Golmanska ekipa // Foto Ivo Čičin-MašanskerU subotu 15. studenoga u 17,30 sati u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici igra se utakmica 5. kola B grupe Lige prvakinja između Podravke Vegete i Thüringera. U povodu toga u klubu je održana konferencija za novinstvo na kojoj su govorili direktorica Božica Palčić, trener vratarki Goran Trajkovski te golmanice Mirjana Milenković, Antonia Jukić i Ivana Kapitanović. No, teme su bile dosta široke i zanimljive. Osim o Thüringeru razgovaralo se o radu s golmanicama, rivalitetu golmanica, proračunima u Ligi prvakinja.

GORAN TRAJKOVSKI VJERUJE U POBJEDU, PA I PROLAZ DALJE

U cilju predstavljanja svih trenera, njihova posla klub je odlučio predstaviti Gorana Trajkovskog, koji trenira sve Podravkine golmanice, a činilo se zgodnim da uz njega budu i sve tri golmanice Podravke Vegete. Pitanja na presici od više su novinara. Prvo pitanje bilo je upućeno njemu:

– Hoćemo li pobijediti u subotu?

– Ja mislim da hoćemo! Igramo doma, nemamo se čega bojati. Thüringer je ekipa koja nije na razini tipa Vardara ili Budućnosti, istodobno igraju tešku ligu kao i mi i zbog toga isto kao i mi imaju problem. Imamo taj ”dug” prema njima iz Thüringera gdje smo izgubili 13 razlike. Mislim da ih možemo pobijediti i da taj rezultat iz Njemačke nije realan. Odigrat ćemo protiv njih puno, puno bolje i ostvarit ćemo prvu pobjedu u Ligi prvakinja.

– Je li se još nadate prolazu?

– Uvijek se nadamo prolazu. Dok god se igra, vjeruje se u pobjedu i u prolaz. Bit će teško. Razliku od 13 golova je vrlo teško stići, ali najbitnije je pobijediti. Dakle, ne previše gledati na razliku, treba ići pobijediti, a onda razlika dolazi sama po sebi. Ako to povremeno bude otišlo na 6-7, a ja se nadam da hoće, onda imamo šansu. Ako ne, onda je bitno da idemo samo na pobjedu. To je najbitnije u svemu tome.

– S obzirom na utakmicu s Vardarom, gdje se pokazao umor, hoće li biti dovoljno snage?

Zagrijavanje vratarki u Skoplju // Foto Ivo Čičin-Mašansker

– Mi smo znali što nas čeka kad smo ušli u Ligu prvakinja i znali smo za taj tempo. Ali taj tempo imaju i drugi, osobito Thüringer. Vardar i Budućnost nemaju taj tempo, jer sada nemaju ligu. Thüringer ima ligu, muku muči s ozljedama. Ne treba se žaliti, treba igrati, pobijediti i sve napraviti da se to ostvari. To je moje mišljenje, to je i mišljenje glavnog trenera. Umor je prisutan, ali ponajviše u glavi. Moramo se izdići iznad toga i jednostavno pregristi i ići na pobjedu. Znamo da nam između utakmica Lige prvakinja dolaze teške prvenstvene utakmice, nadamo se da će biti manje umora, a rotacijama igračica, treninzima koji su pred nama, pokušat ćemo spriječiti daljnji umor, da se što manje osjeti.

– Na koji način ste trenirali, na putu je izgubljena cijela jedna noć. Kako ste se relaskirali?

– U ponedjeljak, nakon povratka s puta bio je regeneracijski trening masaža-sauna-led, u utorak ujutro su trening imale pojedine igračice, a poslije podne, pred utakmicu sa Zelinom, imali smo normalni trening, uz snimku i sve ostalo što ide uz to. U četvrtak i petak će biti vjerojatno po dva treninga, ali jutarnji trening neće biti u dvorani, već će isto biti regeneracijski, izvan terena.

