Novi pehar u rukama Podravke VegeteAko hoćete iskreno: bilo je malo vjerovanja, pa čak i vjerojatnosti, da bi Podravka Vegeta na 10. memorijalnom turniru u Opuzenu i Metkoviću mogla osvojiti 1. mjesto. Osobito nakon poraza u prednatjecanju od pojačanog Zaječara i igre koja nije obećavala. A onda, kad se već mislilo da su kola krenula nizbrdo, ”riješen” se stari poznanik DVSC Forum iz Debrecena, dok se na sjevernoj strani, u Metkoviću, Metalurg pobrinuo da zasjedne na 1. mjesto pobjedom nad Budućnosti, dok neuvjerljivi Krim više nitko nije i spominjao.  

Kapetanica Tatari s peharomTo je Podravki Vegeti omogućilo susret s Metalurgom u polufinalu. Koprivničanke su znale da su bolje. Bolje su i od Zaječara, ali nisu se sve ko(c)kice posložile, bilo je dosta traženja u napadu, jer samo 24 gola u 30 minuta, premalo je za kvalitetu koju Podravka Vegeta ima. Nemojmo se zbog osvajanja dva turnira zavaravati, Podravka Vegeta po kvaliteti nije u europskom vrhu (koliko para, toliko muzike, veli direktorica Božica Palčić kad gledamo pojačanja drugih eruopskih ekipa). Od kvalitetnijih suparnika Koprivničanke su bolje samo kad igraju požrtvovno i kolektivno od prve do zadnje minute i ne daju suparniku ”spavati”, nego ga izlude svojim ubadanjem kao osice, što se dogodilo u kvalitetnom susretu s Budućnosti.

Budućnost nije bilo tko, to je vrh Europe. Krim također, vidjet ćemo sasvim drugi Krim u petak i subotu na turniru u Koprivnici. Izostanak tri igračice (Radović, Miljanić, Voltaring) zbog želučane viroze, a i neke druge su imale problema u Metkoviću, za Budućnost ne znači ništa, kad tamo igraju Popović, Katja Bulatović, Savić, Đokić i ostale. Kao fenomen, uz spominjanje viroze, mora se istaknuti skopski Metalurg, čiju je ekipu (također smještenu u Metkoviću) napala viroze, pa je na utakmici za 3. mjesto sa Zaječarom nastupio sa samo devet igračica, sedam ih je bolovalo. I pobijedio tog Zaječara.

S BUDUĆNOSTI IZJEDNAČENA UTAKMICA U SVAKOM SMISLU RIJEČI – ZAPIS IZ MINUTE U MINUTU

Sanja Damnjanović u akcijiUtakmica Budućnost – Podravka Vegeta bila je kvalitetna u svakom pogledu, borbena izvan svake sumnje. Promašaji su sastavni dio igre, a bilo ih je, i usuđujemo se dosta toga pripisati očajnoj sparini u dvorani u Metkoviću. Lim se užario do savršenstva visoke peći za pravljenje koksa. Čak je nešto ugodnije bilo u maloj dvorani u Opuzenu. Takvo je podneblje, takvo je vrijeme vladalo u Europi, pa se ili prilagodi ili odgodi dolazak u dvoranu (vrijedi za gledatelje). Golom Sanje Damnjanović otvorena je utakmica. Kako je kretanje rezultata bilo zanimljivo, evo malo statistike.

Nakon 2:1 za Budućnost Horvat buši mrežu za 2:2, potom na 4:3 smanjuje s krila Pušić-Koroljević, a onda je Budućnost povela za 7:4. Podravka se jednostavno nije dala i stalno je stizala. Na 7:5 smanjila je opet Horvat, na 8:6 Milanović Litre, na 9:7 Tatari, na 10:8 Damnjanović iz sedmerca, na 11:9 Pušić-Koroljević, 11:10 Milanović Litre, a unda je Gaće uskokom izjednačila na 11:11 u 26. minuti. Za vodstvo Podravke 11:12 pobrinula se Pušić-Koroljević i tako je zaključena Podravkina mini-serija od 4-0. Nakon 12:12, rezultat poluvremena 12:13 postavila je Damnjanović iz sedmerca.

