Tatari, Mrđen i Živković // Foto Ivo Čičin-MašanskerOcjena dosadašnjih priprema i očekivanja na memorijalnom turniru Josipa Samaržije Bepa, kvalifikacijama za Ligu prvakinja i prvenstvu, bile su teme razgovora s novinarima na na presici uoči Bepova turnira, a razgovarali su direktorica Podravke s.d.d. Božica Palčić, trener Goran Mrđen, kapetanica Podravke Vegete Miranda Tatari i Jelena Živković.

– Zadovoljni smo kako smo odigrali turnir u Dunajújvárosi. To je bio radni turnir na kojem smo željeli nešto probati i s tim smo dobrim dijelom zadovoljni. Onaj drugi dio treba još popraviti, uigrati. Počeli smo tražiti igru u obrani u situaciji kad se mijenjamo obrana-napad ili kad se ne mijenjamo, i što činiti kad su u nekoj varijanti igračice na više pozicija – uvodno je rekao tener Goran Mrđen.

– Što se tiče postignutih rezultata, vjerovali smo da ćemo pobijediti domaćina, ali okolnosti su bile takve da nismo, no mi smo tu utakmicu odigrali dosta dobro. A zbrojeći ukupno: za taj vikend, petak, subota, nedjelja, imali smo trening s Érdom, koji je bio na jačini utakmice, dvije smo utakmice odigrali u subotu, jednu u nedjelju. Dosta veliki, neću reći napor, ali angažman.

SADA JE SVE PODREĐENO ULASKU U LIGU PRVAKINJA

Goran Mrđen je nastavio:

– Mi smo u fazi u kojoj radimo i fizičke pripreme i tehničko-taktičke vježbe i trenutno smo, s obzirom da u petak već igramo novi turnir, kao studenti kojima za ispit fali još jedan dan. U ovoj fazi tek smo negdje na pola. Nastavit ćemo treninge u društvu jakih, pa ćemo u četvrtak trenirati u Koprivnici s Budućnosti, koji će nam dobro doći u taktičkom dijelu. Naš je cilj od početka priprema bio da dođemo u optimalnu formu kad su kvalifikacije za ulazak u Ligu prvakinja. Do toga ima tri tjedna. To je dovoljno vremena za nešto napraviti, a s druge strane na našem turniru uvijek želimo izgledati dobro. Koliko god ”to još nije to” imamo obavezu da izgledamo dobro, odnosno što bolje možemo u ovom trenutku, a isto tako da nastavimo ono što smo radili prošlog vikenda u Mađarskoj, trenirati i uigravati ekipu.

MRĐEN: DOSAD JE GRO EKIPE IMAO ZAVIDNU MINUTAŽU

Goran Mrđen // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Novinar je zanimalo koliki će fond igračica trener koristiti?

– Činjenica je da ako hoćemo nešto uigrati, teško je to učiniti s puno igračica u jednom turniru. Ima prijateljskih utakmica za to. Sigurno je da je gro ekipe, što smo vidjeli u Mađarskoj, osim 3-4 mlađe igračice, imao zavidnu minutažu. Objektivno, ako hoćemo osvojiti turnir koji je kvalifikacija za Ligu prvakinja, dvije utakmice u dva dana, sigurno da je teško s manjim brojem igračica. Mi smo u Mađarskoj vrtjeli pet vanjskih. Matematički, ako u utakmici upotrijebite četiri vanjske igračice, to je pet varijanti. Pet varijanti u 60 minuta je teško uigrati. Zato služe turniri da isprobamo.

– Koga smatrate favoritom na Bepovom turniru?

– U ovom trenutku Budućnost je kandidat za osvajanje Lige prvakinja, među tri-četiri je najbolje europske ekipe. U pripremama smo dobro pogodili. Igrali smo s Györom koji je prvak Europe, Budućnost je kandidat za to mjesto. Nadamo se da ćemo u kvalifikacijama pobijediti Byasen i doći do Mitdjylanda, koje je igrao Final Four Lige prvakinja, pa ćemo nakon svega toga vidjeti gdje smo.