TRAJKOVSKI // SVE TRI GOLMANICE RADE SUPER

– Kao trener golmanica, kako ste zadovoljni njihovom formom?

– Ići ću redom. S Antonijom Jukić sam prezadovoljan. Ima puno strpljenja, čeka, a ono što je dočekala branila je odlično i za nju imam lijepe riječi hvale i neka se bori i trudi, trenira. Mislim da je Mirjana Milenković u formi. To je pokazala na zadnje dvije-tri utakmice, pogotovo sada protiv Vardara, a odlična je bila i s Osijekom i sa Sesvetama. U formi je.

Sve tri golmanice rade jako dobro, njihov angažman je super. Kod Ivane Kapitanović moramo malo čekati, strpljivo čekati. Prošla je teško ljeto sa Svjetskim juniorskim prvenstvom, nije imala nakon toga slobodno ni sedam dana do početka priprema. Odlično je branila na tom prvenstvu, puno smo radili, ona je, naime, već dvije godine samnom, a već sedam godina ima to ljeto praktički u punom pogonu. To je za jednu mladu golmanicu veliko opterećenje. A očekivanja svih nas od nje su jako velika. Zato te oscilacije dolaze češće. No, mi smatramo da smo na dobrom putu, a vrijeme će pokazati je li to dobar put. To je moje mišljenje.

A što se tiče samog rada, cure rade fantastično. Tu nema nikakvih pogovora.

Golmanice poziraju u Skoplju // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Golmanice poziraju i na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker

A ŠTO KAŽU GOLMANICE O TRENINZIMA, FORMI I TRENERU

– A kako si, Mirjana, ti zadovoljna s trenerom?

– Mislim da smo sve tri jako zadovoljne. Pošto prošle godine nismo imale trenera golmana, ove godine puno ozbiljnije radimo i, naravno, trebao je neki period da se taj rad isplati. Ivana već dulje vremena radi s njim, meni je ovo prva godina, kao i Tonki. Mislim da, kako dani i mjeseci prolaze, da je njegov rad s nama sve vidljiviji, tako da mislim da smo sve tri zadovoljne s njegovim radom.

– A kako si zadovoljna svojom formom?

– Naravno da igračica nikad ne može do kraja biti zadovoljna trenutnom formom. Uvijek može bolje, može više. Sve mi igračice možemo pokazati u prvenstvu i u subotu pokazati mnogo bolje i mnogo više nego što smo pokazivale ranije.

– Koliko je konkretno Thüringer drugačiji doma ili vani?

– Mislim da nije realno stanje stvari naša utakmica u Njemačkoj. Nije realan rezultat i smatram da nisu kvalitetnija ekipa od nas. Jako mi je žao što je utakmica završila na minus 13. To je trebalo biti mnogo, mnogo manje. Ne mogu sada raspravljati što je razlog tome, ali svakako u subotu možemo odigrati jako kvalitetnu utakmicu, jer smo pokazale da možemo dobro odigrati s mnogo kvalitenijim ekipama nego što je Thüringer.

Ja u subotu očekujem punu dvoranu. Ovim putem pozivam sve navijače da dođu i da nas podrže i ne sumnjam da ćemo možda odigrati najbolju utakmicu uopće.

Antonia Jukić // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Antonia, je li teško čekati?

– Pa nije mi teško. Imam strpljenja i samo čekam svoju priliku. Inače, super mi je trenirati i super se slažemo, odlično radimo, tako da će trud doći na naplatu.

Božica Plačić se ubacila:

– Inače, Mirka i Antonia su na putovanjima cimerice.

Došla je na red i Kapi, Ivana Kapitanović.

– Kako se ti osjećaš u tom razdoblju oscilacija mlade igračice?

