AKTUALNO
  1. Službene fotografije aktualnog sastava i stručnog stožera
  2. IN MEMORIAM// ANA KNEŽEVIĆ
  3. ČETIRI KADETKINJE PODRAVKE NA POPISU IZBORNIKA IVANA JERKOVIĆA
  4. DOJMOVI TRENERICE SNJEŽANE PETIKE NAKON ZAVRŠNICE PRVENSTVA HRVATSKE
  5. 19 EKIPA PRIJAVILO SE ZA NOVU SEZONU LIGE PRVAKINJA
  6. PODRAVKA U13 OTPUTOVALA JE NA ZAVRŠNICU PRVENSTVA HRVATSKE U POREČ

SENIORKE OSIGURALE DRUGI KRUG SVJETSKOG PRVENSTVA POBJEDOM PROTIV KINE

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Kinu 39:13, u susretu 2. kola skupine A, Svjetskog prvenstva kojem su domaćini Danska, Norveška i Švedska i tako osigurala drugi krug natjecanja. Odličnu utakmicu odigrale su naše rukometašice i sada mirno mogu čekati posljednje kolo kada igraju protiv domaćina Švedske.

HRVATSKA: L. Bešen 9/15, T. Pijević 11/18, N. Zadravec 3/5 , P. Posavec 2/2, S. Šenvald -/-, S. Posavec -/-, Ć. Mičijević 2/4, D. Milosavljević 5/6, K. Ježić 2/2, K. Pavlović 2/6, L. Burić 5/7, M. Brkić 5/7, A. Šimara 5/6, T. Barišić 2/4, V. Blažević 5/5, K. Prkačin 1/2   Izbornik: Ivica Obrvan

KINA: C. Lu 7/33, Y. Hu 5/18, J. Wang -/-, Y. Jiang 0/1, C. Liu 3/7, X. Li 4/6, X. Zhao 0/1, M. Zhou 1/6, N. Wei 1/3, G. Zhang 0/1, J. Ma0/1, H. Zhuang 0/1, L. Gong 0/1, X. Liu 1/3, M. Jin 2/5, Y. Liu 1/4
Izbornik: Yongli Zheng  

Jednu promjenu uoči susreta protiv Kine napravio je hrvatski izbornik Ivica Obrvan. Umjesto Klare Birtić koja još malo osjeća posljedice teškog pada protiv Senegala, ali dijelom i zbog taktičkih razloga, u sastavu je bila Mia Brkić. Izbornik je naime, u prvom susretu imao dvije kružne napadačice koje su igrale i napad i obranu. S visokom i pokretnom Miom Brkić želio je još malo pojačati našu igru u obrani. Sve ostalo bilo je isto kao i u susretu protiv Senegala.

Naša startna postava bila je u sastavu: Tea Pijević na vratima, Paula Posavec i Nikolina Zadravec na krilima te Sara Šenvald na crti. Na vanjskim pozicijama startale su Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. Pobjeda protiv Kine bila je ključ prolaska u drugi krug prvenstva. I zato uzmaka nije smjelo biti. Nadali smo se da će naše rukometašice napokon pokazati pravo lice, i potvrditi da je utakmica protiv Senegala bila samo slab dan.

Kina je krenula s obranom 5-1, koja nam je zadavala dosta problema u susretu sa Senegalom. Radili smo jednu promjenu na bližoj strani, umjesto Valentine Blažević ulazila je Katarina Ježić. Kina je imala prva dva vodstva 0:1, i 1:2, ali je Hrvatska to lako stigla i u 3. minuti preuzela vodstvo s 3:2. Naše su djevojke izgledale puno odlučnije, nego prije dva dana. Napad je bio tečan, s jasnom idejom kako doći do kineskih vrata. I zato smo već u 9. minuti bili na plus tri (7:4).

Obrana je bila vrlo pokretljiva i Kina se jako mučila u igri šest na šest. U takvoj situaciji čekali smo samo još Teu Pijević da proradi na vratima i mogli smo mirno promatrati susret. Svaku tehničku pogrešku Kineskinja, naše su rukometašice ekspresno kažnjavale i već prije isteka prve četvrtine bila na golemih sedam razlike (11:4). Napravile su niz od 6:0, a Kinu ostavile punih 10 minuta bez pogotka.

Iz napada u napad, Kina se suočavala sa sve većim poteškoćama u napadu. Nikako nisu mogli preko naše visoke obrane, a naša „hobotnica“ na vratima Tea Pijević pronašla je svoj pobjednički mood i zaključala vrata. U 22. minuti Hrvatska je već bila na deset razlike (15:5). Kina je u završnici poluvremena pokušala s obranom 4-2, ali su naše rukometašice i za to imale rješenje pa je svoj prvi pogodak na svjetskim prvenstvima postigla mlada Mia Brkić. Hrvatska je na predah odnijela velikih 12 pogodaka prednosti i konačno mogla odahnuti (19:7). Čak osam naših igračica našlo se među strijelkinjama. Hrvatska je bila na 70 posto realizacije, a čudesna Tea Pijević na 11 obrana.

Hrvatska je drugi dio počela s tri nove igračice koje su prvi dio provele na klupi. Na vrata je stala Lucija Bešen, desno krilo zauzela Lara Burić, a na poziciju lijeve vanjske stigla je Tina Barišić. Drugi dio otvorili smo s četiri pogotka za redom. Kina je do svog prvog pogotka došla tek u 8.minuti nastavka. U obrani je i dalje pokušavala igrati 4-2.

I nastavile su naše rukometašice nemilice zbijati. Svaku kinesku pogrešku sjajno su kontrama u pogotke pretvarale Lara Burić i Andrea Šimara. U 46.minuti tako su naše djevojke došle do plus 22 (31:9). Bilo je vrijeme pogledati u statistiku najvećih hrvatskih pobjeda na svjetskim prvenstvima.

Nije se dogodilo, jer rekord je + 35 Hrvatska – Urugvaj 44:9 (2005.), ali nije ni važno. Bitno je da je Hrvatska ponovno proigrala, pronašla sebe i puna optimizma ide dalje u natjecanje. Završilo je s 39:13, odnosno 26 razlike. Tea Pijević je u prvom dijelu imala 11, Lucija Bešen u drugom dijelu 9 obrana i to nas silno veseli. Po pet pogodaka dale su Valentina Blažević, Dejana Milosavljević, Mia Brkić, Lara Burić i Andrea Šimara. Kod Kine najbolja Li Xiaoqing sa šest pogodaka.

U posljednjem 3. kolu skupine A, Hrvatska u utorak igra protiv domaćina Švedske u 20.30 sati. To je vrlo važan susret u kojem bodovi gotovo pa dvostruko vrijede.

SP 2023. (Ž): 2. KOLO
HRAVTSKA – KINA 39:13

Foto: Kolektiff images

Izvor:HRS