Goran Mrđen na presici // Foto Ivo Čičin-MašanskerGoran Mrđen na konferenciji za novinstvo detaljno je obrazložio što se dogodilo u Rostovu i što se može dogoditi u Koprivnici. Uzvrat osmine finala EHF Kupa Kupova Podravka Vegeta – Rostov-Don je u nedjelju, 9. veljače, s početkom u 18 sati u sportskoj dvorani gimnazije Frana Galovića u Koprivnici. Ulaznice, dojam je, plasiraju se jako dobro. Besplatne su. Od zdravstvenih problema istaknut je Vesne Milanović Litre, kojoj je na treningu oštećen zub, pa se radi na njegovoj sanaciji.

Goran Mrđen najprije o Rostovu:

– Bila je ta utakmica kao Sizifov posao. Cijelu utakmicu smo gurali kamen, i kad smo došli blizu, onda smo ga strmoglavili natrag. S minus šest došli smo na minus tri, pa se nismo približili, i na kraju je završilo minus pet. Nisam zadovoljan, napravili smo dosta tehničkih grešaka iz kojih smo dobili direktne golove. Kad zbrojite golove, nema ih ni puno, 24, ali mislim da smo mi zabili možda premalo. Ono što smo morali zabiti iz kontri i polukontri dali smo njima u ruke da oni zabiju nama i tu je ta razlika. Mislim da u konačnici razlika nije presudna, nego je najvažnija igra koja može donijeti više ili manje. I da smo tamo izgubili jedan razlike, ako doma ne igramo, nećemo dobiti. Ako odigramo onako kako možemo, ili kako smo u nekim utakmicama pokazali da možemo, onda i tih pet možemo stići ili prestići. Objektivno je malo golova, možda ni pet neće biti dosta, možda će trebati šest, ali to je sad teško prognozirati.

Rostov je drugi u Rusiji, nema poraza već pet-šest utakmica, a prošle godine igrao je polufinale Kupa kupova. No, kad se vratimo u svoju utakmicu, i kad usporedimo sve ostale ishode prvih utakmica osmine finala, mislim da imamo šansu.

GRIJEŠIMO MI, ALI GRIJEŠE I ONI

– Oni su nesretni svojom izvedbom kao i mi. Na konferenciji za novinare nijedan trener nije bio zadovoljan i ne znam što će to donijeti u uzvratu. Možda mi igramo drugačije nego ruske ekipe u njihovoj ligi, pa im je to smetalo. Mi smo griješili, ali su isto tako griješili i oni.

– Prvo poluvrijeme dosta negledljivo, puno izgubljenih lopti …

– Ovo je nama četvrta utakmica u Europi na gostovanju. Nažalost, poklopilo nam se kao i u svima ostalima, da smo krenuli loše, pa da smo u nastavku bili bolji. Činjenica je da su nas ubile te tehničke greške u situaciji kad smo se obranili i kad smo htjeli zabiti gol iz polukontre i kontre. Poslije smo odigrali puno boje i na neki način došli u situaciju da vidimo šansu u uzvratu.
– Preduvjeti za prolaz?
– Da obranu zadržimo na toj razini. Može i bolje, ali da nije ispod toga. Da iz toga zabijemo koji lagani gol o kojem stalno pričamo Kad smo god to napravili, odmah smo bili blizu. I da u napadu budemo malo tečniji, da taj napad bude malo smisleniji, da ne ostajemo nakon dva-tri dodavanja u faulu nego da lopta ima protok i mislim da onda oni ispadaju. E sad, i oni to treniraju, i oni to rade, iskusniji su u tome, ali mislim da se ništa bitno ne može promijeniti ni kod nas ni kod njih.

– Ne očekujete da bi vas mogli iznenaditi?

– Uvijek je moguće, ali ne vjerujem da će sad u roku od nekoliko dana nešto bitno promijeniti. Kristina Elez nije igrala u prvoj utakmici, očekujem da će igrati u Koprivnici, ali neće se njihova igra zbog toga značajnije promijeniti.

NE POSTOJI IMPERATIV

– Nema imperativa da se mora proći

– Ja sam si u životu uvijek sam napravio najveći imperativ, a tako i sada. Ne može nitko to više htjeti od nas. Ako se bavimo tim poslom i ako smo zagrizli u to, a jesmo, onda moramo zagristi i stisnuti do kraja i kad je kiselo i kad je slatko. Mi smo si u startu postavili ljestvicu više nego što su nam postavljali ostali, i mislim da je to normalno u sportu. E sad, jedino je problem ako se te želje ne ostvare, kakvo će biti razočarenje. Ako ništa drugo, kad se to ostvari, onda je velika sreća, a ako ne, onda je veliko razočaranje.

NE VALJA NIRVANA U SPORTU

– Ako je samo nirvana u sportu, onda to ne zanima ni publiku ni nas, onda bi svi treninzi izgledali svi jednako, utakmice bi izgledale sve isto, to nije sport. I oni koji igraju za velike milijune imaju velike emocije. Jedini je način da nešto napravimo da si postavimo ljestvicu više. Bili bi neozbiljni kad bi rekli da ćemo ove godine biti prvaci Europe, ali da hoćemo otići dalje, da hoćemo u Kupu kupova napraviti rezultat tako da prođemo ovo kolo, bez obzira da je ispalo da nekog kog nismo htjeli, tog smo baš izvukli.

I ono što nije nevažno: svi putuju u Rusiju, samo neko putuje bogatije, pa putuje čarterom. Netko tamo pobjeđuje, netko ne. Ali činjenica je da taj put ostavlja traga. Dok krenete iz Koprivnice ujutro i dođete tamo u jedan u noći, pa dok se organizam prebaci na ono vrijeme… nije jedan sat, nego je tri, a nije tri u plusu, nego tri u minusu. Kad kažem da je u osam doručak, to je zapravo u pet. 

I na meni koji nisam igrao to ostavi traga, pa sigurno da i takvo neiskustvo ostavlja trag. No, mi želimo upjeh. Nije imperativ, nije nam ga nitko nametnuo, nego mi sami sebi. Idemo se s njima loptati, pa da vidimo.

ODLUČIT ĆE NADAHNUĆE, OBRANA I GOLMANICE

– Ako budemo imali veliki broj isključenja, ako budemo napravili veliki broj prekršaja, proći ćemo. Govorim o borbenosti. I ako zbog toga bude nekih 27-30 prekršaja u utakmici, onda ćemo proći. Doći ćemo do laganijih lopti, zabit ćemo koji lagani gol. Teško je stići pet razlike samo na postavljenu obranu. Moguće je, bez daljnjega, ali…

Odlučit će dan nadahnuća, ništa ne ide bez podloge treninga i, normalno, broj obrana golmanica. I onda sve možemo, onda se može igrati i s Larvikom, ali ako to nemamo, onda ne možemo ni s Danilovgradom – po običaju duhovito poentira trener Podravke Vegete Goran Mrđen.

Goran Mrđen na presici // Foto Ivo Čičin-Mašansker