Ivana Kapitanović // Foto Ivo Čičin-Mašansker– Razumljive su oscilacije, a sama sebi to i ne želim priznat’, jer od sebe očekujem puno više. Sigurno je da to ima veze, to je puno godina zaredom bez imalo odmora. U sedmom mjesecu moram biti u top-formi dok se druge odmaraju. Onda malo padnem u formi, pa se pri kraju opet dignem. Ne mogu formu održati cijelu godinu, ili dvije-tri zaredom, to je nemoguće. Ali mi super radimo. Meni je žao, ja bih htjela svaku utakmicu biti najbolja, najbolje braniti, ali jednostavno tijelo ne da. No, mislim da bi trebalo biti sve bolje i bolje, da bi se i ja trebala počet’ dizat’ i mislim da hoću.

A nas tri se dobro nadopunjavamo, da je to najbitnije, jako dobro surađujemo, radimo i mislim da neće biti loše i o tome ne treba brinuti.

Nastavak koji će biti možda u Ligi prvakinja, možda u Kupu kupova znači svakom slučaju ostanak u Europi. Bit će još utakmica, bit će još prilika.

TRAJKOVSKI BRINE I O MALIM, MLADIM GOLMANICAMA

Goran Trajkovski trenira i golmanice mlađih uzrasta.

– Da, u Školi rukometa radim s golmanicama druge i treće ekipe i to mi je veliko zadovoljstvo. Obožavam to raditi. Gušt. Ponajviše to radim iz gušta i volim raditi s mlađim kategorijama, i u svim klubovima u kojima sam do sada bio, isto sam to radio. Nije mi problem održati dva do tri treninga tjedno s njima. Isto to radim i u reprezentaciji i u juniorskim i kadetskim sam radio i u buduće ću to raditi. Ponavljam, to mi je veliko zadovoljstvo. Već imam planove i ponudu HRS-a da se iz A selekcije spustim u mlađu kategoriju da počnem od početka. Sad mi je peta godina u A selekciji i mislim da je vrijeme da počnem od osnove pa prema gore. To je moja ponuda, a vidjet ćemo što će biti.

KOL’KO PARA, TOL’KO I MUZIKE // PRORAČUNI DIKTIRAJU PLASMAN

Mnogi kažu da je Podravka slaba, da nije osvojila ni bod u Ligi prvakinja, zanemarujući činjenicu da je uspjela u Ligu kvalitetno ući kroz kvalifikacije i da igra u super jakoj grupi, s dva pretedenta na naslov europskih prvakinja, jednom ekipom kojoj je gol manjkao da bude u Final 4 prošle sezone i da igra protiv proračunâ bez granica s domaćim limitom, koji ne dozvoljava poboljšanje kvalitete ekipe.

A pitanje za direktoricu Božicu Palčić bilo je:

– U odnosu na druge klubove gdje je Podravka?

– Nama je primarni cilj na početku sezone bio da uđemo u Ligu prvakinja. Znali smo u koju grupu dolazimo i bili smo svjesni da i Budućnost i Vardar, osim što imaju veći proračun, da su bolje ekipe, imaju kvalitetnije igračice, jednostavno – teško se s njima nositi i igrati.

Moja očekivanja su da u subotu pobijedimo Thüringer. Nije mi toliko važno da stignemo tih 13 razlike, mada bi bilo lijepo, ali trebamo se fokusirati na to da utakmicu dobijemo, pobijedimo. Jedan razlike – jedan ralike! Mislim da smo to dužni i prema navijačima i prema EHF-u, da zadržimo renome prema Europi koji imamo, da ne ostanemo ekipa bez i jednog boda u Ligi prvakinja.

Božica Palčić // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Sada, kada Liga prvakinja polako ide kraju, možda se čini da je bolje da smo igrali Kup kupova, ali bez obzira na sve i na ovaj poraz od 10 razlike i na onaj od 13 razlike, mislim da je dobro da igramo Ligu prvakinja, jer smo prisutni, na televiziji smo, važno je to za našeg sponzora. A mlađim curama, koje nemaju toliko iskustva, to je jedno iskustvo više, a rezultat i zauzeto mjesto u grupi možda nije realno, možda smo mogli biti i treći, no još su dvije utakmice i sve je moguće. Teoretski izgledi još uvijek postoje. Ne treba se predati do zadnje utakmice, do zadnjeg zvižduka i sigurno se nećemo predati, jer imamo srce, glavni logo našeg sponzora, srce do kraja. Ja vjerujem u naše srce i vjerujem da će dati sve od sebe da u subotu dobijemo, pobijedimo u utakmici, pa ćemo vidjeti s Budućnosti. Na kraju je sve moguće.

