Rasplesane rukometašice // Foto Ivo Čičin-MašanskerKako rukomet može biti i zabava za sve sudionike, od igračica, trenera, sudaca do gledatelja, zorno je pokazalo gostovanje Podravke Vegete u malom zagorskom gradu Pregradi (6500 stanovnika), koji je odlučio pokrenuti ženski dio pučanstva na rekreaciju i bavljenje sportom. Grad je u veljači pokrenuo Udrugu RUŽ kada je osnovana ženska rukometna ekipa.

Izlazak ekipa // Foto Ivo Čičin-MašanskerČlanice su razne dobi, a za promociju rukometa zamoljena je za gostovanje Podravka Vegeta. Pregrada je 40 minuta vožnje od Zagreba, kažu mještani, od Koprivnice nešto više od dva sata busom. Cesta ravna, friško asfalitrana. Netko je odmah primijetio da je ministar prometa iz Zagorja, pa se odmah primjetilo da su desetljećima naši visokopozicionirani političari samo obećavali, a i dalje se prema Zagrebu vozimo po kvrgama i rupama. A u brdovitom Zagoriju – ravna cesta.

Susret Udruga RUŽ – Podravka Vegeta igrao se u dvorani srednje škole, krasnoj građevini uklopljenoj u brežuljkasti zagorski krajolik. Dvorana je školska, primjerena nastavi, ne natjecateljskom rukometu, pa je zapisnički stol bio na jednoj strani, a klupe za ekipe na drugoj.

Igra // Foto Ivo Čičin-Mašansker

To nije smetalo ni ekipama, ni sucima, ni raspoloženom gledateljstvu, koje je navijalo od prve do zadnje minute, sudjelovalo u događaju punim dahom i nagradilo svaki gol domaćih gromoglasnim navijanjem, ovacijama zapravo.

OPREZNA IGRA ŠARENOG SASTAVA DA NE BI BILO OZLJEDA

Pregrađanke su rekreativke i amaterke, koje treniraju dva puta tjedno, rukometašice Podravke Vegete treniraju dva puta dnevno. Zato su Koprivničanke od početka igrale u prvoj brzini, igrajući obazrivo, ne svom silinom, izmičući se da ne bi dolazilo do nepotrebnih sudara, pa je fizioterapet morao intervenirati samo jednom nakon nezgodnog naleta na obranu gošći i pada domaće igračice.

Marijeta Vidak jača rame // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Podravka Vegeta nastupila je u pomlađenom sastavu, jer je rashod igračica velik: Tatari, Trifunović i Elez su na bolovanju, Oremović, Maljak i S. Šenvald u juniorskoj reprezentaciji i ovog vikenda igraju u Bugarskoj kvalifikacije za EP, a Mrđen i Papac su morale sudjelovati na školskom atletskom natjecanje. Zato su svoju prigodu dobile Petikine mlade snage Horvat, Jendrašić, Pavlović i Hmelina, Klinke su zajedno zabile 30 golova, od toga Horvat sama iz protunapada 17.

RECEPT NEMAŠKALO ZA OBRANU SEDMERACA, ČOVIĆ KAO NAVARRO

Dancing u Pregradi // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Domaće su imale samo jednu golmanicu, pa je u 15. minuti Milenković hitno prekomandirana na gol Udruge RUŽ i u nadmetanju s klupskim suigračicama obranila osam lopti. U drugom poluvremenu s markerom su se na golu izredale Čović (5 obrana u 10 minuta), za koju je netko rekao da brani u stilu španjolske golmanice Navarro, pa zatim Nemaškalo, koja je obranila tri sedmerca, a koja je ”otkrila” i recept obrana: ”Bilo je lako, samo sam ih gledala u oči”. Istina je, doduše, da su domaće pucale u ugao gdje je Keti stajala. Dvije obrane i jedan gol ”kroz uši” bio je učinak Dragišić.

Od zanimljivosti s utakmice spomenut ćemo i Vidak, koja još snosi posljedice nekontroliranog povlačenje za ruku u Zelini. Ona je pokraj igrališta natezala gumenu traku, a kad je ubačena u igru igrla je samo lijevom rukom, kojom je zabila i gol.

PLESNA STANKA U POLUVREMENU ZA PAMĆENJE

Dancing u Pregradi // Foto Ivo Čičin-Mašansker

U pauzi između dva poluvremena bilo je najzabavnije. Istrčala je domaća plesna grupa s plesačicama u velikom rasponu godina, od djece do mamica. Plesna je glazba najprije privukla Živković i Džono, koje su počele oponašati pokrete plesne grupe, a onda su se priključile i druge Podravkine igračica, pa onda domaće i na kraju je čitav parket cijelih 15 minuta bio rasplesan. Jedino su se treneri držali rezervirano, čuvajući snagu za sjedenje na klupi u drugom poluvremenu. Bila je to rijetka prigoda vidjeti Gorana Mrđena kako mirno i samo smiješkom prati susret i bez i jednog prigovora sucima. A zagrebački suci su sudili u stilu igre, s popustom za domaće, kak’ je bil i red.

A kad smo spomenuli smiješak onda treba reći da je Podravkin vozač busa Mirko Franjo parfrazirao slogan jedne tvrtke i rekao da se rijetko vidi ”rukomet s osmijehom”.

Dancing u Pregradi // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Nakon susreta obje ekipe nagrađene su dugotrajnim pljeskom gledatelja, njih oko 150. Atmosfera je bila približno onoj na akcijama Lino višebojac.

GRADONAČELNIK VEŠLIGAJ NAGRADIO SUDIONIKE ROŠTILJOM I PALAČINKAMA

Na kraju je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je utakmicu promatrao s lijepim brojem suradnika, priredio večeru za goste i domaće. Na restoranskom jelovnik bio je roštilj s brdom slasnih mesnih ”izmišljotina”, a dupli escajg (pribor za jelo) sugerirao je da to nije kraj. Kalkuliralo se da će za ”konac djelo krasi” biti zagorski štrukli, ali su pobijedile palačinke sa čokoladom i šlagom. I to u enormnoj količini: sa žaljenjem jejedna trećina ostala nekonzumiran.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i Andrea Čović // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Ulogu kapetanice u Pregradi, i inače dok je Elez bolesna, imala je Čović, koja je gradonačelniku Vešligaju predala skroman klupski dar, a on je uzvratio. Klupska tajnica Ljerka Vresk na rastanku je pozvala Udrugu RUŽ kao gošće na jednu od idućih Podravkinih europskih utakmica.

Tekst i slika: Ivo Čičin-Mašansker

Foto album s promotivnog gostovanja u Prgeradi možete vidjeti na Facebooku na:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.811455185605346.1073741858.710841175666748&type=1

Skupna slika // Foto Ivo Čičin-Mašansker