Nakon što je održan ždrijeb skupina Lige prvakinja za sezonu 2024./2025. uz prijenos na kanalima EHF-a, EHF TV-u te na nekim privatnim televizijskim kanalima saznali smo kako će se Podravka Vegeta u novoj europskoj sezoni natjecati u skupini A s mađarskim FTC-om, francuskim Metzom, rumunjskim ekipama CSM Bucurest i CS Gloria 2018 BN, norveškim Storhamarom, danskim Nykobingom i slovenskim Krim Mercatorom. 

I u ovoj se sezoni na popisu našlo 16 iznimno kvalitetnih klubova od kojih je 9 klubova u natjecanje ušlo s fiksnih pozicija, a sedam na pozivnicu. Konkurencija je bila velika, a ukupno 19 klubova prijavilo se za novu sezonu Lige prvakinja. Osim što je izuzetno atraktivno za publiku, ovo natjecanje donosi minimalno 14 jakih utakmica već u grupnoj fazi i zato je itekako poželjno biti u društvu ponajboljih europskih klubova.

Igra se po sistemu ”round robin” gdje svaka ekipa igra sa sedam protivnika po dvije utakmice, a prva dva tima iz svake skupine idu izravno u četvrtfinale dok dok će ekipe koje ostvare plasman od 3.do 6. pozicije igrati međusobno kako bi pokušale izboriti plasman među osam najboljih ekipa Europe. Dva posljednja tima u svakoj skupini ispadaju iz natjecanja. Početak grupne faze je planiran 7. ili 8.rujna 2024., a posljednje kolo igrat će se 22. ili 23. veljače 2025.

Vijest da se Podravka Vegeta vraća najelitnijem europskom natjecanju nakon dvije godine izbivanja s te najatraktivnije rukometne pozornice prilično je odjeknula. Posljednja je sezona u kojoj se Podravka Vegeta natjecala u Ligi prvakinja bila 2021./2022. U protekle dvije sezone igrale su podravkašice drugo po jačini europsko natjecanje, Europsku ligu iz kojeg su se neki od klubova sada našli upravo u skupini A, a to su norveški Storhamar i danski Nykobing. Upravo su te klubove pod vodstvom trenera Ivice Obrvana podravkašice na domaćem terenu nadigrale i zasluženo došle do četvrtfinala Europske lige. U ovoj sezoni podravkašice očekuje još jači format natjecanja, još jači protivnici i puno intenzivniji ritam natjecanja i veći broj utakmica. Stižu i nova lica u redove Podravka Vegete o kojima smo već pričali, a to su Klara Birtić iz Bietigheima i Mia Brkić iz Metza. Seniorske reprezentativke i igračice koje su bile sudionice Final Foura Lige prvakinja sa svojim klubovima u protekloj sezoni. Redove Podravka Vegete pojačat će i iskusna crnogorska reprezentativka, Sinjanka Matea Pletikosić te hrvatska reprezentativka Kristina Prkačin. Već smo govorili o njima, ali i o igračicama koje su produžile vjernost klubu i koje nastavljaju svoj profesionalni put u dresu Podravka Vegete te će sve one činiti roster najtrofejnijeg ženskog rukometnog kluba u novoj sezoni.

Podravka Vegeta vs Storhamar//foto: Ivan Brkić

Nakon ždrijeba skupina razgovarali smo s trenerom Ivicom Obrvanom i upitali što općenito misli o skupinama, kako komentira da su se u našoj skupini našla dva kluba koja su nam ”svježa” iz prošle sezone Europske lige i koje bi klubove istaknuo kao najveće izazove.

Mogu reći da su skupine otprilike izjednačene, možda je skupina A za nijansu, 5 ili 10% poželjnija ako bi trebao birati i kada bi nas ostavili zadnje i da izaberemo, izabrao bih skupinu A. Svi protivnici su teški i zahtjevni jer to je Liga prvakinja no veliko nam je zadovoljstvo da smo ove godine, sudionici Lige prvakinja. Čestitao bih našoj Upravi na sjajno obavljeno poslu kod lobiranja među velikim brojem ekipa koje su željele sudjelovati u Ligi prvakinja i što smo se izborili i dobili Wild card. Isto tako, zahvaljujem se igračicama, stožeru i svima koji su u protekloj sezoni dobrim igrama omogućili da budemo u konkurenciji za nastup u Ligi prvakinja – naglasio je Ivica Obrvan. 

