Anita Gaće na utakmici s Urugvajem // Foto iz HRS-aSP: Hrvatska – Urugvaj 45:15 (21:9). Jedino što su Urugvajke uspjele na ovoj utakmici je povesti 1:0. Sve ostalo bilo je na strani puno bolje i kvalitetnije Hrvatske i ovo je zapravo bio laganiji trening za jače utakmice u skupini s Danskom i Švedskom.

Izbornik Canjuga je uoči Urugvaja najavio da će odmarati najbolje igračice i to je napravio. Hrvatska obrana dobro je funkcionirala i iz nje su naše djevojke trčale u kontru i u pravilu su bile vrlo sigurne. Takva igra donijela je 21 pogodak u prvom, a čak 24 u drugom dijelu.
Nikica Pušić- Koroljević, Kristina Franić, Vesna Milanović-Litre i Maja Zebić imaju problema sa ozljedama, tako da baš nisam uspio do kraja odmoriti neke igračice, Lidija Horvat i Dijana Jovetić igrale su i više nego sam planirao. No, nadam se da će se sve reprezentativke oporaviti do susreta s Danskom – rekao je izbornik Vladimir Canjuga.
Jasno je da je nakon 30 razlike izbornik zadovoljan, pogotovo igrom igračica iz takozvanog drugog plana.
U drugom dijelu smo postigli čak 24 gola, pri tome primivši samo 6 i to je dokaz da su rukometašice bile ozbiljne, motivirane i koncentrirane.
Svjetsko prvenstvo zapravo započinje danas, utakmicom protiv Danske.
Zagrijavanje je gotovo, iako moram reći da sam se iznenadio kada sam čuo da je Švedska dobila Obalu Bjelokosti samo s tri razlike, s time da su Šveđanke u jednom trenutku čak i gubile. To znači da ta Obala Bjelokosti i nije tako slaba, već smo mi odigrali fenomenalnih dvadeset minuta protiv njih – rekao je Canjuga – S Danskom ćemo vidjeti kako smo karakterno spemni za ovo prvenstvo, budući da je sigurno kako smo u tehničkom, taktičkom i fizičkom dijelu potpuno pripremljeni za sve što nas očekuje.
Rekao je izbornik u čemu je ova hrvatska reprezentacija najviše napredovala.
Mislim da smo riješili pitanje psihe, to smo dokazali u dvije teške kvalifikacijske utakmice sa Srbijom i isto takvim susretom u Slovačkoj. Nadam se da ćemo takvi biti i protiv Danske, kada se sve igračice oporave imat ćemo i pravu širinu, po dvije na svakoj poziciji i vjerujem u dobar rezultat – zaključio je Vladimir Canjuga.
Za igračicu utakmice proglašena je Anita Gaće.
Bila je to rutinska pobjeda, lagana utakmica u kojoj je cilj bio odmoriti neke igračice. To nam je uspjelo i zadovoljne smo.
Susretom s Danskom počinje ono pravo Svjetsko prvenstvo za nas.
Nadam se samo da će se ozlijeđene igračice oporaviti. Znamo koliko su nam važni bodovi s Danskom za osminu finala i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo.
U posljednjem međusobnom dvoboju s Danskom doživjeli smo uvjerljiv poraz.
Istina, ali sada smo u jednom drugom sastavu, isto kao i one. Nedostaje im nekoliko važnih igračica, gledali smo ih, pripremili se i nadam se da ćemo sve to pokazati na terenu i uzeti dva važna boda – optimist je Anita Gaće.
Hrvatska i Danska igraju u utorak, danas u 20,45 sati.

(Korišten teksts www.hrs.hr, Zoran Vujić/Zlatko Škrinjar)

UTAKMICA 2. KOLA D GRUPE 20. SVJETSKOG RUKOMETNOG PRVENSTVA U BRAZILU
URUGVAJ – HRVATSKA 15:45 (9:21)

SAO BERNADO – Gledatelja: 400. Suci: Hizaki i Ikebuchi (Japan).
URUGVAJ: Artigas (1), Soca (3); Falco 3, Faedo, Saiz, Gomez, Palla 2, A. Ferrari, Fleitas, Fynn 1, Castro 5(2), Marrochi 1, Basaistegui, Rosillo 2, Cherone, V. Ferrari 1. IZBORNIK: Leonardo Punales.
HRVATSKA: Grubišić (6), Žderić (8), Jelčić (-); Tatari 3, Jovetić 6, Šerić 5, Petković 4, Gaće 4, Pušić-Koroljević 5(3), Horvat 4, Franić, Penezić 4, Lovrić 5(1), Zebić, Milanović Litre, Ježić 5. IZBORNIK: Vladimir Canjuga.
SEDMERCI: Urugvaj 2(2), Hrvatska 4(4).

ISKLJUČENJA: Urugvaj 4 minute, Hrvatska 0.

IGRAČICA UTAKMICE: Anita Gaće (Hrvatska).