Bruxelles, rujan 2005.Za uvod u rubriku Reportaže, koja će se popunjavati kako će se odvijati zanimljivi događaji vezani uz klub, odabrali smo nešto iz bogatog slikovnog opusa novinara koji prate RK Podravku Vegetu na njenim europskim i domaćim nastupima. Putovanja su uvijek zanimljiva, a pojedine slike tek s odmakom u godinama postaju vrednije, zanimljivije i bude emocije.

 

BRUXELES, RUJAN 2005.
Za put iz dalekog portugalskog otoka (11. rujna 2005.) iz Madeire trebalo je presjedati u zrakoplove u više europskih gradova. U povratku je u kasno ljeto 2005. godine trebalo ”ubiti” vrijeme na aerodromu u Bruxellesu, što je radije iskorišteno za obilazak glavnog grada Belgije, gdje su rukometašice Podravke već bile ratne 1991. godine, kada su igrale u obližnjem Viséu. Glavni trg u Bruxellesu živopisno je mjesto. Obilazak je poslužio da se izvan parketa, lopte i mreža upozna ljepota i povijest važnog europskog središta.

DOMODEDOVO, LISTOPAD 2010.
Domodedovo, listopad 2010.Rukometašice Podravke više puta su bile u Rusiji, više puta u Volgogradu i Toljattiju, zatim u Rostovu na Donu, a zadnje je gostoovanje bilo u Čehovu, kada se letjelo preko zrakoplovne luke južno od Moskve, Domodedova. Zajednička fotografija snimljena je 22. listopada 2010. godine ispred izlaza iz aerodromske zgrade, gdje je tri mjeseca kasnije, 24. siječnja ove godine, izvršen teroristički akt s mnogo žrtava.

KNIN, LIPANJ 2008.
Knin, lipanj 2008.Dva puta je Podravka gostovala u Kninu na tradicionalnom turniru: u lipnju 2008. i u lipnju 2009. godine. Druženje rukometašica ima i svoj završni dio, od kojih je najljepši bio posjet 2008. godine obližnjem 22 metra visokom slapu Krčić, kojeg stvara pritoka rijeke Krke, Krkić. ne pamtimo kada su toliko vađeni fotoaparati i kada je načinjeno toliko slika kao kod tog slapa. Svojom ljepotom podsjeća na Plitvice. Priroda je veličanstvena i zato je mnoštvo rukometašica s turnira u Kninu uživalo u krasnom prizoru.

MADEIRA, RUJAN 2005.
Madeira, rujan 2005.A evo i slike iz najvećeg grada i središta otoka Madeire, glavnog grada teritorija Madeire Funchala. Grad ima 45.000 stanovnika u centru, ukupno 104.000, a ime mu u prijvodu znači ”puno kopra”. Naselje datira od 1419. godine. Ako ste ljubitelj sporta, nogometa posebno, onda će vam drago biti znati za podatak da je iz Funchala nogometaš Cristiano Ronaldo.

Grad je pun zelenila i cvijeća, klima je atlantska. U takvom ambijentu snimljena je i zajednička fotografija za uspomenu na posjet dalekom otoku, 967 km udaljenom od Portugala, odnosno Lisabona.

METZ, KOLOVOZ 2007.
Metz, kolovoz 2007.Metz je grad na sjeveru Francuske, sasvim blizu Belgije i Luksemburga, a nije daleko ni Njemačka. Prigodom osvajanja turnira u Luksemburgu u kolovozu 2007. godine, rukometašice Podravke ”skoknule” su do Metza, gdje su odigrale prijateljsku utakmicu s istoimenim klubom, potom se preko Luksemburga uputile u Njemačku u Giessen, gdje su sudjelovale na humanitarnom turniru, na kojem su u muškom dijelu bili i izvanserijski rukometaši Barcelone za koje je na golu uz Davida Barrufeta stajao i naš Venio Losert.

No, nisu oni tema slika koju objavljujemo. Na slici su Kristina Franić i Anita Gaće u pokrajnoj ulici u Metzu, koja vodi do središta grada. Koju godinicu kasnije eto Kike Franić u dresu Metza i sada šeta tim istim ulicama.

