Milošević i Debelić na turniru u Mađarskoj // Foto Ivo Čičin-MašanskerSlovenski doprvak Krim Mercator u dvorani na Galjevici u Ljubljani domaćin je 13. memorijala Vinka Kandije u petak i subotu 19. i 20. kolovoza 2016. Uz Krim sudjeluju i Hypo Niederösterreich (Austrija), Vardar (Makedonija) i Podravka Vegeta (Hrvatska). Vardar je na Final Fouru u svibnju zauzeo 3. mjesto u Europi, a Hypo, Krim i Podravka Vegeta 10. i 11. rujna igraju, svaki u svojoj grupi, kvalifikacijske utakmice LP za ulazak u grupnu fazu Ligu prvakinja.

Raspored 1. dana, petak 19. kolovoza
17,30 Vardar – Hypo Nö
19,30 Krim Mercator – Podravka Vegeta

Raspored 2. dana, subota 20. kolovoza
10,00 Krim Mercator . Hypo Nö
12,00 Podravka Vegeta – Vardar
17,30 Hypo Nö – Podravka Vegeta
19,30 Krim Mercator – Vardar

TURNIRI SLUŽE ZA UIGRAVANJE

Podravka Vegeta odigrala je prošlog vikenda turnir u Mađarskoj na kojem je bilo bitan početak uigravanja nove ekipe s prinovama Gugić, Debelić i Posavec, ali bez ozlijeđene Krsnik. Kako se u Mađarskoj ozlijedila Dežić, u Ljubljanu neće putovati, ali će se vratiti Krsnik.

Treneru Podravke Vegete Goranu Mrđenu nije trebalo puno za sređivanje dojmova s mađarskog turnira, jer slika je bila jasna već na samom turniru.

– Pristup utakmicama bio je OK. Kroz utakmice igra je bila gore-dolje, bilo je dobrih i loših situacija. Njemački doprvak Metzinger stvarno je dobra ekipa i nije slučajno igrao finale kupa EHF-a i doslovice za koju sekundu izgubio naslov njemačkog prvaka. S njima smo igrali dobro, moglo je čak biti da iz utakmice izađemo neporaženi: imali smo zadnji udarac, nismo zabili – rekao je Mrđen uoči novog turnira, za vikend u Ljubljani.

– Što se tiče zadnje utakmice s Békéscsabom raduje me želja i pristup, jer smo bili prilično umorni, ostali smo bez ozlijeđene Dežić, a Debelić s hematomima na kukovima nije mogla igrati dobar napad, obranu je igrala, zatvorila koliko je mogla, ali zapravo kao da, u takvom stanju, nije ni igrala. U utakmicu smo krenuli dobro, pa su nas suparnice stigle, pa smo se odvojili na četiri, završili s tri gola razlike. Pokazali smo volju da ne odustajemo u bilo kojoj situaciji. Ako nam već nije išao napad, držali smo obranu dok nam napad nije došao na svoje. To nam je put kojim kroz ove turnire moramo prolaziti i prije svega u kvalifikacijama u Norveškoj, a onda i u našoj ligi.

PPričuve čekaju rotaciju; s turnira u Mađarskoj // Foto Ivo Čičin-MašanskerMRĐEN: Ne opterećujemo se semaforom

S takvim pristupom ne opterećujemo se semaforom, no sigurno da bi voljeli pobijediti. Ako nešto radimo dobro, a nismo zabili gol, nećemo zbog toga odustati. Moramo doći do neke svoje igre, da vidimo što tko može u obrani, što tko može u napadu i na kojoj poziciji.

Ovaj sad turnir u Ljubljani malo će nam jače otvoriti vrata, samo je važno da smo svi zdravi. U odnosu na turnir u Mađarskoj dolazi nam Dora Krsnik, ali opet, neće biti Dežić. Šteta što nemamo dvije ljevakinje. Na turniru u Mađarskoj u prvoj utakmici s Metzingerom lijepo smo ih koristili mijenjajući ih, malo jedna (Dežić), malo druga (Gugić). I nije bilo loše. Obje su bile opasne i zabijale (svaka po 2). Imamo rotaciju bez obzira na rezultat.

– Što, dakle, još nedostaje Podravki Vegeti?

– Fali nam realizacija, fali nam više koncentracije u situacijama kad je teško. Nedostaje nam malo i prepoznavanje situacija. Ne moramo napad završiti u 5-6 sekundi ako nam je teško, ne moramo trčati u kontru ako vidimo da nam lopta uopće nije pod kontrolom, nego je negdje daleko iza gola. Moramo uhvatiti zraka. Trebamo taktički procijeniti situaciju da ne ginemo i trošimo se bez veze, jer u tom trenutku nećemo ništa moći napraviti koliko god mi trčali, ništa se neće promijeniti.

UIGRAVA SE STALNA ROTACIJA, IZMJENE IGRAČICA

– Slijedi jaki turnir u Ljubljani. Suparnici su Vardar, Krim, Hypo: kako to iskorstiti u vlastitu korist, odnosno za napredovanje?

– U Ljubljani će biti malo tvrđe. Osobito s Vardarom, ali očekujem tvrdu utakmicu i s Krim Mercatorom, domaćini su, htjeti će se pokazati i dokazati, ima i novih igračica koje se hoće pokazati.
Probat ćemo igrati s dosta rotacija igračica. Nema Dežić, nema Papac, igrat ćemo s pet vanjskih, Vidak i Milošević na lijevom vanjskom. Vidak je ostala jedina da tako kažemo klasična lijeva vanjska, a tu poziciju može odigrati i Milošević, a može i Krsnik, a rotirat ćemo svih pet, dakle i Mrđen i Gugić. U prvoj utakmici rotirali smo Džono i Debelić na pivotu i kad su bile svježije bile su opasnije. A kad njih dvije imamo zajedno u obrani, onda, vidjeli smo, dobri smo. No, činjenica je da ih onda stalno obje trošimo. U toj situaciji naizmjence mijenjamo onu koja odigra obranu i napad. I nije to bilo loše.
Najvažnije je da kad dođemo u neku crnu rupu da ta crna rupa što kraće traje, da je što plića, da se ne ukopamo u nju.

Nakon Ljubljane slijedi domaći turnir, 11. Bepov memorijal u Koprivnici (Siófok, Dunaújváros, Ploîesti), a onda 3. i 4. rujna FTC-ov turnir u Budimpešti (FTC, Duslo Šała, Metzinger). Kvalifikacijska grupa Lige prvakinja igra se u Drammenu u Norveškoj 10. i 11. rujna.