Nakon reprezentativnih obaveza rukometašice Podravka Vegete okupile su se u utorak te održale prvi trening uoči nedjeljnog ogleda s Metzom. Ekipa ima nekoliko dana za trening i pripremu prije nego što u petak krenu u Francusku

Podsjetimo čak je trinaest rukometašica Podravka Vegete dobilo pozive da se pridruže svojim reprezentacijama. Njih osam pozvano je u reprezentaciju Hrvatske: Magdalena Ećimović, Korina Karlovčan, Ana Turk, Nikolina Zadravec, Ana Debelić, Selena Milošević, Dejana Milosavljević i Lea Franušić. Sve su se cure odazvale osim Ane Turk koja je izborniku Šoštariću zahvalila za pozivu. Ona je odlučila umiroviti reprezentativni dres nakon 26 odigranih utakmica i 40 postignutih pogodaka.
Hrvatska reprezentacija u prvom je krugu kvalifikacija za EURO 2020 ostvarila dvije pobjede. Protiv Islanda kojeg je savladala s 21 golom razlike odnosno rezultatom 29:8. U toj se utakmici istaknula Ana Debelić kao jedna od ključnih igračica u obrani, a upisala je i pet pogodaka. Nikolina Zadravec upisala je šest pogodaka od toga pet zaredom iz kontranapada.

Nakon pobjede protiv Islanda naše su reprezentativke otputovale u Tursku. Nakon šezdeset minuta rezultat na semaforu pokazivao je 30 naprema 21 za našu reprezentaciju. Prvih petnaest minuta rukometašice Turske držale su korak s Hrvatskom, ali tada naše reprezentativke dižu ritam koji nisu spustile do kraja utakmice. Među strijelce su se upisale Milosavljević, Debelić, Zadravec i Milošević.

Još je pet rukometašica Podravke Vegete primilo je poziv za svoju reprezentaciju: Dijana Mugoša (Crna Gora), Lamprini Tsakalou (Grčka), Tjaša Stanko (Slovenija), Elena Gjorgjijevska (Makedonija) te Jovana Risović (Srbija).

Dijana Mugoša nastupila je za reprezentaciju Crne Gore koja je savladala reprezentacije Litve i Italije. Lamprini Tsakalou bila je jedna od glavnih igračica te je zabila 13 pogodaka u dresu Grčke. To im ipak nije bilo dovoljno da savladaju jake reprezentacije Španjolske i Nizozemske.

Elena Gjorgjievska za reprezentaciju Sjeverne Makedonije odigrala je dvije odlične utakmice. No Švedska i Češka ipak su bile prejake za Makedonke. Jovana Risović s reprezentacijom Srbije ostvarila je pobjede protiv Slovačke i Švicarske. Jovana je bila odlična na golu što je samo potvrda dobre forme.

Tjaša Stanko upisala je dvije pobjede s reprezentacijom Slovenije. U utakmici protiv Bjelorusije Tjaša je postigla šest pogodaka te je bila jedna od nositeljica igre. U susretu protiv Kosova slovenski je izbornik dao priliku mlađim igračicama pa se Tjaša nije upisala u strijelce.

Dobri nastupi u reprezentativnim dresovima samo su potvrda forme u kojoj su rukometašice Podravka Vegete. Drugi krug kvalifikacija za EURO 2020 igrat će se ožujku 2020. godine, a Hrvatsku reprezentaciju očekuju dva susreta s Francuskom.

Foto: Ivan Brkić