TRI TEŠKE UTAKMICE U SEDAM DANA

Kristina Elez i Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-MašanskerPodravka Vegeta i Lokomotiva u četvrtak u 19,30 sati u dvorani na Trešnjevki, Kutija šibica, igraju derbi hrvatskog ženskog prvenstva u rukometu. Utakmica neće dati konačnu odluku o prvakinjama, do nje je još daleko, tek druge godine na proljeće, ali dobtinik iz ove utakmice imat će mirniju zimu, godinu, a možda i cijelu sezonu.

Podravka je održala konferenciju za novinstvo u kojoj su se isprepletale teme o prošloj utakmici s Thüringerom s temama o budućim utakmicama s Lokomotivom i Budućnosti.

KRISTINA ELEZ // NE STVARAMO ZBOG TE UTAKMICE PRESING

Kristina Elez osvrnula se na utakmicu u Njemačkoj:

– U svakom slučaju u Njemačkoj, kao što ste sami mogli vidjeti bila je loša izvedba Podravke, nas cura na terenu. Prvenstveno, nismo očekivali tako snažnu ekipu Thüringera, no loše smo igrale i pale u drugom poluvremenu. Možda nismo vjerovale da se možemo izvući iz minusa i zato smo poklekle u drugom poluvremenu, što je rezultat na kraju i pokazao.

Već u četvrtak je Lokomotiva. Nema puno prostora da razmišljamo o porazima, što je dobro. Mi smo se Lokomotivi okrenuli odmah nakon utakmice, bez obzira što gubiti nije lako, osobito s većom rzalikom. Takav način omogućava nam da fizički i psihički budemo spremnije. Zna se koliko nam znači ta utakmica. Ne stvaramo sebi nikakav presing, na treningu radimo na poboljšanju nekih detalja bitnih za pobjeđivanje.

GORAN MRĐEN // TRI TEŠKE UTAKMICE U SEDAM DANA

Trener Goran mrđen bio je opširniji:

– Ovo je konferencija za novinare za utakmicu s Budućnost, mi smo jučer doputovali iz Nordhausena, a u međuvremenu pred nama je prevažna utakmica s Lokomotivom. Hoću time reći koliko je naporan ovaj tjedna. Ne sjećam se da je bio ikad takav da su u njemu dvije utakmice Lige prvakinja i prvenstvena utakmica s našim izravnim suparnikom za 1. mjesto. To smo znali da će biti tako kad smo išli u Kragujevac na kvalifikacije i jako smo željeli da uđemo u Ligu prvakinja, znali smo raspored i znali smo da će utakmica s Lokomotivom biti između ove dvije utakmice, znali smo i ritam Lige prvakinja, znalo smo u koju ćemo grupu doći, tako da sada nekakvo kukanje nema smisla. Na kraju krajeva draž toga i najveća stvar u klupskom rukometu igrati Ligu prvakinja i osvojiti prvenstvo svoje države. To se sad zbilo u jedna tjedan, ali što je tu je.

Što se tiče Thüringera onako vruće glave teško je biti pametan. Kad smo sinoć došli doma još jednaput sam pogledao utakmicu. Prvo poluvrijeme i nismo bili tako loši, ali ono što smo i napravili nismo realizirali, prije svega sedmerce, dva puta smo se vraćali iz minus 3, jedanput čak i poveli i drugi puta došli na egal i u zadnjim sekundama nisu nam trebala ona dva gola s igračicom manje.

Htjeli smo u 2. poluvremenu sve preokrenuti, pa smo opet promašili neke zicere, dobili lagane golove i onda smo na minus 5-6 počeli srljati, kao: idemo sad brzo stići da ne bude velika razlika. U tom srljanju htjeli smo brzopleto nešto riješiti i onda je to se na kraju otišlo tamo kamo je otišlo. Naše razočarenje je jer smo u Nordhausen došli s uvjerenjem da ćemo napraviti rezultat koji će biti aktivan za uzvrat i koji će nam možda omogućiti da uđemo među tri i nastavimo natjecanje u Ligi prvakinja. Koliko god sada, u ovom trenutku, izgleda da nije moguće, neće biti ni drugim lako. Thüringer pokazuje već unazad dvije godine da tamo gube i veliki favoriti, a i njima je bukvalno jedan gol falio da ne uđu u Final Four. Neću reći da smo ih podcijenili, ali možda smo i mi htjeli nešto više nego što u ovom trenutku možemo. Utakmica je pokazala da možemo kad nam je glava na ”unutra”.
Druga je stvar što smo mi radna ekipa. Ako iza sebe nemamo radni tjedan, nismo zajedno kao što smo bili u pripremama za kvalifikacije, onda se to na nama osjeti. Nismo u ovom sastavi tri godine zajedno pa da možemo izostajati 5-6 dana s treninga a da se to ne osjeti.

