Presica pred utakmicu s LarvikomPrvi vidljivi znak i akcija uz utakmicu 4. kola Lige prvakinja Podravka Vegeta – Larvik (subota, 29. listopada u 18 sati) bila je podjela 400 ulaznica na Tin baru u Podravki, što su u kratkom vremenu u četvrtak prije podne obavile rukometašice Podravke Vegete.

 

Marijeta Vidak dijeli ulaznice na vrijeme gablecaNakon toga u klupskim prostorijama održana je konferencija za novinstvo, na kojoj su o očekivanjima, Larviku i Podravki Vegeti govorili trener Neven Hrupec, igračice Nikica Pušić-Koroljević i Anita Gaće, ali i bivša igračica, koja se naigrala s Larvikom, a sada direktorica Božica Palčić. Tehničke detalje iznijela je tajnica Zlatica Rušak.

Pa krećemo upravo od tih detalja, jer će to najviše zanimati posjetitelje.

PRVIH 100 – MAJICE, SVI – PLJESKALICE ZA NAVIJANJE

Sto gledatelja koji prvi uđu u subotu u dvoranu dobit će za tu prigodu pripremljene crvene majice s klupskim oznakama. U majicama Čokolina višebojca bit će klupski dječji i omladinski pogon. Gledatelji će, po uzoru na ”danski model” navijanja, viđen na utakmici u Viborgu, pronaći na sjedalicama kartone koji, kad se saviju, stvaraju pljeskalice kao neopasan navijački rekvizit.

Larvik neće imati navijača, na listi putnika je samo 14 igračica, stručno vodstvo i vodstvo kluba, ukupno 20 osoba. Europske prvakinje sletjele su u Zagreb oko 13,30 sati. i do nedjelje ujutro borave u Koprivnici. Norveška nije imala kvalifikacijske utakmice za EP, jer je europski prvak, a to su mahom igračice Larvika. Bolji uvjeti za pripremu. Eto, norveška ekipa-reprezentacija dolazi u Koprivnicu. Za hrvatski sport i rukomet posebno, to je vrhunski sportski doživljaj.

Zaposlena je i Marta ŽderićU kafe baru u dvorani opet će biti promocija Carlsberga uz DJ-a.

Besplatne ulaznice (tiskano ih je 2000) mogu se podići na Tin baru u Podravki, recepciji hotela Podravina i u klupskim prostorijama. Vrijede stalne i počasne ulaznice, kao i klupske članske iskaznice.

TRENER NEVEN HRUPEC: MORAMO REGENERIRATI EKIPU

Na presici je najviše vremena dobila struka. Prvi je bio trener Podravke Vegete Neven Hrupec:

– Pripremamo se. Čekamo tešku utakmicu, možda jednu od najtežih što smo ih igrali zadnjih godina u Koprivnici. Ali imamo čast biti na velikom sportskom događaju, dolazi prvak Europe. To nije mala stvar. Velika je to stvar ne samo za Podravku i Koprivnicu, nego i za cjelokupni hrvatski ženski rukomet. No, to je i utakmica u kojoj Podravka Vegeta traži dva boda. Bit će nam jako teško, ali mislim da će cure ostaviti srce na parketu. Probat ćemo ostati koncentrirani i obaviti sve što treba, da pokušamo dobiti utakmicu.

Podravka Vegeta ima zdravstvenih problema i problema sa zgusnutim rasporedom, ali, kaže Hrupec, nekako se uspjelo ”pregrmiti” dva kola prvenstva, a nada se da će zdravstvena služba i fizioterapeut Bojan Savić sanirati, prema Hrupecovoj ocjeni, manje ozljede.

– Nadam se da će sve to porješavati i da će djevojke utakmicu dočekati spremne. U ova dva dana još ćemo pokušati ekipu regenerirati, više se posvetiti taktici, i Larvik ćemo dočekati spremni.

Neven HrupecHrupec je pojasnio razlog ozljedama.

