Rukometašice uoči početka utakmice Metalurg - Barcelona // Foto Ivo Čičin-MašanskerOba makedonska kluba, i Metalurg i Vardar, s kojima je Podravka Vegeta proteklog vikenda igrala utakmice Regionalne lige u Skoplju, učinili su petodnevni boravak u Makedoniji ugodnim. Ispunjavale su se želje oko termina treninga, smještaj ugodan, hrana je bila po sportskom receptu, a taj ne podliježe kritici, a slobodnog vremena jedva da je i bilo: jedan odlazak u grad na kavu i kupovinu sitnica te posjeta utakmici Lige prvaka Metalurg – Barcelona. Sve drugo bili su treinzi, sastanci, obavezni odmor, obavezna šetnja.

RAJKO GOSPODNETIĆ
Rajko Gospodnetić i Goran Mrđen na utakmici // Foto Ivo Čičin-MašanskerBoravak je ugodnim učinio i direktor Podravkinog poduzeća u Makedoniji, koje djeluje do 1992. godine, Rajko Gospodnetić, uz neizostavnog, sada pomoćnog trenera ŽRK Vardar, Vladimira Vujovića. Gospodnetić je bio poznati košarkaš i još je 1971. godine igrao za preteću Cibone, Lokomotivi (suigrači Plećaš, Omašić i drugi), a u osamdesetim je nanizao trofeje u dresu Cibone pod vodstvom trenera Mirka Novosela: bio je u finalu Kupa Radivoja Koraća1980. godine (A. Petrović, Knego, Nakić, Ušić…), 1982. godine osvojio Kup Kupova (Čosić, A. Petrović, Knego, Čutura, Nakić, Pavličević, Ušić…), a 1984. sa Cibonom je osvojio naslov prvaka Jugoslavije (A. Petrović, Bečić, Čutura, Pavličević, Knego, Ušić, Arapović, Nakić…).

Takva sportska veličina u Makedoniji je već 15 godina, a u Podravkinu poduzeću koje brine o plasmanu robe na tamošnje tržište, radi više od 50 djelatnika. Nije prvi puta da se nalazi uz sportske ekipe iz Hrvatske, koje gostuju u Makedoniji.

7000 GLEDATELJA NA UTAKMICI METALURG – BARCELONA

Ljubazni domaćini osigurali su Podravki Vegeti gledanje po svemu velike utakmice Lige prvakinja između domaćeg Metalurga Line Červara i inače nepobjedive Barcelone. Lino Červar dan ranije bio je na utakmici ženskog Metalurga i Podravke Vegete, pa mu je uzvraćen posjet. Koprivničke rukometašice su usprkos velikoj gužvi i veličanstvenom posjetu utakmici (7000 ljudi) hitajući ”po skraćenom postupku” iza svoje utakmice s Vardarom, bez problema uvedene na sporedni ulaz i bila smještene u press dvoranu iz koje se mogla promatrati utakmica. Nije bilo teorije da se stisnu negdje na tribine, jer, pazite sad, u Metalurgu su nam kazali da su karte planule ”u roku odmah” već u – kolovozu prošle godine. Takav posjet imaju u Ligi prvaka muški Vardar i u Ligi prvakinja ženski Vardar.

Zagrijavanje Barcelone i Metalurga // Foto Ivo Čičin-MašanskerI svi plaćaju karte. Ali i svi navijaju. kad padne gol za Metalurg, sedam tisuća parova ruku leti u zrak, kad pjevaju, svi pjevaju. I zato kad pobjeđuju – svi pobjeđuju. Mago di Umago, Lino, postigao je povijesnu pobjedu nad Barcelonom od 31:29 (15:11) i pokazao nam neke igrače koji su budućnost europskog rukometa. Cindrića, na primjer, kojem nije u zapisnik upisan ni jedan gol, a dao ih je sedam i praktički ”riješio” Barcelonu, ali je zato golmanskoj zamjeni fenomenalnom Staniću, Mitrevskom, upisano da je dao – 5 komada! I EHF griješi.

VESNA S ”KRAVATOM”

Ozlijeđena Vesna u novom ''modnom stilu'' // Foto Ivo Čičin-MašanskerU sportskom smislu nes(p)retno je izgubljena utakmica s Metalurgom. Uz splet drugih nesretnih okolnosti, dogodila se i nesreća s Vesnom Milanović Litre, pa je u skopskoj bolnici dobila okovratnik radi učvršćenja vrata i nalog za tjedan dana mirovanja. O njoj neće moći brinuti fizioterapeut Bojan Savić, jer ima longetu na nozi.

S Vardarom je očekivano izgubljena utakmica, ali je Podravka Vegeta, sada već gotovo kao po običaju, dobro odigrala 2. poluvrijeme. Ako je neki znalac i posumnjao u angažman Vardara mora uzeti u ruke kalkulator i izračunati vrijednost tamošnjih igračica. Prema ugovorima nije milijun. Više je. Eura. Samo u ugovorima. Ne, ne, nema popuštanja, samo je problem složiti takvoheterogeno kvalitetno društvo pod jednim krovom.

Za Podravku Vegetu ostaje još samo jedno inozemno gostovanje (Slovenija), a onda slijede odigravanja utakmica po Hrvatskoj, u, praktički, ”tramvaj ligi”, uz izuzetak Zameta iz Rijeke.
A nakon svega, ako se preoblikovanje kluba završi očekivano, o Podravki Vegeti će brigu voditi dioničari.

Tekst i slike: Ivo Čičin-Mašansker

.
Članovima RK Podravke: jeste li kupili dionice? Imate vremena do 28. veljače u 12 sati.
Klub je naš – nedamo Podravku!