MÜNCHEN, SIJEČANJ 2009.
München, siječanj 2009.Podravka Vegeta prvi puta je u rumunjskoj Vîlcei pobijedila 18. siječnja 2009. godine. No, povratak iz rumunjske zračne luke grada Sibiu do Zagreba bio je dugačak. Nakon slijetanja u Münchenu ostao je čitav dan na raspolaganju u glavnom gradu Bavarske, što je iskorišteno za izlet u grad. Izlet zato što nadzemno-podzemna željeznica od zračne luke do grada vozi oko 45 minuta. Na središnjem münchenskom trgu snimljena je ova fotografija. Ekipi je dekor prekrasna zgrada u pozadini. Ne znamo kako drugi, ali treneri i novinari smazali su nekoliko vrušteva sa senfom i zalili to münchenskim pivom.

OSLO, STUDENI 2008.
Oslo, studeni 2008.Nakon utakmice u Larviku s istoimenim norveškim prvakom (izgubljeno tijesno, 26:27) 9. studenoga 2008. godine, Podravka Vegeta vraćala se poznatim pravcima: autobusom do Osla, odnosno zračne luke Oslo, potom prema Frankfurtu, pa Zagrebu. Vrijeme na aerodromu krati se na razne načine. Na slici vidimo novinare Gorana Čičina-Mašanskera i Ognjena Naglića, potom bivšeg predsjednika, a tadašnjeg člana Uprave Krešimira Mulvaja i trenera Zdravka Zovka u aerodromskom restoranu Kon-Tiki. Norveški pomorski biolog i antropolog Thor Heyerdahl 1947. godine, sa 33 godine starosti, u Južnoj je Americi sagradio splav od balzamova drveta, želeći dokazati da se i prije Kolumba moglo putovati oceanima. Plovio je preko Pacifika 101 dan. Njegova knjiga o tom putovanju čitala se na svim kontinetnima, a splavi Kon Tiki djeca su gradila i u koprivničkim dvorištima, oponašajući norveškog znanstvenika. Zato fotografija iz restorana Kon-Tiki budi uspomene.

OVČARA, LIPANJ 2008.
Ovčara, lipanj 2008.Rukometašice Podravke Vegete 11. lipnja 2008. godine su posjetile Vukovar radi odigravanja prijateljske rukometne utakmice. Tom prigodom obišle su spomen područja grada heroja.

Uz stručna tumačenja stručnjaka obišle su Memorijalno groblje, na kojem je sahranjeno tisuće branitelja Vukovara. Također su upoznale događaje na Ovčari, pogledale Spomen muzej, a na Spomenik golubici na Ovčari položen je i klupski vijenac. Koprivničke sportašice, obilazeći spomen-područja i grad, pokazale su veliko zanimanje za tragičnu ratnu povijest Vukovara.

Na slici je Kristina Franić, koja ovjekovječuje spomen-ploču na zgradi Spomen muzeja na Ovčari.

PAMPLONA, SIJEČANJ 2008.
Pamplona, siječanj 2008.Početkom siječnja 2008. godine Podravka Vegeta sudjelovala je na kvalifikacijskom turniru u Estelli-Lizzara blizu poznatog baskijskog grada Pamplone. Na turniru su pobijedile domaći Itxako, Lepzig i Ormi Patras i ušle u Ligu prvakinja. Rukometašice su stanovale u Estelli-Navaro odakle je i klub Itxako, dok je vodstvo bilo smješteno u Pamploni, mjestu poznatom po trčanju s bikovima uskim gradskim uličicama.

Na slici je spomenik tom ”sportu”, a tehniko Kruno Tkalec pozira pred bikovima bez ikakva straha.

PARIZ, RUJAN 2005.
Pariz, rujan 2005.Dugočasno boravljenje u aerodromskim zgradama zna biti vrlo zamorno. No, rukometašice nikada nisu zbog toga padale u depresiju. Čita se, spava, rješava križaljke, sudoku (Jelčić), a ima mjesta i performansima.