ODIGRATI TAKO DA STVORIMO MOGUĆNOST DA U KOPRIVNICI VRATIMO NASLOV PRVAKINJA

– Znali smo sve to i u četvrtak je Lokomotiva u Zagrebu. Nećemo plakati za onim što je bilo, to je tako u sportu: kad se dugo veseliš pobjedi, a onda te lupi po glavi nekakav neočekivani poraz, a ako se dugo plače za porazom, onda će se taj niz nastavljati. Kako je završila utakmica u sedam navečer okrenuli smo se Lokomotivi i zajedno gledali njenu utakmicu Lige prvakinja s Györom zbog toga što nas to prije svega zanima i zato da što prije počnemo razmišljati o onome što nas čeka u četvrtak. Do četvrtka imamo relaksaciju i dva treninga da dođemo k sebi. U ta dva treninga bitno ćemo se pomaknuti i doći u Zagreb spremni da odigramo utakmicu koja će nam u velikom postotku davati nadu i mogućnost da u uzvratu u Koprivnici ovdje vratimo naslov prvakinja. S druge strane ne treba zaboraviti da se, kao i prošle godine, lako može dogoditi da te utakmice ne budu jedine bitne i da ne potjecjenjujemo Hrvatsku ligu, mislim da se svako od nas, mislim na nas i Lokomotivu, može poskliznuti negdje na drugim terenima ako nije pravi.

– Je li Lokomotiva jača ili slabija ove sezone?

– Lokomotiva je jača od prošle sezone. Zašto je jača? Na ustaljenu ekipu dovedene su još tri-četiri igračice koje su reprezentativnog kvaliteta i gledajući sve ove utakmice i prije izrotirano je u 20 minuta 13 igračica. To je način na koji igraju i na taj način drže visoki ritam. Svejedno je hoće li igrati Maja Kožnjak ili Ivana Lovrić, obadvije su iskusne i reprezentatvke, hoće li pivotmena igrati Rajović ili Ježić, isto je, hoće li igrati desno krilo Benko ili Irman, isto je. Na bilo kojoj poziciji gledate to je tako: hoće li igrati Bašić ili Milić, ili Havić. Evo, sve one su u utakmici s Györom ušle do 20. minute i bile u igri. Taj ritam nekad sruši suparnika, nekad poremetiš sam sebe. To je njihova briga, ali broj kvalitetnih igračica povećali su u odnosu na prošlu sezonu. To je najbolja formulacija.

– Prije Thüringera rekli ste da idete ne izgubiti, odnosno što manje, a idete li u Zagreb pobijediti?

– Da. Da! Normalno da idemo tako. Nije sad ovo izjava za konferenciju za novinare, da ne ispadne kukavički i zavijeno u celofan, ne, mi stvarno idemo tamo pobijediti. Štošta se može dogoditi do drugog dijela sezone. Nisu rukometašice strojevi, a i strojevi se kvare. Iza ove utakmice dolazi još dosta utakmica i Lige prvakinja i domaćeg prvenstva. Onda je tu i Europsko prvenstvo. Igračice u reprezentaciju dajemo i mi i Lokomotiva kao i neki drugi klubovi. Prema tome štošta se može dogoditi do tada. Ali, utakmica u Zagrebu može bitno kanalizirati nastavak godine.

NEMA STRAHA NI KOMPLEKSA OD LOKOMOTIVE

– Straha nema, ima li možda kompleksa obzirom na nekoliko zadnjih utakmica s Lokomotivom – pitali su novinari.

– Ne može se kompleks stvoriti tokom jedne godine. Imamo igračice koje su iskusnije u odnosu na prošlu godinu, bez ozira što Lokomotiva ima veći broj iskusnih, ali u 60 minuta odlučuju onih šest koje su u tom trenutku na terenu i ne dolazimo sa strahom i kompleksom. Ako gledamo sportski, mi bi trebali biti rasterećeniji nego oni, oni su doma i oni moraju u ovoj utakmici napraviti rezultat.
Dok smo, recimo, u Nordhausu bili koliko-toliko unutra, glavom, obranom i napadom, Thüringer je puno griješio, bacao lopte u aut, radio probijanja, pucao oko gola, ali kad se odvojio na pet razlike, onda je sve bilo slobodno. Svakome na domaćem terenu, u nekom neizvjesnom rezultatu u situaciji kada je ”moraš”, uvlači se strah. A mi ako dovedemo, a dovest ćemo, u tu situaciju, ni njima neće biti svejedno.

– Je li vam važnije utakmic s Lokomotivom u Zagrebu, ili s Budućnosti u Koprivnici?

– Pa svakako Lokomotiva u Zagrebu. Mi smo htjeli da bude u četvrtak, a ne u srijedu, da imamo dan više, što smo tražili prije kad smo znalo da u tom tjednu moramo igrati tri takve utakmice, a EHF nam je odredio utakmicu u nedjelju, pa ponedjeljak putovanje od 11 sati i kako god sad to izgleda jedan dan je jedan dan, a mi smo ga proveli na nogama. Radije smo tražili jedan dan više do Lokomotive nego do Budućnosti. Samim tim pokazujemo da nam je ta utakmica važnija.

Radi objašnjenja: datume i termine utakmica određuju HTV i EHF. Lokomotiva je imala prednost u biranju, jer se znalo da sudjeluje u Ligi prvakinja, Podravka Vegeta ušla je naknadno i zato joj je pripao ostatak termina.

Utakmicu u Zagrebu sude Matija Gubica i Boris Milošević.