U drugo poluvrijeme Podravka Vegeta je ušla odlučnije i gotovo da se nije vidio problem snage i daha zbog vrućina i ipak još pripremnog razdoblja. Jer, Horvat je odmah povisila na 12:14, a Gaće na 12:15. E, sad je Budućnost morala stizati, a Podravka je uvijek bila spremna dati gol za gol.. Na 13:16 povisila je raspoložena Horvat, a onda je uslijedila mini-serija Budućnosti – Crnogorke su izjednačile na 16:16, ali je Horvat opet dovela Podravku u plus 16:17. Slijedilo je vrijeme izjedančenosti i promašaja. Nakon 17:17 Gaće je opet povela 17:18, nakon 18:18 Petković je golom za vodstvo 18:19 pokazala da je gazda u svom Metkoviću. Hrupec je odlučio odmoriti glavne igračice i na parketu su osvanule Čović, Dragišić, Kožnjak, a Pušić-Koroljević zabija za vdostvo od dva razlike 18:20. Pravo oduševljenje izazvala je ”mala” Andrea Čović kad je realizirala kontru za 19:22. No, nije bilo gotovo, Petković je povisila na 20:23, Podgoričanke došle na 22:23. Tatari ih je odmah ”odmaknula” na 22:24, a Horvat na 23:25. No, Bojana Popović i Katarina Bulatović, svaka sa po 9 golova, uz 8 obrana Sonje Barjaktarević, nisu se predavale. U 55. minuti je 25:25. Tek početak, dakle, koji donosi vodstvo Budućnosti, ubojita Katja Bulatović postavlja 26:25, a s igračicom manje Damnjanvoić izjednačuje. Izgubljena lopte Petković i Budućnost opet vodi, 27:26. U zadnjoj minuti dosuđen je sedmerac za Podravku Vegetu. Te večeri sigurna Sanja Damnjanović izjednačuje na 27:27 i to je kraj i rezultat regularnog dijela.

Skok Ivane PetkovićKAKO JE PROŠLA LUTRIJA SEDMERACA

Za sedmerce su igračice obje ekipe imale dovoljno živaca. Bile su to krasne i sigurne realizacije, dok ”mala” Marta Žderić, koja je branila cijelu utakmicu (14 obrana) nije ”skinula” sedmerac Bojani Popović. Počelo je veselje, koje je okrunila Tatari pogotkom za pobjedu 32:31, u sedmercima 5:4.

Evo i rezultat pucanja sedmeraca: Savić (na golu Žderić) 28:27, Kožnjak (na golu Barjaktarević) 28:28, K. Bulatović (na golu Jelčić) 29:28, Petković (na golu Vukčević) 29:29, Tacalie (na golu Žderić) 30:29, Horvat (ma golu Vukčević) 30:30, Mehmedović (na golu Jelčić) 31:30, Damnjanović (na golu Barjaktarević) 31:31, Popović – Žderić brani 31:31, Tatari (na golu Barjaktarević) 31:32.

PODRAVKA VEGETA NAKON DVA TURNIRA I 10 UTAKMICA

Lov za DamnjanovićPojedinačne nagrade (glasale su sve ekipe) kao najbolja krila dobile su Podravkine Gaće i Pušić-Koroljević, a najbolji pivot Vesna Milanovi Litre dobila je priznanje za ogromni učinak na svakoj utakmici. Bojana Popović najbolji je srednji vanjski. Prema glasovanju. Premda Tatari igra blizu vrhunske forme i ona je nesoporno najbolja igračica Podravke Vegete.

Pa koga to onda ima Neven Hrupec? Ima dvije golmanice koje znaju odigrati sjajno, a ponešto se oprašta Marti Žderić za branjenje ”napamet” udaraca iz vana. Ma, kod nje vam je ovako: taman mislite kako je treba grditi zbog ”blesavih” golova, a onda obrani tri zicera za redom, pa sjednete i smirite se. A kako je vole u Pločama i Opuzenu i Metković! Nju u Jelčić, a, dakako, i Petković. Podravka Vegeta je ”doli” kao doma. Još da Ploče imaju bolji hotel… Gaće je umorna. Dok se osvježi nema pitanja tko je prvo desno krilo u Hrvatskoj. Kao ni za Pušić-Koroljević na lijevoj strani. Niti za pivota Milanović Litre. Niti za motora svih akcija i realizatoricu, srednju vanjsku kapetanicu Tatari. Niti za Horvat na desnom vanjskom, od koje se tek očekuje još bolja prezentacija. Za vrat joj puše reprezentativna Petković.