Jednu takvu izvedbu inicirala je u Parizu u rujnu 2005. godine, prigodom odlaska za Madeiru, kapetanica Miranda Tatari (na slici u naočalama). Cure su zaplesale i izvodile bravure na opće zadovoljstvo putnika. Bilo je doista duhovito, bolio je želudac od smijeha.

U ZRAKOPLOVU
U zrakoplovuSlika je napravljena na čarter letu za Dansku. Letova u tu zemlju bilo je puno, a ovaj je bio unatrag 3-4 godine. Nije zabilježeno točno lada u folderima gdje se čuvaju slike. I u zrakoplovu vrijeme se obično krati čitanjem, slušanjem glazbe i spavanjem. Vodstvo i gosti ne jedanput sjeli su u krug i odigrali nekoliko partija belota.

Na dnu slike je HTV-ov novinar Slavko Cvitković u razgovoru s domaćicom zrakoplova i tehničkom potporom čarteru Koprivničancem Ivanom Kolarićem.

SAN SEBASTIAN, SIJEČANJ 2006.
San Sebastian, siječanj 2006.U dva navrata Podravka je igrala s Akaba Bera Berom. Prvi puta boravila je u samom San Sebastianu, a drugi puta, u siječnju 2006. godine, u Irunu. No, slobodno prije podne iskorišteno je za izlet San Sebastianu, gdje je najljepše prošetati uz obalu i gdje se ispod šetališta nalazi plaža u jednom kutku Biskajskog zaljeva Atlantskog oceana.

U šetnji smo naišli na Lidiju Horvat i Svitlanu Pasičnik, očito raspoložene zbog lijepog vremenu, usprkos tome što je bio siječanj. Prigodom prvog posjeta San Sebastianu 2004. godine doživjeli smo i to da je tamo – pao snijeg.

MOST NA TARI, RUJAN 2010.
Most na Tari, rujan 2010.Jedno od težih putovanja je gostovanje u Plevljama u Crnoj Gori, gdje je Podravka Vegeta zadnje dvije sezone igrala u Ligi prvakinja. No, ako je višesatno putovanje autobusom od Podgorice od Plevlja teško, ono je nezaboravno zbog ljepote krajolika.

Zimi su fascinantne planine pokrivene snijegom, a u ostalim mjesecima prekrasna je priroda kada sve ozeleni.

Putovanje u rujnu 2010. godine baš je bilo takvo. Vodstvo ekipe predahnulo je na odmorištu pokraj čuvenog mosta preko rijeke Tare. S lijeva: trener Neven Hrupec, tajnica Ljerka Vresk i direktorica Božica Palčić.

VALENCIJA, SIJEČANJ 2008.
Valencija, siječanj 2008.Podravka Vegeta više puta je gostovala u Španjolskoj i u Valenciji. U siječnju 2008. godine igrala je s Union Ribarrojom u mjestu Ribarroja Turia nedaleko Valencije.

Blizina tog prekrasnog grada omogućuje izlet. Ma koliko god puta došli u taj grad, a Podravka je bila tamo sedam puta, uvijek fasciniraju naranče zimi. U rasadnicima ima plodova i na stablima i podno stabala, a i u gradu su pojedini drvoredi od narančina drveta.

Španjolska, siječanj 2008.Nije čudo što su fizioterapeut Bojan Savić i trener Mato Matijević posegnuli za plodovima. Jesu li samo pozirali, ili su ponešto i ubrali, ostat će tajna.

ŠPANJOLSKA, SIJEČANJ 2008.
Kapetanica Miranda Tatari opet izvodi peroformans. Ovog puta je u pitanju ljubav prema životinjama. Slika je snimljena za vrijeme jednog dugočasnog čekanja autobusa i zabrovanog vozača u jednom mjestašcu nadomak Valencije, u siječnju 2008. godine. Ekipa je isprobala sve da skrati vrijeme, od sjedenja na asfaltu, do obilaska obližnjeg restorana, ali i komunikacije sa životinjama.

Miranda se zaigrala s pesekom.

foto: Ivo Čičin-Mašansker; Goran Čičin-Mašansker