Rumunjka Ianasi Maria Andreea, pojačanje je Podravka Vegete u novoj sezoni. Rođena je 2. prosinca, 1992. godine u gradu Tirgu Carbunesti. Visoka je 170 cm, a njezina je rukometna priča krenula u rodnom gradu. Nakon toga je zahvaljujući talentu i napornom radu upućena u Nacionalni centar za izvrsnost Ramnicu Valcea.

Nakon tri godine koje sam provela u tom sportskom centru primijetili su me u Craiovi pa sam vrijeme od 2011. godine do danas provela u tom klubu. Craiova nije toliko udaljena od mog rodnog grada tako da to za mene nije bio velik problem – rekla je Maria Andreea Ianasi.

Iako je u Koprivnici već igrala danas je imala priliku osim dvorane i hotela upoznati i grad, ali i ljude. Prvi dojmovi su odlični, a očekuje da će joj i mentalitet ljudi, ali i cura iz ekipe itekako goditi i biti dobra promjena.

Sada kada sam došla ovdje uistinu se osjećam prihvaćeno. Svi se trude da se osjećam dobro i da se što lakše uklopim. Mislim da su Hrvatska i Rumunjska bliske po kulturi, ali i pripremi tradicionalnih jela. Otvorena sam osoba i mislim da ću se lako aklimatizirati i osjećati se jako lijepo ovdje – rekla je Ianasi koja je pristala da je zovemo njezinim nadimkom Blondie.

Teretana, dvorana i utakmice njezina su sadašnjost, a u budućnosti želi postati trenerica mlađim dobnim kategorijama za što se i obrazovala u Rumunjskoj te završila Kineziološki fakultet, a nakon toga i Master. Ipak, postoje trenuci u kojima se može posvetiti i nekim drugim aktivnostima koje ju vesele.

Najviše volim upoznavati nove ljude i mjesta te stalno nastojim otkrivati nešto novo – rekla je simpatična Rumunjka kojoj je u ovom trenutku u fokusu rukometna karijera, a nakon toga želi svoja znanja prenositi na one najmlađe s kojima izuzetno voli provoditi vrijeme.

Već je u kratkom pogledu na grad mogla čuti pokoju hrvatsku riječ, a neke su joj i poznate zbog suigračica iz Craiove. Danas nas je počastila i prvim riječima ”čačkalica”, ”doviđenja”, ”dobar tek” tako da već sada možemo biti uvjereni da će se baš kako je i rekla ova svestrana mlada dama vrlo lako uklopiti u našu sredinu.

Vjerujem da ću naučiti bez problema, uistinu želim učiti jezik i vjerujem da će mi cure iz ekipe u tome pomoći – rekla je uz srdačan smijeh.

Ianasi će prilično nedostajati obitelj s obzirom da se nije dosad odvajala od njih, a do kuće je imala tek jedan sat vožnje. Sada će biti drugačije, ali uvijek su joj bili velika podrška i sigurna je da će tako biti i dalje. Prisjetila se svoje majke, odgajateljice u vrtiću koja nije bila najsretnija kada je Andreea kao dijete izrazila želju da bude rukometašica. Ubrzo je shvatila da je to njezina misija i da će svoje snove ispuniti stoga nije imala drugi put nego podržati svoju kćer koja je već kao malena curica znala da se profesionalno želi baviti rukometom. Ima i dva brata, mlađi ima 13 godina, a stariji je baš kao i ona već dugo u rukometu.

Trenutno igra u drugoj ligi, a prije toga je bio u prvoj ligi. Sada je nešto posvećeniji trenerskom poslu i baš kao što i ja jednog dana priželjkujem, radi s djecom kao pomoćni trener – doznali smo i kako će mu ponosna sestra narednog vikenda prisustvovati na vjenčanju.

Andreea je rukometnu karijeru gradila i u reprezentaciji i to u svim mlađim selekcijama i upisala 42 nastupa te postigla 81 pogodak.

Najveći rezultat koji je ostvarila s Craiovom jest osvajanje EHF Kupa u 2018. godini. U njihovoj Nacionalnoj ligi su u istoj sezoni osvojili srebrnu medalju. Od 2014. godine odlične su plasmane ostvarivali i u Kupu Rumunjske, najprije u polufinalu, a godinu kasnije osvojili su treće mjesto.

2017. godine su u jakoj konkurenciji došli i do finala rumunjskog Kupa i Superkupa.

Kao mlada igračica brusila je rukometnu karijeru na poziciji lijevog vanjskog, a iako smo je u Craiovi imali priliku vidjeti na poziciji srednjeg vanjskog radi se o još jednoj polivalentnoj igračici koja može pokriti više pozicija.