Zajedničko slikanje ispred zgrade županijeKoprivničko-križevački župan Darko Koren u utorak 17. svibnja organizirao je u prostorijama županije prijem za igračice i stručni stožera Rukometnog kluba Podravka Vegeta te rukovodstvo i članove Uprave RK Podravke. Uz župana bila su oba njegova zamjenika Ivan Pal i Darko Sobota 

Na prijemu je istaknuto da su rukometašice Podravke u svojoj povijesti ukupno osvojile 41 trofej, a osim ostvarenja u Hrvatskoj (35 prvenstvenih i kup naslova) to su i dva osvojena prvenstva bivše Jugoslavije, po jedan naslov u Regionalnoj ligi i Interligi, te, najvažnije, naslov prvakinja Europe i Europski superkup. RK Podravka je po tome najtrofejniji ženski sportski klub u Hrvatskoj.

Ove sezone Podravka Vegeta je ponovo osvojila dvostruku krunu, 17. put KUP Hrvatske i 18. naslov hrvatskih prvakinja, što je i bio povod ovom tradicionalnom i vrlo srdačnom i lijepom susretu u županiji.

Za vrijeme razgovora– Imati takav uspješan klub u svojoj sredini je veliko bogatstvo. Razmazili ste okolinu, koja vaše dvostruke krune smatra kao nešto uobičajeno i normalno, iako postoje mnogi koji bi sve dali da mogu doći i do samo jednog sličnog uspjeha – rekao je župan Darko Koren, koji se posebno prisjetio naslova prvakinja Europe osvojenog prije 15 godina.

Zamjenik župana Ivan Pal, ujedno i član Uprave kluba, istaknuo je velike uspjehe u financijskom stabiliziranju kluba i samom poslovanju te ovogodišnjem promoviranju domaćih igračkih i trenerskih snaga.

U ime kluba nazočnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Krunoslav Bešvir. Zahvalio je na potpori Koprivničko-križevačke županije radu kluba te potvrdio da igračice i uprava imaju puno veće sportske ambicije koje žele potvrditi zauzimanjem pripadajućeg mjesta u europskom rukometu. Uz to radi se puno i na vraćanju publike u dvorane.

Trener Neven Hrupec najavio je promjene u igračkom sastavu, ali i naglasio zadovoljstvo što se klub uključio u humanitarne projekte i odigrao utakmice u Goli i Novigradu Podravskom. Najavio je i nove susrete u podravsko-prigorskim sportskim dvoranama, za što postoji velik interes stanovnika. Tako klub potvrđuje da živi zajedno sa svojom zajednicom i da zna vratiti svu pažnju i ulaganja koja od nje dobiva.

(Prema tekstu za internet stranicu Koprivničko-križevačke županije)

Župan Darko Koren darovao je cvijećeNA MARGINAMA ŽUPANOVOG PRIJEMA

Na prijemu se razvio se razgovor u kojem je sudjelovala i direktorica kluba Božica Palčić. Ocjena zamjenika župana Ivana Pala da RK Podravka nikad skromnije nije poslovala, a istodobno se radi bez stresova, dokaz je da je u godini dana od izbora novog Upravnog odbora učinjen golem napor u stabilizaciji.

POREZ JE UPLAĆEN

Treba istaknuti riječi predsjednika Krunoslava Bešvira da je Podravka vjerojatno jedini sportski klub kojem je država žustro sjela na vrat zbog neplaćenog poreza, a da nogometne klubove nitko još nije dodirnuo. Ne bi bilo dobro da za njih otpis poreza bude normalna stvar. Podravka je jedini klub koji je digao kredit da bi državi uredno isplatio dugovanja.

TRAŽI SE ČLANSTVO

Okupljanje članova jedan je od najvažnijih zadataka. Navijači i gledatelji moraju shvatiti da je klub udruga građana i nema nikakve spone s Podravkom d.d., osim što je tvrtka sponzor kluba. Klub djeluje samostalno, potpuno izvan tvrtke, on je koprivnički, županijski i hrvatski klub, a želja je da postane i europski, u smislu boljih natjecateljskih rezultata.

Cvijeće i za direktoricu, predsjednik (desno) dobio je butelju županovo vinaSKUPE PRINOVE NE MOGU SE PLATITI

To je, međutim, uz sadašnju potporu sponzora i gotovo nikakvog sudjelovanja ostalih gospodarskih subjekata (a da ne govorimo o stvaranju svojevrsnog rukometnog pula) u takvim uvjetima nemoguće. Cijene najboljih europskih igračica vrtoglave su. Samo jeda kvalitetna igračica s primanjima, i davanjima državi, koštala bi koliko četvrtina proračuna kluba. A propisi su takvi da nakon isteka ugovora igračice mogu otići kuda hoće, bez ikakve odštete. Tko god je radio takve propise išao je na ruku bogatima.

Danas klubovi poput Krima, Zvezde, Budućnosti, Oltchima, Itxaka, Györa itd., kupe koga hoće i ne pitaju za novac. Ostali klubovi moraju se osloniti na vlastiti kadar, ako ga imaju i ako je dorastao za europske utakmice. A kad doraste, onda ga može uzeti tko dâ više, a klubovi opet kreću ispočetka u dugački period školovanja.

PRVENSTVO I KUP IMPERATIV, OSTALO SU ŽELJE

Kapetanica Miranda uvijek ima nešto za rećiPrema tome, Podravka Vegeta u novoj sezoni može postaviti kao imperativ osvajanje domaćeg prvenstva i kupa, a što se tiče Lige prvakinja i napredovanja u odnosu na prošlu sezonu, tj. osvajanje 3. mjesta u grupi i ulazak u Kup kupova, to ipak može biti samo plan želja, a ostvarenje uz izuzetnu inspiraciju i dozu sreće, koje, objektivno, u minuloj sezoni nije bilo. I to usprkos dobrim izvedbama.

STVARANJE NOVE SLIKE KLUBA

Težak je zadatak pred klubom: izgradnja nove slike i stvaranje kolektiva za veće europske rezultat. Sve se to može, ali u razdoblju od tri do pet godina. Za to vrijeme treba strpljenja. S ovim novcem i velikim pogonom u rukometnoj školi bit će po poslovici da se klima s čim se ima.

Rukometašice ispred županijeZato su razgovori ove vrste dobri, jer se tako šira javnost upoznaje sa stanjem stvari. Klub treba prigrliti takvog kakav jest, a napredak se može ostvariti samo zajedništvom. Ako će biti prazne tribine, a ljudi čekati da ih popune samo na europskim finalima, onda će se ženski rukomet pratiti samo u medijima, ako budu dobre volje da oni objave redak više o najtrofejnijem ženskom klubu i rukometnom sportu.

Pozdrav za krajSvatko tko želi pomoći u stvaranju prije svega treba popuniti člansku pristupnicu, čime postaje članom Skupštine RK Podravke. Sviđao se kome izraz ili ne, ali od tuda počinje samoupravljanje klubom.