Nakon dočeka koji su rukometašice Podravke Vegete pripremile za igračicu Dejanu Milosavljević, trenericu Snježanu Petiku te tajnicu RK Podravke i tehničku direktoricu ženske seniorske reprezentacije, Ljerku Vresk odlučili smo vidjeti kakav je pogled na europsku broncu deset dana nakon povijesnog uspjeha sada kada su se dojmovi posložili, a glave ohladile te da budemo iskreni nakon što smo im dali prostora da provedu blagdane u miru sa svojim obiteljima. Prva od sugovornica bila je trenerica Snježana Petika, a nastavke uskoro donosimo i s ostale dvije brončane sugovornice.

Vjera u ekipu je nešto što ste vi zasigurno imali cijelo vrijeme, a s vjerom i uz puno rada su došli i rezultati?

Svaki sportaš teži većemu i nada se da može puno napraviti. Mi smo vjerovali u sebe, u te cure. Ja osobno sam bila sigurna da ćemo proći u drugi krug, ali onaj tko kaže da je vjerovao da ćemo mi osvojiti medalju taj bi lagao. To je bila kruna cjelokupnog kvalitetnog rada, druženja, atmosfere u ekipi i u stožeru-rekla je Snježana Petika.

Atmosferu smo osjećali i mi u Hrvatskoj, a jedan dio dobili smo i kroz društvene mreže HRS-a gdje su djevojke svakodnevno radile promociju reprezentacije. Kako je ustvari to izgledalo tamo s obzirom na ovo novo normalno vrijeme i na to da ste ustvari imali maksimalno ograničeno kretanje?

Naravno da je bilo teško, živjeli smo 18 dana pod ograničenjima, od izlazaka iz hotela, ponašanja u dvorani do kretanja općenito. To je sve izuzetno zahtjevno pratiti, što smiješ, a što ne, po kojim zonama je dozvoljeno kretanje, a po kojima ne. Bilo je izazovno za sve, ali moram napomenuti kako su dolazili rezultati tako je sve to bilo puno lakše za izdržati – rekla je Snježana.

Koprivnica je grad rukometa, a isto tako i RK Podravka pronosi njeno ime po cijeloj Europi no ono što možda ni vi za vrijeme igračke karijere niste imali prilike iskusiti morale su iskusiti cure na ovako velikom natjecanju, a to su utakmice bez publike. Kakvo je to iskustvo bilo za djevojke, a i vas iz stožera i organizacije?

Iako je publika veliki vjetar u leđa znali smo se našaliti kako je curama vjerojatno bilo lakše igrati jer one isto osjećaju odgovornost prema navijačima i publici pa je pritisak bio malo manji. Moram naglasiti da je sve bilo kako treba, a na ono na što nismo mogli utjecati nije vrijedilo trošiti energiju. Mi smo se orijentirali na važne stvari i na ono na što smo mogli utjecati – rekla je.

Kakav je osjećaj bio donijeti broncu u Hrvatsku, nije bilo tradicionalno velikog dočeka kao što to Hrvati imaju naviku pripremati za uspješne sportaše i ekipe?

Dočekala nas je jedna grupica ljudi, naravno da je to velik rezultat za hrvatski ženski rukomet i za Hrvatsku kao malu zemlju. Ja nisam od onih koja će zapasti u neku veliku euforiju i po prirodi ne volim medijsku pažnju, ali definitivno je ovo velika stvar za cure i zbog njih je šteta što nisu imale doček kakav zaslužuju – naglasila je i dodala kako se bez sumnje radi o velikom uspjehu.

U buduće se unaprijed moramo pripremiti da ćete nam prirediti još dobrih igara na nacionalnim natjecanjima?

Ja nam želim da ovo ne bude izdvojeni slučaj i da u budućnosti još više vjerujemo u sebe. Mislim da samo moramo i dalje puno raditi, da možemo puno i da trebamo držati glave skupa. Meni je čast da sam bila dio povijesti koja se radila i stvarala i prije, kao igračica reprezentacije, a najveći uspjeh je bilo peto mjesto na europskom prvenstvu, a sada kada je osvojena bronca i napravljen još veći uspjeh sam to iskusila na nešto drugačiji način, u ulozi trenerice – rekla je Petika i prisjetila se igračkih dana.

Za kraj malo neformalnije pitanje, a to su vaši dani u Danskoj. Kako ste provodili slobodno vrijeme između utakmica s obzirom da kretanje izvan hotela nije bilo dozvoljeno?

Mislim da je ovaj dio što su cure odradile bio super jer im je to skrenulo pozornost s utakmica, s tog rukometnog dijela, a mi članovi stručnog stožera smo uglavnom i slobodno vrijeme posvetili analizi utakmica, videima, pripremi taktike. Medicinski dio je odrađivao svoj dio, regeneraciju cura i saniranje sitnih ozljeda, a moram pohvaliti i apsolutno sve suradnike koji su bili na prvenstvu i pokrili onaj organizacijski i komunikacijski dio. Svi smo odlično odradili svoj posao jer bez toga nebi bilo rezultata, ali najveći dio su odradile cure jer su usvajale informacije koje smo im davali i vjerovale u nas kao što smo i mi u njih – zaključila je Snježana Petika kojoj još jednom čestitamo na ovoj vrijednoj medalji i iščekujemo nove uspjehe Ženske seniorske reprezentacije Hrvatske.