– Ima li ozlijeđenih igračica?

Trener je kucnuo po stolu, pa po glavi i rekao:

– Nema. Teško bi bilo raditi kada se netko ozlijedi, kada ga nema 4-5 dana, pa kad se vrati opet to više nije to. Igrati se mora, strijepiš do kraja da se nešto ne dogodi, ali eto…

I opet kucne Mrđen o stol, pa o glavu.

PALČIĆ: IGRAČICE SU DOBRO FIZIČKI PRIPREMLJENE

Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– To s povredema povezano je i s fitičkom pripremom – dodala je direktorica Podravke s.d.d. Božica Palčić – Zato smo i angažirali trenera za fizičku pripremu Alena Maroševića i koliko vidimo dosad, cure su dobro pripremljene. S druge strane, što se tiče turnira u Dunaújvárosi, kojeg sam odgledala, baš sam zadovoljna. Atmosfera u ekipi, atmosfera oko ekipe, atmosfera unutar stručnog stožera (novi je u njemu trener vratarki Goran Trajkovski, op. ur.), sve je jako dobro, to me veseli i voljela bih da na takvoj razini odemo i u Kragujevac, gdje nam je jako važno da se plasiramo u Ligu prvakinja. Zadovoljna sam, jer smatram da tako treba izgledati ekipa Podravke kad igra za Podravku. Prije svega tu je jako veliki doprinos Mirande Tatari kao kapetanice.

TATARI: POZITIVNA ATMOSFERA PRAVI JE VODIČ DO POBJEDE

Miranda Tatari // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Miranda Tatari je potvrdila direktoričine riječi:

– Sve što je rečeno – da, tako je stvarno bilo, tako djelujemo. Pozitivna atmosfera je pola rezultata i pravi je vodič do pobjede. Ne lažna dobra atmosfera, nego iskrena. Rekla sam curama da dugo, dugo godina nije bila takva atmosfera u ekipi Podravke. Nitko ne govori nešto ”iza”, nitko ne ”kvoca”, nitko ne iskače, sve su djevojke prilagodljive. Ta atmosfera zapravo su dobra igra, dobar dojam, karakter koji pokazujemo. To je jako bitno za ono za što se spremamo, a to je: nema odustajanja, kraj utakmice je tek kad sudac odzviždi zadnju minutu, zadnju sekundu. To je ono što veseli. To više nije ono što se znalo događati da kad dođemo u ”crnu rupu” na minus dva gola, mi odemo na minus šest-sedam, pa se ne bi više vratili. Mi smo u Mađarskoj bili na minus četiri, pa smo došli na egal, pa opet u minusu, pa bi se opet vratili. Imali smo kvalitetnu formu i silnu dusciplinu. Naravno da nam još puno toga nedostaje, još uvijek se tražimo i u napadu i u obrani, ali veseli to što iz utakmice u utakmicu, stepenicu po stepenicu rastemo. Uvakom slučaju bolje nego da smo gore-dolje, gore-dolje. Nadograđujemo se.

Normalno je da želimo osvojiti svoj turnir, to se podrazumijeva. Kako bude, bude, mi imamo svoje zadatke, uigravanje u obrani i u napadu i ako bude sve OK možda i osvojimo turnir. Favorit je Budućnost, bez sumnje, ali mi ćemo nastojati svaku utakmicu dobiti.

Kakav je osjećaj igrati protiv bivših suigračica?

– U rukometu je puno transfera. No, teren je teren. I na terenu su protivnici. Nije važno ime i prezime. Van terena to je druga stvar, ali na terenu u 60 minuta utakmice – ne poznajemo se!

ŽIVKOVIĆ: OSJEĆAM SE LIJEPO KAD IGRAM S MIRANDOM

Jelena Živković // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Jelena Živković, usprkos mladosti, ima iskustva u više klubova i tako izgrađuje svoj rukometni lik iza koga već sada stoji i djelo (svjetsko srebro), a razmišljanja o igri su joj pozitivna.