Trener Ivica Obrvan//foto: Ivan Brkić

Nykobing i Storhamar bili su s nama u skupini Europske lige i može se reći da po iskustvu iz prošle sezone podravkašice znaju da mogu s njima i to su u domaćim utakmicama itekako pokazale. Tu je i Krim Mercator izuzetan protivnik iz naše skupine kojeg itekako poznajemo s obzirom da smo klubovi koji redovito spariraju u pripremnom periodu i rado su viđeni gosti na našem Memorijalnom turniru Josip Samaržij-Bepo. Što o njima misli trener Ivica Obrvan pojasnio je u nastavku. 

Klubovi s kojima smo bili u skupini Europske lige, jako ih dobro poznajemo, pobijedili smo ih kod kuće, Storhamar je na kraju bio i osvajač Europske lige. Samo po sebi ne znači ništa to što smo ih pobijedili i ne znači da ćemo to opet to ponoviti, ali naravno da ćemo to željeti. Maksimalno ćemo trenirati i motivirati se da svaku utakmicu što kvalitetnije odigramo. Svakog protivnika cijenimo i znamo da su jake i da su to favoriti, ali dat ćemo svoj maksimum da napravimo što kvalitetnije igre, a onda ćemo vidjeti kakav će rezultat u pojedinačnim utakmicama i na kraju u skupini biti. O Krim Mercatoru moram reći da je to izuzetno jaka ekipa koja se ove godine dodatno pojačala i doći će na Memorijalni turnir Josip Samaržija-Bepo i ove godine. Imat ćemo još jednu prijateljsku utakmicu i dva zajednička treninga. Samim tim igramo i prvo kolo Lige prvakinja s njima no ove smo utakmice prije dogovorili i nismo znali da će izvlačenje biti ovakvo. Ne vidim u tome nikakav problem, oni su favoriti, imaju puno strankinja no mi ćemo kao i sa svima ostalima dati svoj maksimum – rekao je trener Obrvan. 

Od najizazovnijih ekipa iz skupine A trener je za klupske stranice izdvojio neke koji se možda ipak ističu svojom snagom, ali i nastavio o svojim očekivanjima u sezoni Lige prvakinja koja slijedi. 

To su Metz, FTC, CSM Bucurest i Krim koji su za nijansu ispred, a Storhamar, Podravka, Nykobing, Gloria koja je nominalno osma u skupini je prošle sezone bila treća u rumunjskom prvenstvu s izraženom ambicijom i igrale su Final Four Europske lige. Oni su jaka i snažna ekipa, pojačali su svoje uvjete, dvoranu. Očekuje nas zanimljivih 14 utakmica u kojima ćemo tražiti bodove, dobre igre, skupljati iskustvo za sezone koje su ispred nas. Ja vjerujem da će ekipa koju je ove godine sastavila Podravka publici u Koprivnici pokazati borbenost, upornost i želju te da će se htjeti dokazati protiv svakog protivnika. Trenirat ćemo u tom pravcu kao i prošle godine i uvjeren sam da će igračice dati svoj maksimum na treninzima i utakmicama. Doći će i pobjede ili neka od pobjeda i nekoliko bodova ili više bodova. Zavisi od toga kako se budemo pokazali, a ono što bi me veselilo je da pokažemo da protiv svakog možemo igrati i znam da se ne trebamo nikoga plašiti. Moramo dati svoj maksimum u svim utakmicama, a ako se izgubi da to bude na pošten način i da nam protivnici ne demonstriraju svoju moć na samom početku utakmice nego da pokažemo svoju moć i želju za pobjedom. Ja vjerujem da ćemo mi biti na tom tragu – zaključio je trener Ivica Obrvan. 

Skupine A i B Lige prvakinja sezone 2024./2025.

SKUPINA A

FTC RAIL CARGO HUNGARIA (MAĐARSKA)
METZ HANDBALL (FRANCUSKA)
CSM BUCUREST (RUMUNJSKA)
KRIM MERCATOR LJUBLJANA (SLOVENIJA)
STORHAMAR HANDBALL ELITE (NORVEŠKA)
NYKOBING FALSTER HANDBOLD (DANSKA)
HC PODRAVKA VEGETA (HRVATSKA)
CS GLORIA 2018 BN (RUMUNJSKA)

Konačan raspored utakmica objavit ćemo nakon potvrde od strane EHF-a kad se utvrde sve satnice s televizijama i dani odigravanja te ćemo vas i o tome obavijestiti.