabila je Milanović Litre za smanjenje na 18:13, ali odmah zabija i Rostov i u 44. minuti je 19:13.

Dvije minute kasnije Čović napušta igru: uhvatila ju leđa, a Živković smanjuje na 19:14. No, što vrijedi kad je učas 21:14 (Artamonova visokim skokovima dva puta u donji lijevi ugao golmanice), a Dragišić promašuje zicer.

Dobro je izgledalo kad je Nemaškalo smanjivala na 22:15, 22:6 i 23:18, prije toga gol je dala i Živković (22:17), ali onda Nemaškalo forsira udarac sa 9 metara s igračicom više i, naravno, umjesto 23:19, rezultat je u 29. minuti 24:18. Trifunović smanjuje na 24:19, a koju sekundu prije kraja Milanović staje na crtu i utakmica je gotova.

Turske sutkinje nisu utjecale na igru i na rezultat. Bez ozbiljnije zamjerke.

REZULTAT JOŠ KAKO-TAKO, ALI TREBA I MUĆNUTI GLAVAMA

Sutkinje iz Turske // Foto Ivo Čičin-MašanskerIako su dojmovi onih koji su uhvatili prijenos na nekom od internetskih ili satelitskih kanala da je Podravka odigrala dobro, taj dojam u dvorani s razine parketa nije takav. Recimo da je rezultat čak bolji od igre, a da vlada uvjerenje da Podravka Vegeta može biti bolja. Ali i Rostov. Oba su trenera bila nezadovoljna, dosta su se ljutili na igračice u toku igre i držali slovo prema klupi.

No, utakmica kratko traje, a pripreme su duge i ostane li poneko trenerovo slovo u glavama, mogli bismo u Koprivnici računati na iznenađenje. Jer, Podravka Vegeta predati se neće, a koprivnička publika može biti važan faktor: bolja je od one u Rostovu, njezin zvuk u dvorani bit će jači nego Rusa u Rostovu. Neka pobijedi koprivnički rukomet, pa makar cure ponovno na put u Rusiju (Zvenigorod, recimo).

Uostalom, zašto ne bismo pripremili ražanj, bez obzira što je zeko još u dubokom snijegu?! No, čujemo da se vrijeme zatopljuje…

PRVA UTAKMICE 1/8 FINALA EHF KUPA KUPOVA

ROSTOV-DON – PODRAVKA VEGETA 24:19 (14:7)

ROSTOV NA DONU – Dvorana Palače sportova. Gledatelja: 3000. Sukinje: Mehtap Simsek i Pinar Unlu (obje Turska). Delegate EHF-a: Algis Mikucionis (Litva).

ROSTOV-DON: Gabusova (-), Skladchikova (-), Barjaktarović (17+0); Artamonova 6, Slivinskaya 3, Mangarova 5, Sen 1, Svitanko 1, Shybanova, Elez, Yartseva, Bobrovnikova, Baranik, Adzhiderskaya 2, Shymikute 2(1), Borosenko 4. TRENER: Sergey Belitsky).

PODRAVKA VEGETA: Jukić (1), Kapitanović (0+1), Milenković (6+9); Čović, Gavranić 2(1), Pongrac, Havić 4, Živković 4(1), Vukojević, Nemaškalo 3, Zagorščak, Milanović Litre 3, Dragišić 1, Vidak, Trifunović 2, Poljak. TRENER: Goran Mrđen.

SEDMERCI: Rostov-Don 2(1), Podravka Vegeta 2(3).

ISKLJUČENJA: Rostov-Don 6 minuta (Artamonova, Mangarova, Borosenko), Podravka Vegeta 4 minute (Gavranić, Milanović Litre).

IGRAČICA UTAKMICE: Sonja Barjaktarović (Rostov-Don)

 

KIKA I SONJA ČASTILE PRIJATELJICE IZ PODRAVKE

 

Prijateljice uz spizu // Foto Ivo Čičin-MašanskerI posle ”boja” prijateljice. Znajući kakva je hrana u hotelu, Kristina Elez Kika (nije ulazila u igru,” prijeti” da će igrati u Koprivnici) i najbolja igračica utakmice Sonja Barjaktarović, donijele su malo spize i tekućine, pa se jeo pršut, kobasice, proja itd.

Tako je i nastala ova slika.