Drugi put u samo nekoliko tjedana rukometašice Podravka Vegete čeka novi početak, odnosno povratak u ritam treninga nakon razdoblja izolacije zbog pojave koronavirusa u svlačionici. U nacionalnom prvenstvu traje stanka zbog odigravanja Europskog prvenstva za rukometašice u Danskoj, dok je DELO EHF Liga prvakinja za ovu godinu gotova, nastavak će biti početkom siječnja 2021. godine.

Još ovaj tjedan ne treniramo punim intezitetom, imamo individualne treninge prilagođene situaciji u kojoj jesmo. Ovaj tjedan će se napraviti liječnički pregledi koji su obavezni, to je tzv. post korona protokol, pa ćemo vidjeti u kakvoj smo situaciji da bi od idućeg tjedna počeli normalno trenirati. Mislim da je sad najbitnije da budemo oprezni, da ne riskiramo ništa, zdravlje je najvažnije. Onda ćemo trenirati kako se ‘ko priključuje, zasad su tu sve osim cura koje su na Europskom prvenstvu, koje će se uključivati ovisno o rezultatu na Euru. Već u srijedu očekujemo jednu, pitanje je dolazi li Beganović ili Mugoša, igraju međusobno – rekao je trener Saračević.

Puno posla čeka dugogodišnjeg klupskog fizioterpeuta Bojana Savića. Tijekom cijelog procesa treninga važno je paziti na zdravlje igračica, a upravo je to jedan od njegovih primarnih zadataka.

Ovaj tjedan napravit ćemo testiranja, gleda se kompletna krvna slika plus neki dodaci koji nas zanimaju da vidimo što će nam pokazati. Bit će ultrazvuk srca, EKG, bit će spirometrija, tako da ćemo napraviti jedan malo opsežniji sistematski pregled. Želimo dobiti dopuštenje od specijalista da igračice mogu ući u puni trenažni proces. Igračice su podložne manjim ozljedama nakon deset dana pauze, znamo što znači par dana pauze za vrhunske sportaše, profesionalce, a kamoli dva put po deset dana u nekih četrdesetak dana. Nije normalno da sportaš prekine trening, pa ponovno počinje, pa prekine pa opet krene.  Jednostavno, želimo osigurati igračice i pripremiti ih za napore u siječnju – rekao je fizioterapeut Bojan Savić misleći na povratak Lige prvakinja, nacionalnog prvenstva, ali i državnog kupa. 

Velik teret povratka igračica u optimalnu formu za nadolazeće izazove pada na leđa kondicijskog trenera Nikole Goluba koji je detaljnije pojasnio što se sprema u njegovom planeru.

Čekamo da obavimo liječničke preglede u kojima će specijalisti provjeriti stanje igračica, da li je Covid utjecao na funkcije rada srca, respiratornog sustava igračica i ostalih važnih stvari. Ljudi iz kluba ulažu puno truda da pronađu adekvatne specijaliste. Treba se utvrditi da su igračice zdrave i spremne za puni trenažni proces. Do tad treniramo druge stvari, stvari koje možemo, koje ne opterećuju njihov sustav toliko, radimo prevenciju ozljeda i slično. Po procjeni njihovih stanja usmjerit ćemo svaku od njih i pokušati napraviti homogenizirane grupe igračica koje su u sličnom stanju, koje će pak raditi po prilagođenom programu – rekao je kondicijski trener Nikola Golub i dodao kako se kod igračica vidi dodatan motiv koji je došao s dobrim rezultatima reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu. 

Igračice će dobiti minimalno slobodnih dana tijekom predstojećih blagdana, taman da ih provedu s obitelji i vrate se treninzima. Početkom godine, točnije 9. siječnja, RK Podravka Vegeta gostovat će u Danskoj kod ekipe Odense Håndbold u sklopu grupne faze DELO EHF Lige prvakinja. 

Bojan Savić i Zlatko Saračević // Foto: Ivan Brkić