Što se tiče proračuna, ne znam koliko imaju druge ekipe, jer nikad nitko ne govori otvoreno o svojem proračunu, ali, neslužbeno, mi imamo jedan od najmanjih proračuna u Ligi prvakinja. No, mi imamo svoju viziju i mislim da dobro funkcioniramo s obzirom na svoje mogućnosti. Najlakše je kad imaš puno novca, onda je super: kupiš sve najbolje igračice, imaš super uvjete. Puno je teže kad nemaš puno novca, a htio bi održati viši nivo. Onda je puno teže. Ali trudimo se i želimo dati sve od sebe da budemo što bolji.

A kako kao bivša igračica gleda na to da ipak možda neke igračice su ostale dužne u ovoj sezoni Lige prvakinja?

– Jesu dužne. Imat ću sastanak sa curama, da čisto malo porazgovaramo. Ne u smislu toga da ih kritiziram, već da porazgovaramo otvoreno. Mislim da su neke cure ostale dužne dati puno više, ali tu su još dvije utakmice, pa mogu to poljuljano povjerenje u njih vratiti u te dvije utakmice.

PROMAŠENI SEDMERCI // ŠTO JE RAZLOG

Prelaz na drugu temu resice za golmanske strunjake i golmanice.

– Ove sezone svjedočimo jednom pomalo nevjerojatnom nizu promašenih sedmeraca. Kako to tumače iz svog ugla golmanice?

Ubacio se trener Trajkovski:

– To je posljedica analiza. Svi radimo analize. Sedmerci, što su promašeni na utakmici s Vardarom, čista je posljedica analize. Mi znamo Suslinu, ona je izvrsna golmanica, znam pouzdano da je u razgovoru s pojedinim igračicama iz Vardara analizirala nas do tančina. Točno se na njenim reakcijama vidjelo da je išla na te udarce ciljano. A mi smo, pak, nju isto tako snimali i vidjeli smo da, recimo, ”tanka” u tome što ima širi stav, međutim, kako je i ona nas analizirala, ona je svoju manu pretvorila u prednost. A to je njezino iskustvo.

A za ove druge utakmice, ne znam. Možda psihološki problem nekih igračica.

Mirjana Milenković // Foto Ivo Čičin-Mašansker

Božica Palčić kao bivša igračica ima svoje mišljenje:

– Mislim da je pucanje sedmeraca nadmetanje u tome tko će biti lukaviji, golmanica ili izvođač. I to je nadmudrivanje.

– Čisto nadmudrivanje – kaže Trajkovski.

– Da, čisto nadmudrivanje i to više na strani golmanica – nastavlja Palčić, a Trajkovski potvrđuje:

– Golmanica je u prednosti. Zato što nema što izgubiti. Igračica je pod pritiskom više nego golmanica. Iskustvo prevladava i dobra reakcija golmanice vrlo je bitna u tom slučaju. Mi se isto tako dogovaramo. Nekad pogodimo, nekad ne. Ali na prvi sedmerac idemo ciljano. Tako smo se dogovorili, pa što bude.

Golmanice nisu ništa rekle.

Pa, dobro. To je taktika i psihologija. No, dajte Thüringeru zabijte prva tri sedmerca, pa ćemo lakše dalje. Ima tko pucati, od Živković do Vidak.

Poziv gledateljima: vidimo se u dvorani, zaslužili ste dobru utakmicu, jer ono kako ste navijali na utakmici s Vardarom nikad nećemo zaboraviti. Hvala vam unaprijed za ovu subotu. Čekamo vas.