– Sigurno da nam nije odgovarala reprezentativna akcija, ali ona je bila obavezna, i tu je Larvik sigurno u prednosti. Ne možemo se s njima mjeriti, jer su Norvežanke osigurale Europsko prvenstvo i nisu trebale igrati kvalifikacije. Sve ostale reprezentacije su igrale, a one su imale dva tjedna odmora, odnosno priprema za utakmicu. Naše cure su odmah poslije Viborga imale dva velika putovanja, i bez obzira na kvalitetu suparnika, Italije i Slovačke, koju ne treba podcjenjivati, to je sigurno bio veliki napor, jer rade na tri kolosijeka. Miranda Tatari vratila se iz reprezentacije s ozljedom leđa. Nikica Pušić-Koroljević zaradila je u Puli ozljedu mišića, kao rezultat velikog umora. Petković ima ozljedu skočnog zgloba. Nadam se da će do utakmice biti OK.

KRILA ĆE VISOKO LETJETI

Hoće li krila visoko letjeti bilo je pitanje za lijevo krilo Nikicu Pušić-Koroljević i za desno Anitu Gaće.

NIKICA PUŠIĆ-KOROLJEVIĆ: IGRATI STRPLJIVO, NE BRZOPLETO

Nikica Pušić-Koroljević– Ja se nadam da hoće. Vrlo visoko – našalila se Nikica mPušić-Koroljević – Htjela bih naglasiti da je stvarno u našoj grupi sve moguće i da nam je jako bio bitan i važan bod iz Viborga, prvenstveno što nas je ostavio u utrci za ostanak u Europi. Bitan je i za naše glave i naše samopouzdanje. Sada vidimo da se može igrati i s danskim i norveškim ekipama, nisu one vanzemaljci. I one su ranjive. Može se s njima igrati, ali treba se znati! To znači strpljivo, ne brzopleto, jer one svaku grešku maksimalno kažnjavaju i u kontrama su neumoljive. Kad uđeš u njihov mlin, jednostavno se teško vratiti natrag. Nadam se da nećemo ponoviti greške iz zadnjih 10 minuta utakmice kod njih u gostima, kada smo izgubili s velikom razlikom. To ćemo popraviti doma. Drago mi je da se vraća publika u dvoranu. Njezina pomoć će nam puno značiti.

ANITA GAĆE: BOD IZ VIBORGA NIŠTA NEĆE ZNAČITI AKO SADA STANEMO

Što ću ja, sve je rekla, zapitala se Anita Gaće, ali imala je i ona što za reći:

– Larvik je europski prvak s gotovo svim igračicama iz reprezentacije, osvajačice su olimpijskih medalja. Dakle, imaju veću individualnu kvalitetu od nas, ali to ne mora ništa značiti. Igramo pred domaćom publikom i nadam se da će sve cure dati i više od onoga što misle da mogu, a nadam se da će publika doći u velikom broju da nas podrži. A mi ćemo se boriti i nadam se da će nam sve to skupa donijeti dva boda. Nećemo ništa obećavati, samo borbu. Ali ovaj bod iz Viborga nas je nekako dignuo. Opet, ništa neće značiti ako sada stanemo, tako da nam mora biti poticaj da ove ostale utakmice pružimo mkasimum i da osiguramo ostanak u Europi.

Anita GaćeKoliko će se utakmica razlikovati od one u Norveškoj, s obzirom na to da se ipak igra u Koprivnici, gdje nikome nije lako, bilo je pitanje.

– Mislim da će biti lakše, jer igramo pred domaćom publikom. To nam daje motiv više – rekla je Anita Gaće – Ne kažem da se tamo nismo borile, 45 minuta smo dobro igrale, a pokopala nas je serija grešaka, a one su to kaznile. Trebamo igrati pametnije, strpljivije, ne smijemo jurišati, ne smijemo izgoriti na terenu, trebamo graditi rezultat postupno, probat se održati u egalu i čekati svojih pet minuta da napravimo neku prednost. Ne smijemo se s njima ”natrčavat”, trebamo u napadu igrati pametno, da nas ne iskontriraju. Toga smo se pridržavale u Viborgu i, evo, donijelo je rezultat, a sličan recept trebamo ponoviti ovdje, a mislim da su to slične ekipe po stilu igre.

