Plakat Michalovce // Foto http://www.iuventa-zhk.chemkostavarena.sk/Podravka Vegeta polako se kompletira, ali u punom sastavu neće biti do kraja kolovoza. Kako slijedi turnir u Slovačkoj, trener Goran Mrđen popunio je ekipu povratnicom s EP juniorki u Šnajolskoj kružnom napadačicom Sarom Šenvlad, pa ekipa sada broji 12 rukometašica. Golmanica Mirjana Milenković ići će na put u Slovačku, ali samo radi treninga i boravka s ekipom, ozljeda se još sanira.

Povratak Sare Šenvald odteretit će malo Dragicu Džono, a i Doru Krsnik, koja je odlično odigrala, osim na sve tri vanjske pozicije i krilu, također i na mjestu kružne napadačice.

U gradu Michalovce u Slovačkoj (40.000 stanovnika) u okrugu Košice, u geografskom kutu između Mađarske i Ukrajine, od 7. do 9. kolovoza održava se 22. po redu tradicionalni godišnji turnir Tomáš Jakubčo u organizaciji slovačkih prvakinja Iuventa Michalovce, sudionika natjecanja u EHF kupu. Osim domaćina i Podravke Vegete sudjeluju i rumunjske doprvakinje i sudionice kvalifikacija za Ligu prvakinja Baîa Mare i mađarski DVSC Debrecen. Debrecen je prošlog tjedna ugostio mađarske prvakinje i sudionice Lige prvakinja (u Podravkinoj grupi) FTC iz Budimpešte (na čijem turniru za tjedan dana sudjeluje i Podravka Vegeta) i izgubio 33:27.

Iuventa-Michalovce-ekipa // Foto http://www.iuventa-zhk.chemkostavarena.sk/Utakmice se igraju u Chemokstav Areni. Podravka Vegeta na put kreće u petak ujutro i dolazi pred večer na prvu utakmicu turnira: u 18,30 sati igraju Iuventa – Baîa Mare.

Koprivničanke svoj nastup počinju u subotu 8. kolovoza: u 10 sati igraju DVSC Debrecen – Podravka Vegeta, a u 16,30 Iuventa Michalovce – Podravka Vegeta. Nakon toga u 18,30 igraju DVSC Debrecen – Baîa Mare.

Turnir će biti zaključen u nedjelju 9. kolovoza u 12 sati utakmicom HCM Baîa Mare – Podravka Vegeta. Prije toga u 10 sati igraju Iuventa Michalovce – DVSC Debrecen. 

GORAN MRĐEN // Trenirat ćemo po turnirima

Podravka Vegeta još uvijek je u fazi fizičkih priprema, radi se na jačanju snage, a u četvrtak trener Goran Mrđen predividio je dva treninga – rukometa.

– Ovaj mjesec trenirat ćemo po turnirima. Stjecanje snage ne možemo preskočiti. Na turnirima nećemo ”ganjati” rezultat, jer treba uigrati nove igračice i nema smisla da iscrpljujemo samo prvu sedmorku. Jasno je da to javnost teško prihvaća – kaže Goran Mrđen.

A činjenica jest da je po ocjeni prisutnih rukometnih stručnjaka, koje smo konzultirati radi stručnog mišljenja, utakmica nekompletne i sa samo sedam dana fizičkih vježbi Podravke Vegete i već utreniranog (mjesec dana) Siofóka bila – dobra, a pružila je uvid u snalaženje novih igračica. Uostalom, Podravka Vegeta priprema se za utakmice Lige prvakinja sredinom listopada i domaćeg prvenstva sredinom rujna. Zato nam je nemoguće davati kategorične crno-bijele ocjene ili ”ubijati u pojam” igračice nakon 30 ili 60 istrčanih minuta na trening utakmici.

– Put koji smo izabrali do nalaženja igre i forme je teži i smatramo da to možemo postići kroz trening utakmice, a osobno smatram da je to kvalitetan put – kaže Goran Mrđen.

O suparnicima na turniru zna se da je Baîa Mare u pripremama za kvalifikacije za Ligu prvakinja, kojima je domaćin. Nama dobro poznata i draga bivša naša golmanica Paula Ungureanu neće nastupiti, ozlijeđena je, ali u sastavu Rumunjski je naša Katarina Ježić te poznate svjetske igračice Allison Pineau i Alexandra Do Nascimento, a iz budućnosti je došla Elena Gjorgjijevska.

U Debreceni igraju i dvije Crnogorke, Jelena Despotović i Bobana Klikovac, dok u Iuventi Michalovce, prema dojavi trenera Nenada Šoštarića igraju domaće rukometašice, ali:

– Iuventa ima i dosta strankinja. LV Chernova došla je iz Lade Togliatti, pivot ukrajinka Preredery došla je iz Rostova, golmanica Alvarez la Fuente Španjolka je i došla iz Nantesa. Od prije je tu i Trehubova, desni vanjski, koja je Ukrajinka, ali je uzela slovačko državljanstvo – kaže Šoštarić.

– Naš je zadatak stvarati ekipu za prvenstvo i Ligu prvakinja, a susreti s 10-ak sudionica Lige prvakinja na ovim turnirima pokazat će nam što nas čeka u listopadu i studenome – zaključio je uoči puta u Slovačku trener Goran Mrđen.

Dodajmo još da će Iuventa Michalovce sudjelovati i na 10. Memorijalnom turniru Josip Samaržija Bepo 21. i 22. kolovoza u Koprivnici, a da se Slovakinje sudjelovale na turniru i prošle godine.