TRENERI SURADNICI // Piše Snježana Petika
PODRAVKA LINO 2013Igračice Podravke rođene 1998/99. godine osvojile su na Božićnom turniru u Sesvetama 3. mjesto. Napokon smo dočekali i taj dugo očekivani odmor. Ovo je posljednji izvještaj u ovoj godini i odnosi se na jaki tradicionalni Božićni turnir u Sesvetama koji se održao u nedjelju. Sudjelovalo je 10 ekipa svrstanih u dvije grupe, a grupe su bile sljedeće: A Podravka, Lokomotiva, Karlovac, Dalmatinka i Trešnjevka i B Sesvete, Zamet, Cerna, Zrinjski i Grude. Utakmice po grupama odigrane su po liga-sustavu 1×25 minuta, a utakmice za plasman 2×15 minuta.

REZULTATI, POREDAK I ČESTITKE ORGANIZATORU

Podravka – Lokomotiva 11:12
Karlovac – Podravka 9:15
Podravka – Dalmatinka 8:8
Podravka – Trešnjevka 22:12
Polufinale: Sesvete – Podravka 14:11
Za 3. mjesto Podravka – Grude 17:13
Ukupni plasman
1. Lokomotiva
2. Sesvete
3. Podravka
Najbolji strijelac igračica iz Gruda, najbolja vratarka Lucija Bešen, najbolja igračica Lorena Begić
Čestitke svim ekipama, posebno pobjednicama Lokomotivi, kao i pojedinkama koje su proglašene za najbolje. Na svu sreću turnir je prošao bez ozljeda.
Organizatoru čestitke na odličnoj organizaciji, jer nije mala stvar organizirati takav turnir, s toliko ekipa, i to dva dana zaredom.

OMJER NASTUPA: 6 UTAKMICE, 5 POBJEDA, IZGUBLJENO SAMO POLUFINALE

Za razliku od prošle godine prošli prošli smo razigravanje po grupama, ali ne bez stresnih utakmica. Naime u dvorani u Jelkovcu u kojoj smo mi igrali, zabranjeno je korištenje ljepila, pa to stvara mnogo problema ekipama koje su naviknute na njegovo korištenje. U prvoj utakmici s Lokomotivom od koje smo izgubili rezultatom 11:12 imali smo (već duže vrijeme zabrinjavajućih ) bezbroj promašenih stopostotnih šansi, i bez obzira što se Lokomotiva ove godine znatno pojačala s dvije odlične vanjske igračice koje su im glavne nositeljice igre i realizatorice, imali smo šanse tu utakmicu riješiti u svoju korist, samo da je bilo malo više mirnoće u realizaciji i da su neke igračice imale malo više vjere u svoju trenericu, pa poslušale i izvršavale ono što je tražila od njih. Ali nažalost utakmica je izgubljena.
Ostale utakmice odigrane su više manje prema planu, malih problema bilo je s Dalmatinkom, koju smo podcjenili, pa smo također zbog promašenih (čak 11) ”zicera” s krilnih pozicija i tehničkih grešaka doveli rezultat u pitanje. A kuminacija je bila primanje izjednačujućeg gola iz deveterca, koji se izvodio nakon završetka regularnog dijela utakmice.
U polufinalu nas je čekao domaćin, ekipa Sesveta, koja je ovaj puta imala više sreće, odlučnosti i na golu odličnu Bešen, koja nam je ”poskidala” tri ”zicera”zaredom, a, da ne bi bilo neke nesigurnosti, i sedmerac za sigurnu pobjedu od 14:11. U borbi za treće mjesto smogli smo snage i u šestoj utakmici pobijedili izrazito fizički snažnu i visoku ekipu Gruda, i to na jedini mogući način, kontrama, polukontrama i brzim centrom.
I ovaj turnir pokazao je sve naše dobre i loše strane. Dobra stvar je da smo odlično fizički pripremljeni, jer su neke cure odigrale (po evidenciji), već 34 utakmice bez nekih većih ozljeda i to u visokom ritmu. Loša strana nam je realizacija stopostotnih šansi, i mala širina na bekovskim pozicijama, što nam je stvaralo probleme i na ovom turniru. Hmelina se vratila nakon duže stanke i nije ona ”stara”, a Petika je bila neupotrebljiva zbog umora koji se akumulirao od turnira koji je odigrala dan prije za svoje godište.

OSLANJAMO SE NA VLASTITU DJECU

Tri vanjske igračice Papac, Mrđen i Alvir, od kojih je jedino Mrđen imala konstantu na svim utakmicama i odigrala turnir odlično, uz odličnu vratarku Kosnicu, bilo je premalo za osvajanje ovoga turnira. Jedan dio igračica igrale imale su od odličnih rola do loših, a jednim dijelom sam već dugo nezadovoljna i u idućoj godini nešto ćemo morati promijeniti ako se želimo na završnici državnog prvenstva održati pri vrhu, s obzirom na to da su se mnoge ekipe pojačale dovođenjem najboljih igračica iz svoga okruženja.
Mi više nemamo tu mogućnost , već se moramo osloniti na svoju djecu i ono što stvorimo. Ali nema plakanja, to je u jednu ruku i dobro, jer ćemo početi cijeniti svoje igračice, imamo za sada dva odlična naraštaja koje nadolaze i vjerujem da će mnoge od njih ostaviti traga u hrvatskom rukometu, naravno uz nastavak kontinuiranog rada i razvoja, kao i želju da ih ozljede zaobiđu.

SADA DRUGI UZIMAJU TUĐE MLADE IGRAČICE

Na kraju, ne mogu a da se ne dotaknem problema za koji je godinama osuđivana Podravka. Podravku su godinama razapinjali i osuđivali da otimanjem tuđih mladih igračica pravi rezultate na uštrb malih klubova i sredina, a danas kada to isto rade drugi klubovi, takve poteze odobravaju i nazivaju mudrim poslovnim potezima i ulaganjem u budućnost.
Ali, eto, kaže se da ništa ne traje vječno, osim dobrih želja koje bih poslala za nadolazeće blagdane svim ljubiteljima rukometa i svim ljudima dobre volje. Čestit i blagoslovljen Božić i Sretnu i sretniju 2014. godinu želi vam Snježana Petika.

Sretan Božić i Nova godina