NIKICA: LARVIK NEMA NEOPASNIH IGRAČICA, ALI SUBOTA JE, NADAM SE, NAŠ DAN

Nema ni jedne neopasne igračice u Larviku, kaže Pušić-Koroljević:

– Vrhunska su ekipa i njih dobiti možemo ako je svaka od nas na visokoj razini, a to znači da ne mogu jedna-dvije odigrati svoju odličnu utakmicu, sve moramo biti na visokoj razini da bi ih dobile. Nadam se da će to biti baš taj dan, u subotu, naš dan.

HRUPEC: S NJIMA SE NE MOŽE TRČATI

Može li se stvarno dogoditi da sve cure odigraju na visokoj razini, da se izbjegnu te slabe točke. Trener Neven Hrupec na to odgovara:

– Ja se nadam da možemo, zašto ne. Imamo cure koje su s ovom utakmicom u Danskoj, što i same kažu, stekle samopouzdanje. Imali smo i tamo problema. Isključenja, crveni kartoni, Tatari i Damnjanović su nas poremetili, ali imali smo kvalitetu, dakle cure mogu. Nažalost, nemamo dužinu klupe onoliku koliko bi za takve potrebe trebalo. Larvik to ima puno šire, sve su reprezentativke, pa kad mijenjaju i odmaraju, sigurno su u prednosti pred nama. No, mi ćemo pokušati da ovo što imamo iskoristimo na najbolji mogući način. I da ne jurimo, jer sigurno je da se s njima ne može trčati. One trče jednakim tempom cijelu utakmicu. I kad su u minusu, i kad su u plusu, igraju svojim stilom. Odgovaralo bi im da se s njima natrčavamo po igralištu. Ako bude za nas prostora za polukontru i kontru, onda da, tehničke pogreške izbjeći ili ih svesti na minimum, a napad, kao u Danskoj, moramo završiti ne dozvoliti da nas iskontriraju. Na taj način možemo dobro parirati. Pripremit ćemo se dobro i nadam se, što i cure kažu, da će dati sve od sebe i svi zajedno i, uz pomoć publike, možemo dobiti Larvik. Bio bi to možda jedna sportski podvig, dobiti prvaka Europe u Koprivnici, a napravit ćemo sve da se to i ostvari. Bilo je već pobjeda nad Larvikom u Koprivnici i nad drugim europskim prvakinjama. Svima je njima teško ovdje igrati. To sigurno.

S obzirom na domaći teren, punu dvoranu, očekuje se da će djevojke dugačije ”disati” u odnosu na Larvik, gdje su pale u završnici.

– Larvik ima svoju kvalitetu. I Krim je tamo igrao dobro i završio je u minus 12 zbog nekih slabosti. Ne smijemo imati slabih točaka. Ako hoćemo dobiti prvakinje Europe, moramo svi biti na 120 posto. Ne smijemo imati slabih točaka, jer će nas sigurno kazniti – kaže trener.

Kurtović je iznenadila trenera Krim Mercatora Tiselja, neće valjda i Hrupca.

– Sve Larvikove igračice imaju kvalitetu i oni si mogu dozvoliti da odmore najiskusniju igračice Tonje Larsen. Dođe Sulland, igra dobro, pa uđe Kurtović, pa vrati s klupe Sulland, znači imaju širinu. Pripremit ćemo se da nam se tu ”ne dogode” te igračice. Puno će ovisiti o našoj obrani – pretpostavlja Hrupec.

BOŽICA PALČIĆ: POSTOJI RECEPT KAKO DOBITI LARVIK

Direktorica RK Podravke Božica Palčić igrala je s Larvikom, a na inozemnim utakmicama je i na klupi kao službeni predstavnik.

Božica Palčić– Mislim da će nam biti jako teško, ipak su to europske prvakinje. Igrala sam puno utakmica s Larvikom i u Norveškoj i u Koprivnici. Dakle, teško, ali nije nemoguće da ih dobijemo. Bio je Larvik puno jači u prijašnjim utakmicama, pa smo ga dobili s dva razlike u Koprivnici. Ali isto tako smo gubile u Norveškoj i osam i 10 i 12 razlike. Suglasna sam s igračicama kada kažu da treba biti pametan, pametno igrati i ne dozvoliti da se uđe u njihov ”mlin”, jer onda te smelju i gotov si. Treba pametno i strpljivo čekati svoju šansu, ali i realizirati što više napada, ne dozvoliti im prigode za kontre. Evo, to je, onak’, dobar recept kako pobijediti Larvika. Rekla bih da je Larvik favorit u ovoj utakmici, jer je prvak Europe, dobili su nas 12 razlike, dobili su Krima 12 razlike, on je u prednosti. No, to ne znači da favorit uvijek pobjeđuje. Naše cure, ako budu prave, u što ne sumnjam, ako će se boriti i dati sve od sebe, sigurno da imamo šansu dobiti Larvika – Palčić je optimistički raspoložena.