”MALE” DOLAZE VELIKIM KORACIMA

Skok DamnjanovićAko na idućim utakmicama vidite da je Hrupec u igru poslao Čović, Kožnjak, Pongrac, Dragišić, pa i Šenvlad, nemojte misliti da daje minutažu tim curicama i curama tek reda radi. One su na utakmicama normalna zamjena i mogu igrati, a osobito mogu igrati ako se tako raduju rukometu kao Andrea Čović, izuzetno radišna i (pre)ozbiljna Iva Pongrac, najbolja hrvatska kadetkinja s ubojitom ”ljevačom” Ivana Dragišić, maštovita u kreaciji Maja Kožnjak. Da ne velimo da malo na klupi, malo na tribini sjede i juniorka Marijeta Vidak i najbolja kadetska golmanica Ivana Kapitanović.

Kad će se tražiti igračice po ”europama”, prvo treba vidjeti i shvatiti što imamo doma. U Zaječaru su četiri hrvatske rukometašice, ali jedino Aneta Peraica bi našla mjesta u Podravki, u paru s Gaće bile bi strašna opasnost. Dobra je i Nikšić u Alcoi. Krim nije bio u pravom izdanju, neupitne su, međutim, Grubišić i Penezić, Franić se tek ”uklapa”.

ORGANIZACIJA

Bilo bi nepravedno ne spomenuti trud organizatora i dvije revijalne utakmice veteranki Metkovića i Ploča, koje na predstavljanje izlaze s koreografiranim plesom. Evo danas i njihove slike.

Veteranke Metkovića i Ploča plešuOrganizacija, gledano kritčki s novinarske strane, na razini je gotovo svih hrvatskih dvorana: novinari sjede u publici, u Metkoviću ima stol, a u dvoranama ne razmišljaju da novinarima treba struja. Nema bežićnog interneta, Tko će onda doći raditi i pisati o rukometu, ako nema ni akreditacija za novinare, prije svake utakmice se mora strijepiti hoćete li dobiti zapisnik, a ako ga tražite malo je čuđenje što će vam to, a bilten bi vam rado dali – sutra. Uopće nema europskih ni drugih pravila o predstavnicima medija. Jedino svi padaju ničice pred televizijom. U europskom nogometu drugačije je: morate imati uvjete za rad novinara, koji pridonose popularizaciji određenog sporta. Bi li pismo EHF-u pomoglo? Podravka Vegeta je taj segment dovela do europskih razina, čak i viših standarda nego što su u europskim dvoranama. Struja, to je taj tehnički razlog zašto sve ovo nije objavljeno sinoć. Baterija se isprazni, busu se žuri doma.

NAKON TURNIRA RASPAD PODRAVKE VEGETE

Milanović Litre i Tatari u obruču BudućnostiKad smo već kod ”doma”, Hrupec je dao odmor do srijede. Sedam Dalmatinki je skočilo u zrak od veselja i ostale su u Dalmaciji Jelčić, Žderić, Čović, Milanović Litre, Gaće, Kapitanović, Petković. No, u autobusu je bilo veselo. Ritam druženja predvodila je Tatari. Kod Zadra je ”otpuštena” Tatari, autobus je naglo utihnuo, svi pozaspali, jedino je vozač Mirko Franjo gazio kilometre. U Zagrebu su otpuštene Pušić-Koroljević, Horvat i Damnjanović. Šest igračica došlo je do Koprivnice.

Od srijede pripreme za Bepov turnir. Novi europski ispit: Hypo, Krim. Metalurg. Možda će se tek nakon subote moći nešto više reći od Podravki Vegeti u novoj sezoni. Ovo dosad su pripreme, makar dvije velike ”kante” u mjesec dana lijepo izgledaju u klupskim prostorijama.

Fotografije: ivo Čičin-Mašansker