004---U-gimnazijskom-dvorištu-50-ihKoprivnički muški rukomet u četvrtak obilježava 60 godina postojanja. Tim povodom održat će se više događanja na koje upućujemo sve ljubitelje rukometa.

Iz kancelarije Rukometnog kluba Koprivnica odaslana je pozivnica koju prenosimo, kako bi događanje bilo zabilježemo za povijest.

005---Ispred-gimnazijeU povodu obilježavanja 60 godina muškog rukometa i kluba čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na

ZAJEDNIČKU SVEČANOST U ČETVRTAK 30. LISTOPADA 2014. GODINE U 15 SATI
Svečanost će se održati u velikoj dvorani Doma mladih u Koprivnici, Ul. Hrvatske državnosti 10.

PROGRAM U GRADU
13,30 sati – Okupljanje ispred Galerije Koprivnica na Zrinskom trgu i razgledanje izložbe fotografija ”Sjećanje na početke muškog rukometa u Koprivnici”. Izložba se može razgledati od utorka 28. listopada u 8 sati.

PROGRAM U DOMU MLADIH
15,00 – Nastup Twirling kluba i Baleta Glazbene škole
15,15 – Svečana sjednica s podjelom spomenica
16,15 – Zjedničko druženje u predvorju Doma mladih

SPORTSKA DVORANA GIMNAZIJE FRANA GALOVIĆA
18,00 – Kvalifikacijska utakmica za EP muških rukometnih reprezentacija Hrvatska – Nizozemska

S puno zadovoljstva i radosti veselimo se Vašem dolasku i zajedničkom obilježavanju našeg i Vašeg rukometa i kluba.

Predsjednik RK Koprivnice:
Zlatko Blažeković

IZLOŽBA POVIJESNIH RUKOMETNIH FOTOGRAFIJA OTVORENA OD UTORKA 28. LISTOPADA U 8 SATI

006---Utakmica-kod-gimnazije

Objavljujemo poziv Muzeja grada

Obavještavamo vas da je, u povodu obilježavanja 60 godina muškog rukometa u Koprivnici, od utorka, 28. listopada 2014. godine u Galeriji Koprivnica (Zrinski trg 9) otvorena izložba o počecima rukometa u našemu gradu.

Autor izložbe je Ivo Čičin-Mašansker, a izložba se može razgledati svaki dan od 8 do 16 sati (do petka, 31. listopada).

Pozivamo vas na prigodno okupljanje u Galeriji, u četvrtak, 30. listopada u 13,30 sati, koje organizira Rukometni klub Koprivnica i Muzej grada

 

UVODNIK U KATALOGU IZLOŽBE // Sjećanje na početke muškog rukometa u Koprivnici

003---Mladi-Ivo-Kušek

Prva rukometna organizacija u Koprivnici osnovana je kao Rukometna sekcija Ivo Marinković u sastavu Školskog sportskog društva pri istoimenoj gimnaziji. U to vrijeme igrao se veliki rukomet. Muška momčad te sekcije odigrala je prvu javnu utakmicu malog rukometa 4. prosinca 1955. godine. Računa se da je muška momčad kao klub počela funkcionirati krajem 1954. godine, pa se ta godina uzima kao početak igranja muškog rukometa u Koprivnici.

Začetnik ideje o pokretanju muškog rukometa bio je Ivan Kušek. O tome njegov nasljednik Vinko Zember piše:

”Godine 1954/55. počeo je na gimnaziji raditi Ivica Kušek i on je udario temelj muškog rukometa u Koprivnici. Nakon godinu dana vođenja muške rukometne momčadi otišao je u vojsku, a ja sam došao na njegovo radno mjesto. Preuzeo sam od njega mušku momčad i trenirao samo je dvije godine u sezonama 1955/56. i 1956/57. U istom razdoblju formiram žensku ekipu.

Trenirao sam oba sastava do 30. lipnja 1957. godine, do odlaska u vojsku.

Nakon godinu dana Kušek se vratio iz vojske i uključio u momčad kao igrač.

Moram reći da je Ivica bio divan kolega, drug, prijatelj bogatog sportskog i kulturnog znanja. Bio je svestran u sportskim disciplinama, košarci s kojom je i počeo u gimnaziji, rukometu i bio je jedan od najboljih nogometaša u Koprivnici i šire.”

Fotografije za izložbu Sjećanje na početke muškog rukometa u Koprivnici izabrane su od 3500 prikupljenih i dosad skeniranih dokumenata, dok isto toliko još nije pregledano, a služit će kao priprema za knjigu u budućnosti.

038---Vinko-ZemberFotografije za izložbu odabrane su vremenskim redosljedom od 1952. do 1965. godine, a obuhvaćeno je samo prvih desetak i nešto godina, što odgovara naslovu izložbe. Slike su prikupljene od bivših rukometaša i povećane su uz nužne intervencije poboljšanja koje pruža današnja kompjutorska tehnika.

Ovih 60-ak izložaka povijesni su temelj za iduće izložbe ili tiskana izdanja i podsjetnik na mnoge anonimne amaterske sportaše koji su s ljubavlju gradili osnove jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportova.

Zato priznanje svima i zahvala onima koji su posudili fotografije i omogućili prvu pravu izložbu o rukometnoj povijesti Koprivnice.

Autor izložbe
Ivo Čičin-Mašansker

GLAVNA FEŠTA U GRADU JE U SRIJEDU 29. LISTOPADA U 10,30 SATI

 Od tuda je sve počelo, veliki rukomet 4.4.1952.

U dogovoru s Hrvatskim rukometnim savezom i Rukometnim klubom Koprivnica u srijedu, 29. listopada u 10.30 sati u centru Koprivnice okupit će se kompletna hrvatska rukometna reprezentacija.

Igrači, stručni stožer i čelnici HRS-a obići će u Galeriji Koprivnica izložbu o počecima muškog rukometa u Koprivnici, a nakon toga će se na Zrinskom trgu družiti s građanima, fotografirati se i dijeliti promidžbene materijale te ih pozvati na kvalifikacijsku utakmicu s Nizozemskom koja će se u četvrtak, 30. listopada u 18 sati odigrati u gimnazijskoj dvorani u Koprivnici.