U VIBORGU SE IGRA VAŽNA UTAKMICA

Nakon utakmice Podravka Vegeta – Larvik, u Viborgu igraju Viborg – Krim Mercator. Važna utakmica za plasman u grupi. Za koga će navijati Hrupec?

– Mi se moramo baviti sa sobom, ali vjerojatno, po logici stvari bilo bi bolje da Krim uspije dobiti Viborga. Iako ne znamo kako će završiti, razgovarao sam o tome s djevojkama, i one tako misle. Zato je ta grupa zanimljiva. Ako Krim dobije, onda je Viborgu strašno teško, jer ima dva boda i teška gostovanja: ide Larviku i u zadnjem kolu dolazi k nama u Koprivnici. Cijelo vrijeme pričamo da smo postavili cilj. To je da pokušamo ove godine ostati u Europi. Na koji način do toga doći nema recepta, moramo ići stepenicu po stepenicu, korak po korak. Imamo tri meč lopte u rukama. Ovo nam je prva. Idemo pokušati dobiti Larvika, ali ako i ne uspijemo, imamo onda još dvije utakmice. Ali i sve zavisi i o drugim rezultatima. U nekim kalkulacijama i s jednom pobjedom možemo ostati u Europi, a s tri pobjede možemo proći grupu, čak i bit prvi. Taj bod iz Danske pokazuje se vrlo važnim – utvrdio je Hrupec.

BOŽICA PALČIČ: BOD IZ DANSKE VRLO JE VAŽAN I ZA ATMOSFERU

Direktorica je zadovoljna atmosferom među igračicama, u klubu. Nakon Viborga stigle su već u Dansku nebrojene čestitke od Podravkinih prijatelja rukometa, ali i direktora ženske reprezentacije Ratka Balenovića.

Hrupec, Pušić-Koroljević, Gaće– Bod iz Danske važan nam je za atmosferu unutra kluba i izvan kluba. Definitivno: naša grupa u Ligi prvakinja je najteža. Nakon tri kola u ostalim grupama su isplivali prvi i drugi koji će ići u četvrtfinalne skupine, a u našoj grupi je potpuno neizvjesno i mislim da će tako ostati do zadnjeg kola. A važno je i to da ovisimo sami o sebi. Ne moraš čekati drugi rezultat, da netko pobijedi umjesto tebe da bi išao dalje. Mi ovisimo sami o sebi i zato treba pružiti najbolju partiju i osigurati prvo, drugo, treće mjesto – kaže Božica Palčić.

HRUPEC: NIJE NI LARVIKU SVEJEDNO

– Iz dva razloga Larviku nije svejedno. Prvo, nikad im nije bilo lako igrati u Koprivnici, makar i pobijedili. Svjesni su toga. Poslije naše utakmice igraju međusobno Larvik i Viborg. Larvik je u toj utakmici favorit, ali kad oni igraju međusobno, nikad se ne zna. Pokazalo se to i na svjetskim i europskim prvenstvima, jer kad igraju Dankinje i Norvežanke – ne zna se ništa, sve je moguće. I nakon toga imaju jako teško gostovanje u Ljubljani. A za prolaz grupe treba im minimalno još četiri boda. Znači, moraju tražiti bodove u Koprivnici. Ako tu izgube, onda moraju dobiti iduće dvije utakmice. Sve je otvoreno. Mi moramo prvenstveno gledati sebe, napraviti sve da ih dobijemo, pa neka onda oni razmišljaju što dalje. S tim bi možda napravili još jedan korak više, jer bi zakomplicirali situaciju do kraja – kaže Hrupec.

Dobro, ovo je prvi puta da smo suglasni da cure zakompliciraju stvari!