Uuniorke na putu za Španjolsku // Foto HRSHrvatska ženska juniorska reprezentacija nalazi se u Španjolskoj, gdje sudjeluje na Europskom prvenstvu, što se od 23. srpnja od 2. kolovoza održava u Valenciji. Nakon pobjede na kvalifikacijskom turniru u bugarskom Gabrovu Hrvatska je došla u skupinu A s Danskom, Srbijom i Crnom Gorom. Izbornik Branko Šebek pripremama je počeo 26. svibnja u Dugom Selu, zatim je uslijedio Kamp HRS-a u Zadru, potom Delnice da bi konačne pripreme bile u Umagu. U Španjolskoj je 15 reprezentativki.

– Kada podvučem crtu ispod svih faza priprema koje smo zajedno prošli vrlo sam zadovoljan radom i pristupom djevojaka koje su se izborile za put na Euro. Pokazale su da su spremne i da od njih mogu očekivati dobar rukomet te da možemo dostojno prezentirati Hrvatsku. Isto tako vjerujem da možemo napraviti pomak koji sam priželjkivao nakon kvalifikacija u Bugarskoj. Zbog ozljeda nismo mogli računati na neke djevojke koje su inače bile s nama na Svjetskom prvenstvu u Makedoniji prošle godine, ali cure koje su izabrane odlično su iskoristile priliku koju su dobile – rekao je uoči puta izbornik Šebek.

Nakon ždrijeba izbornik rekao je kako su Danska, Srbija i Crna Gora poznati protivnici te da je grupa izuzetno motivacijska. Danska je druga ekipa s Europskog kadetskog prvenstva i treća sa Svjetskog kadetskog prvenstva što znači sam vrh ženskog rukometa u ovoj uzrasnoj kategoriji. Crna Gora i Srbija su po kvaliteti blizu Hrvatskoj, odnosno, Hrvatska njima.

– Dosta smo analizirali protivnike tijekom priprema i pripremali se za njih, ali ponajviše smo razmišljali o sebi i sebe pripremali i radili određene korekcije. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za ono što priželjkujemo i što možemo napraviti – kaže Šebek.

Juniorska reprezentacija u Španjolsku je otputovala četiri dana uoči početka natjecanja kako bi sudjelovala na turniru zajedno sa Španjolskom i Rusijom, što je vrlo dobar posljednji test za hrvatsku ekipu.

– U Hrvatskoj nismo imali adekvatnih protivnika osim muške kadetske momčadi Umaga koja nam je izašla u susret i bila nam izvanredan sparing partner. Puno toga smo vidjeli u utakmici s njima i bilo je izuzetno motivirajuće. Stoga će nam ovaj turnir vrlo dobro doći uoči početka Europskog prvenstva kao posljednji test. Sve cure su zdrave, ako ne računam sitne ozljedice, pa se zaista nadam da će to biti to – uvjeren je Branko Šebek.

Prvi susret turnira odigran je jučer, 20. srpnja, s reprezetacijom domaćina, Španjolskom. Domaće su pobijedila 20:15 (9:7).

COPA REINA

ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 20:15 (9:7)

MISLATA VALENCIJA – Dvorana El Qont. Gledatelja: 300.

HRVATSKA: Ećimović, Krmpotić; Mamić 6, Zadravec, Maljak 2, Oremović 1, Vlaisović, Šenvald 2, L. Kalaus 1, Posavec, Galušić 1, D. Kalaus, Galetić 1, Peraica 1, Babić 1. IZBORNIK: Branko Šebek.

SEDMERCI: Španjolska 2(2), Hrvatska 3(3).

ISKLJUČENJA: Španjolska 6 minuta (Martinez 2+2, Prieto 2), Hrvatska 10 minuta (L. Kalaus 2+2+2, diksv. u 47. minuti, Vlaisović i Posavec po 2).

CRVENI KARTON: Larissa Kalaus 41′, treće isključenje.