– Htjela bih se nadovezati na ovu temu prijateljstva-neprijateljstva. Ja sam inače promijenila jedno pet-šest klubova, i non-stop igram protiv igračica s kojima sam igrala u drugim klubovima i u reprezentaciji. I kad ćemo u petak igrati s Budućnosti s druge strane će biti igračice s kojima sam svima igrala, Draganom Cvijić igram u reprezentaciji već 10 godina, ali nema tu mislosti. Evo i Cvijić i Lekić igraju zajedno u reprezentaciji, pa se pobiše na Final Fouru. Ne gledamo mi njih kao neprijatelje i kao nekog koga treba tući ili ozlijediti. Jednostavno sportski, onako muški, tu i tamo slučajno se dogodi da se netko ozlijedi, ali nitko to ne zamjera. To je sport, to je rukomet, nije balet.

– Došla je Miranda i s njom je to nova najska linija. Kako ti je igrati u toj novoj situaciji?

– Uz Mirandu tu je i Kike Franić. S obzirom na prošlu godinu mnogo mi je lakše. Ne kažem da je netko bio loša igračica ili manje kvalitetna, ne želim upirati prst u nekoga, ali jednostavno mislim da sam prošle godine morala mnogo više razmišljati, razvijati napad, pokušavati što ćemo i kako ćemo. Sad je puno lakše, jer je Miranda iskusna igračica i ona nas može mnogo naučiti svemu i uz nju možemo otići stepenicu gore. Bit će puno lakše. Nema problema što se tiče dogovora ”uradi ovo za mene, ja ću za tebe”. Osjećam se lijepo kad igram s njom, jer k’o što bih ja napravila za nju, sigurna sam da bi i ona napravila za mene, znači glavu bi podmetnula da mogu pucati i dati gol.

Dodala je nešto o taktici:

– Najteže je uigrati bekovski sastav. Mislim da je to bilo dobro u Dunaújvárosi. Povećana je suradnja s linijom, jer moraju svi igrati, i krila i pivotmeni. Za pobjedu je to preduvjet: da se otvori sa svih strana, da se tvara prilika za šut i jedino tako može biti bolje i još ljepše izgledati ono što radimo na terenu.

PODRAVKU VEGETU ZOVU NA SVE STRANE

Podravka Vegeta je s novim sastavom na cijeni. Zvao ju je i Férencvároš na svoj turnir, Vardar, Baîa Mare, Krim, igrala je na poziv Györa, zvao je Érd na zajednički trening, jedna od najboljih europskih ekipa, Budućnost, dolazi na trening u Koprivnicu i poziva Podravku Vegetu na sparing u Podgoricu u rujnu, ali nažalost nema termina.

– Uz takvo poštovanje i ciljevi ne bi smijeli biti mali?

– Postavili smo cilj osvojiti kup i prvenstvo. Za to imamo moć i snagu. Sigurno ćemo biti ozbiljan suparnik. To nam je glavni cilj, nakon kvalifikacija, treba biti oprezan i s vjerom u sebe. Jer, u Hrvatskoj ligi svatko se može poskliznuti. Liga se igra dvokružno, nema play offa i u principu moraš sve dobiti i biti bolji u dvije utakmice s Lokomotivom. Po kvaliteti klubova, to je tako. To su važne utakmice. Prva s Lokomotivom je u listopadu u Zagrebu, na proljeće u Koprivnici – rekao je Goran Mrđen – Kalendar će biti zgusnut. Moramo se pripremiti za ritam koji će doći. A moguće da stalnu bude subota-srijeda.

I završno dodao:

– Što se tiče našeg turnira, Budućnost ima naveći rejting. Ali ako hoćemo nešto napraviti, a hoćemo, ako želimo igrati Ligu prvakinja, a želimo, ako imamo glavu i rep, onda moramo pobijediti. Jer ako i uđemo u Ligu prvakinja, opet smo u grupi s Budućnosti. Dakle, već sada moramo vidjeti što možemo.

Nakon turnira iduća stanica – prvenstvo.

Palčić, Tatari, Mrđen, Živković // Foto Ivo Čičin-Mašansker