Traktori kod Bojnikovca // Foto Ivo Čičin-Mašansker I to spada u sport. Kad je Podravka Vegeta putovala u subotu na utakmicu u Samobor, kod Bojnikovca promet se na kratko odvijao jednim trakom i uz pomoć semafora. Bez problema.

No, u povratku su proizvođači mlijeka zaposlili policiju, pa je nakon silaska sa autoputa iza Vrbovca promet bio zatvoren prema Križevcima.

Uljudna policajka preusmjerila je Podravkin autobus prema mjestu Špiranec, gdje se na neoznačenim putevima malo i lutalo. Nakon vožnje po uskoj cesti dolazi se do Križevaca.

Dok se vozači pokušavaju snalaziti na neoznačenim putovima, dolaziti kasno na odredišta traktori mirno spavaju na državnoj cesti.

Traktori kod Bojnikovca // Foto Ivo Čičin-MašanskerPa se čovjek pita: što su seljacima krivi kasni putnici koji dolaze u svoje odredište nakon obavljena posla? Ili sportski klubovi koji su hrvatske udruge građana. Ove države, po čijim državnim cestama grupa seljaka ne da voziti.

Ovog vikenda Podravka Vegeta putuje u Rijeku. Trebat će krenuti ranije, jer nikad ne znaš iza kojeg je zavoja traktor, gdje ćeš ući na auto cestu, gdje te čeka mljekarsko reguliranje prometa. Možda nabiti troškove i krenuti dan ranije? Znate onu: poslije kiše dolazi sunce, s njim i sunčan dan. Ovdje je: poslije snijega dolazi traktor, s njim i nered u državi.

Traktori kod Bojnikovca // Foto Ivo Čičin-MašanskerSigurno je da su ljudi i imali i većih problema od ovoga, ali kad bi se navodili svi ti mali problemi, od toga da je zbog zakašnjenja izazvanog blokadom jedna hrvatska državljanka ostala bez posla, jer su seljaci blokirali cestu te iste države, do utvrđenih pijanstva kod traktorista i vođa pobuna dobro ”potperjanih” milijunima kuna potporama i kreditima, a lažu ”sve u šesnaest” da primaju malo, onda bi se shvatilo da je to veliki problem koji treba raščistiti. Pa i u ime onih poljoprivrednika koji problemu pristupaju razumno, a možda se i najvećim galamdžjama kćerka ili sin, unuka ili unuk, njihove sportske nade, voze u nekom sportskom autobusu.

Tekst i slike Ivo Čičin-Mašansker